Linkuri accesibilitate

Cum se descurcă locuitorii regiunii transnistrene fără gaz, căldură și apă caldă. Mărturiile unor localnici 


Podul peste Nistru, la Tiraspol. Pe 1 ianuarie, livrarea de gaze rusești spre regiunea transnistreană a fost oprită, odată cu întregul tranzit de gaze rusești prin Ucraina
Podul peste Nistru, la Tiraspol. Pe 1 ianuarie, livrarea de gaze rusești spre regiunea transnistreană a fost oprită, odată cu întregul tranzit de gaze rusești prin Ucraina

Din 1 ianuarie, locuitorii regiunii transnistrene, în special cei care stau la bloc, au rămas fără agent termic și apă caldă, dar au lumină. Gazele sunt livrate în cantități mici, doar pentru gătit. Oamenii cu care am discutat spun că vremea blândă și reșourile îi ajută să păstreze căldura în case. 

O femeie de 34 de ani din Tighina, mamă a doi copii, a confirmat pentru Europa Liberă că apa caldă și căldura centralizată au fost sistate începând cu 1 ianuarie. Familia își încălzește apartamentul cu reșouri electrice. Momentan, localnicii au gaz la aragaze, dar au fost atenționați de autoritățile din regiune că livrările sunt limitate și ar putea fi întrerupte.

Administrația de la Tiraspol a anunțat că rezervele de gaze naturale, de circa 13 milioane de metri cubi, sunt suficiente pentru circa 20 de zile și că acestea sunt destinate, în special, pentru aprovizionarea spitalelor și altor „instituții publice și sociale”.

În această perioadă, vor primi gaze naturale doar pentru gătit circa 115.000 de locuințe, a precizat compania „Tiraspoltransgaz”. Mai devreme, presa controlată de administrația transnistreană le-a recomandat locuitorilor regiunii să închidă robinetele de la țeava de gaze și „în niciun caz să nu restabilească singuri alimentarea”.

Femeia se așteaptă că „situația va fi soluționată”, așa cum promit așa-numitele autorități, deși încă nu este clar cum și când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Autoritățile de la Tiraspol „așteaptă ca Rusia să facă ceva”

Regiunea transnistreană, cu o populație estimată la 450.000 de oameni, care depinde în totalitate de livrările concernului rus de stat Gazprom, nu mai primește gaze naturale rusești de la 1 ianuarie, când a fost oprit tranzitul prin Ucraina. Guvernul de la Chișinău spune că furnizorul rus a respins propunerea sa de a trimite gaze regiunii transnistrene pe o rută ocolitoare.

„Deocamdată, situația nu este critică”, a spus Europei Libere un bărbat, tot din Tighina. El susține că în aceste zile vremea este relativ blândă și, dacă „mai pui un reșou”, în casă e destul de cald. Temperatura din apartamentul său e de circa 19 grade, inclusiv datorită izolării ferestrelor. „La alții, poate, e mai rău”, spune el. Potrivit administrației regiunii, aproape 75.000 de case/apartamente au fost debranșate de la rețeaua de gaze.

Bărbatul mai povestește că localnicilor li se spune la televizor că liderii regiunii speră să ajungă la o înțelegere cu Gazprom, în perioada în care centrala de la Cuciurgan (MGRES) are rezerve de cărbuni pentru producerea energiei electrice. „Ei așteptă ca Rusia să facă ceva”, explică localnicul.

Potrivit lui, tot prin intermediul presei pe care o controlează, așa-zisele autorități transnistrene acuză Chișinăul de criza energetică, motivând că guvernul moldovean nu a încercat să discute cu Rusia despre livrările de gaze.

Pe de altă parte, premierul Dorin Recean a acuzat concernul rus Gazprom că și-a încălcat obligațiile contractuale, oprind livrările către R. Moldova, și a declarat că guvernul va merge la arbitraj internațional pentru a-și apăra drepturile și a cere despăgubiri.

„Aș plăti și 16 lei, doar să fie gaz”

O femeie de 58 de ani din satul Mălăiești, raionul Grigoriopol, a povestit Europei Libere că localnicii au fost deconectați de la gaz în dimineața zilei de 1 ianuarie.

„La început, au fost deconectate doar școlile cu predare în limba română, cred că e o formă de șantaj. Am început să ne adaptăm. Noi avem sobă, plită și ne descurcăm. Mai complicat e pentru cei care au stricat sobele. Mulți au făcut reparație, credeau că nu vor mai avea nevoie de ele”, spune femeia.

Ea susține că puțini locuitori ai regiunii recunosc că situația în care s-au pomenit a fost provocată de Rusia: „Cei care sunt informați și au mintea trează înțeleg că acesta este prețul independenței. Noi am fi bucuroși să scoată aceste «hotare» și să fim liberi”.

Citește și: Ce datorie invocă Gazprom drept motiv pentru sistarea livrărilor către R. Moldova și de ce Chișinăul refuză s-o plătească

Fără gaz au rămas și localitățile de pe malul drept al Nistrului care sunt conectate la rețeaua „Tiraspoltransgaz”. În satul Varnița, din raionul Anenii Noi, în cele câteva blocuri cu încălzire centralizată caloriferele sunt reci. Cei care trăiesc la case la sol se descurcă fiecare cum poate. Unii taie lemne pentru a face focul în sobe și în cazanele care până la 1 ianuarie funcționau pe bază de gaz, alții folosesc reșouri și aragaze electrice.

REPORTAJ VIDEO// Cum s-au pregătit sătenii din Varnița de oprirea livrărilor de gaze în Transnistria
Au pregătit lemne, lumânări și lămpi cu kerosen. Sătenii din Varnița se tem că vor rămâne fără gaz și curent de la 1 ianuarie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00

Până acum, localnicii achitau companiei „Tiraspoltransgaz” în jur de un leu pentru un metru cub de gaz. „Aș plăti și 16 lei (tariful din dreapta Nistrului – n.r.), doar să fie gaz”, spune o femeie de 76 de ani din Varnița, care încălzește bucătăria și camerele alăturate cu ajutorul cuptorului electric.

De asemenea, soțul ei a procurat o butelie de gaz, pe care a conectat-o la aragaz. „Așa vom putea face mâncare și vom încălzi apa”, a adăugat vârstnica.

Liceul din Varnița este singura instituție din localitate care are căldură, grație unui cazan pe pelete. În general, școlile din regiune vor trece la învățământul online, în vreme ce 40 de grădinițe vor fi asigurate cu agent termic și vor putea fi frecventate, însă doar de copiii ai căror părinți sunt implicați în „activitățile esențiale pentru regiune”.

Administrația de la Tiraspol a mai spus că a pregătit 30 de puncte în care oamenii se pot încălzi și lua o masă caldă, la necesitate. Locațiile ar putea găzdui până la 1.300 de persoane concomitent.

Regiunea a intrat în criză

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat, la o reuniune a celulei de criză, că oprirea aprovizionării cu gaze naturale a pus pe pauză activitatea a sute de întreprinderi, iar în consecință „mii de oameni rămân șomeri”.

„Între timp, e frig în 150 de grădinițe, în 130 de școli și în tot atâtea instituții bugetare din regiune”, a spus Krasnoselski. Spitalele și policlinicile se confruntă cu probleme de încălzire a clădirilor, chiar dacă sunt aprovizionate în mod prioritar din rezervele de gaze, mai susțin așa-zisele autorități.

Regiunea transnistreană va fi aprovizionată cu energie electrică timp de până la 50 de zile, după ce centrala de la Cuciurgan (MGRES) a trecut la producerea acesteia pe bază de cărbuni, iar restul este suplimentat de hidrocentrala de la Dubăsari.

Autoritățile de la Chișinău au înlocuit achizițiile de curent electric de la MGRES pentru nevoile malului drept cu achiziții de pe piața românească și europeană, care sunt, însă, mai scumpe și mai greu de adus la consumatori din cauza lipsei unor conexiuni sigure.

În trecut, malul drept își lua de la MGRES până la 80% din necesarul de energie electrică.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG