Pentru ziua de vineri, 3 ianuarie, compania Energocom, unde majoritate acțiunilor sunt deținute de guvernul moldovean, a anunțat că va acoperi 100% consumul de electricitate, care este așteptat să fie mai mare cu circa 10%.
Compania spune că pe lângă producția locală de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile locale, restul electricității va fi achiziționat din import și de pe bursă.
Celula de Criză a Guvernului, instituită la 26 decembrie pe durata stării de urgență, a mai precizat că pentru prima zi din an, aproape jumătate din consumul de electricitate din țară a fost asigurat de importuri din România, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate.
Pe plan local, aproape o treime din necesarul de consum a fost livrat de Termoelectrica, urmată de CET Nord, Hidrocentrala de la Costești și centralele electrice de cogenerare a fabricilor de zahăr. Alte 12% au provenit din sursele de energie regenerabilă din țară.
Urmare a importurilor din România, în special de pe bursa de energie OPCOM, principalii distribuitori de energie electrică din R. Moldova au cerut joi, 2 ianuarie, ANRE să ajusteze tarifele.
Dacă vor fi aprobate, pentru consumatorii din centrul și sudul țării un kilowatt va costa 5,13 lei față de 2,34 lei cât este în prezent. În cazul celor din nordul țării, tariful ar putea ajunge la 4,53 lei, față de prețul actual de 2,84 lei.
Autoritățile mai anunță că nu au fost înregistrate avarii sau alte incidente pe parcursul zilei de 1 ianuarie, în sistemul de transport al gazelor naturale sau agentului termic.
Chișinăul caută soluții pentru localitățile aflate sub controlul său
Autoritățile de la Chișinău au confirmat că regiunea transnistreană, care nu mai este aprovizionată cu gaze naturale din 1 ianuarie, este asigurată cu energie electrică după ce Centrala de la Cuciurgan a trecut la funcționarea pe bază de cărbune.
Potrivit datelor publice, Tiraspolul dispune de rezerve de circa 70 de mii de tone de cărbune, a căror calitate nu este cunoscută, dar care ar putea asigura întreg consumul regiunii pentru 30 - 50 de zile.
Cu toate acestea, aprovizionarea cu gaze naturale, agent termic și apă caldă a fost sistată inclusiv pentru 11 localități aflate sub controlul autorităților constituționale, fiind vorba de satele Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni.
Au fost deconectate de la agentul termic inclusiv penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale ale Poliției și Procuraturii R. Moldova din orașul Tighina.
În aceste localități, autoritățile de la Chișinău spun că sunt în căutare de soluții pentru a conecta instituțiile publice gestionate de autoritățile publice naționale la resursele energetice alternative, inclusiv prin instalarea centralelor termice pe bază de biomasă. Poliția și alte servicii de urgență sunt gata să ofere sprijin cetățenilor, iar autoritățile mențin legătura cu primarii localităților vizate de deconectări.
La 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial Moldovagaz că sistează livrările către R. Moldova, invocând neplata unor pretinse datorii ale malului drept, nerecunoscute de autoritățile de la Chișinău.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te