Premierii Republicii Moldova și Georgiei au declarat din nou că cererile de aderare la UE, depuse alături de Kiev în urma invaziei ruse din Ucraina, nu trebuie puse „pe banda de avarie”.
Vorbind în premieră la Forumul Economic Mondial de la Davos, premierul Natalia Gavrilița a spus că R. Moldova crede „cu tărie că apartenența la Uniunea Europeană este de fapt ceea ce aduce pacea, stabilitatea și prosperitatea bazată pe valori”. În ultimul timp, tot ca urmare a invaziei ruse din Ucraina și a războiului pe care l-a provocat, la Chișinău s-au intensificat și discuțiile privind meritele statului de neutralitate.
La rândul său, premierul Georgiei Irakli Garibașvili s-a referit la Davos la așa-numita inițiativă Macron, și anume crearea unei comunități politice europene pentru statele candidate, în așteptarea acestui statut, dar și pentru state care au părăsit UE. „Aș spune că orice ne aduce mai aproape de Uniunea Europeană, de apartenența la UE, este desigur acceptabil pentru noi. Nu avem altă alternativă", a declarat Garibașvili. O poziție împărtășită și de guvernul de la Chișinău.
Săptămâna trecută, ministrul de externe Nicu Popescu declara într-un interviu pentru radio Europa Liberă că nu vede „o capcană” în inițiativa Macron, deși R. Moldova ar vrea să parcurgă un drum „standard” de aderare la UE.
Președintele francez Emmanuel Macron a precizat tot săptămâna trecută, după întrevederea de la Paris cu președinta Maia Sandu, că „această comunitate nu este o alternativă la procesul de aderare, ci o completare”.
Președintele Estoniei Alar Karis a avertizat însă că orice alternativă la procesul clasic de admitere în UE poate submina șansele de aderare, relatează agenția France Presse. Vorbind tot la Davos, Karis a reamintit că la începutul anilor 2000, când țării sale i s-a făcut o ofertă similară de „asociere”, Estonia a refuzat, cum au făcut și celelalte două state baltice, susținute atunci în ambițiile de a aderare la UE ca membri plini de către țările scandinave. Acum, a continuat Karis, Estonia speră să joace același rol pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia.
Se aștepată ca la summitul UE din iunie, Comisia Europeană să-și expună poziția privind acordarea statutului oficial de țăei candidate la aderare Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.