Moldova, între neutralitate și ofertele occidentale de ajutor militar. PSRM cere explicații

Avion de transport al Statelor Unite aduce echipament militar american destinat Armatei Naționale a Moldovei, Chișinău, 26 septembrie 2021.

Partidul Socialiștilor și-a exprimat luni „profunda îngrijorare” față de o declarație în care ministra de externe britanică Liz Truss a spus că Moldova trebuie să fie înarmată „la standarde NATO”, pe fondul agresiunii rusești din Ucraina vecină. PSRM - cea mai importantă forță politică pro-rusă din Moldova – spune că oferta britanică fie nu a fost discutată cu conducerea Moldovei, fie a fost discutată în secret, în orice caz fiind dăunătoare, spun socialiștii, pentru „stabilitatea regională”. Oferta britanică, ca și una americană pe teme similare, a fost criticată și de Moscova, punând în dificultate guvernarea de la Chișinău, care merge, de la începutul războiului din vecini, sub steagul „neutralității”.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldova între neutralitate și ofertele occidentale de ajutor militar

Într-un comunicat de luni dimineață, formațiunea socialistă de opoziție se declară nemulțumită de oferta ministrei britanice, afirmând că și în cazul că a fost lansată din dorința de a ajuta, ea ar „agrava” de fapt „situația din regiune”. „Îi îndemnăm pe toți cei din interiorul țării și din afara ei să nu atragă Republica Moldova în jocuri periculoase care subminează pacea și securitatea statului nostru”, spune comunicatul.

Vorbind, pe 20 mai, într-un interviu pentru ziarul Telegraph, Liz Truss a declarat că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia. „Aș dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO. E o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a declarat Truss.

Your browser doesn’t support HTML5

Declarația lui Derek Chollet, Consilier al Departamentului de Stat, despre relația militară cu R. Moldova

În ultima vreme se fac tot mai multe declarații pe tema sprijinului occidental pentru întărirea securității R. Moldova, considerată a fi și ea sub amenințare rusească, dar șefa diplomației britanice e prima care vorbește despre NATO și despre discuții pe această temă între aliați. Subiectul unui eventual ajutor în domeniul militar a fost pomenit prima oară la Chișinău de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a spus pe 4 mai că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare. Ministerul de externe a explicat însă foarte rapid că nu ar fi vorba de „arme letale”.

Apoi, un înalt oficial al Departamentului de Stat, Derek Chollet, a spus tot la Chișinău că Statele Unite doresc să ajute armata moldoveană să devină „mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a putea apăra suveranitatea și teritoriul țării, pe fundalul războiului din Ucraina”.

Statele Unite sunt gata să livreze R. Moldova arme, „dacă li se va cere”, declaraseră la rândul lor din nou la Chișinău mai mulți membri din Comisia pentru afaceri externe a Congresului american, într-o vizită care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

„Planurile lui Putin pot cuprinde cu ușurință țări nemembre NATO, neprotejate de articolul 5 al Alianței Nord Atlantice, ca Moldova și Georgia, iată de ce Statele Unite sunt pregătite să înarmeze Moldova, dacă li se va cere”, a spus Michael McCaul, membru republican al Comisiei.

### Vezi și... ### Igor Munteanu: „Momentul Finlanda-Suedia” trebuie să scoată R. Moldova din „albia somnolenței și inerției - neutralitatea”

La începutul invaziei rusești în Ucraina, Chișinăul a insistat că Republica Moldova este țară neutră, iar acest statut ar trebui să o protejeze de riscul unor atacuri. Autoritățile moldovene au spus însă după aceea că vor face eforturi pentru o mai bună dotare a armatei.

Analistul politic Igor Boțan a explicat luni la Europa Liberă timiditatea cu care par că tratează acum autoritățile moldovene aceste oferte de ajutor militar din partea Occidentului: „Eu cred că Occidentul, partenerii externi ai R. Moldova înțeleg perfect situația în care se află R. Moldova; fiind dependentă de livrările de gaze din Rusia și de electricitate din Transnistria, ei înțeleg că autoritățile trebuie să manifeste precauțiune”.

În reacția de luni la spusele șefei diplomației britanice, socialiștii de la Chișinău s-au declarat nemulțumiți și de faptul că oferta de ajutor militar nu a fost precedată de discuții publice cu autoritățile. Dacă astfel de discuții au existat totuși, spun socialiștii, dar doar „în culise”, asta ar însemna că ele s-a purtat „în spatele poporului”, ceea ce e un fapt „condamnabil” din perspectiva opoziției socialiste. „Cerem de urgență explicații”, se mai spune în comunicatul difuzat azi de PSRM.

### Vezi și... ### Vlad Lupan: Federația Rusă simte că pierde Republica Moldova

Un comentariu din Rusia, pe de altă parte, cel al viceministrului rus de externe, Andrei Rudenko, a fost că Moscova va aștepta să vadă mai ales reacția Chișinăului, pentru că, „în Constituția R. Moldova este indicat clar statutul de neutralitate”, a spus diplomatul.

Într-un alt comentariu primit de Europa Liberă de la purtătorul de cuvânt al externelor moldovene, Daniel Vodă, se spune că R. Moldova are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri, scopul fiind „participarea la eforturile internaționale de asigurare a păcii”.

„Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului moldovean de externe. Cât despre de cooperarea cu NATO, diplomația de la Chișinău precizează că ea are loc în cadrul Parteneriatului pentru Pace, că „respectarea principiului neutralității e un aspect de bază al acestui Parteneriat”, iar toate acțiunile care se întreprind sunt „transparente” și „cunoscute pentru cetățeni”.