Linkuri accesibilitate

Maia Sandu în Parlamentul European: „Nu suntem naivi, știm că procesul va fi lung”


Maia Sandu, Bruxelles, 18 mai 2022.
Maia Sandu, Bruxelles, 18 mai 2022.

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European: „Locul Moldovei este în familia europeană”

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei caută să ne întoarcă înapoi în istorie, într-o epocă a sferelor de influență”, a spus Maia Sandu, adresându-se miercuri 18 mai deputaților europeni.

Maia Sandu a prezentat în fața eurodeputaților realizările și progresele Moldovei și a cerut acordarea statutului de „candidat” la UE. „Nu suntem naivi și știm că procesul e foarte lung”, a spus ea. „Cerem însă ca UE să facă dovadă de pragmatism.”

Maia Sandu a vorbit în fața Parlamentului European cu ocazia prezentării raportului anual de evaluare a implementării Acordului de asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană.

Parlamentul european a recomandat deja acordarea statutului de candidat Moldovei, însă decizia îi revine Comisiei Europene.

Raportul anual, redactat de europarlamentarul român Dragoș Tudorache, din partea grupului Renew, raportor al Parlamentului European pentru Moldova, laudă tendința net pro-europeană a Chișinăului după alegerile parlamentare din iulie 2021 ce au urmat celor prezidențiale din noiembrie 2020, care au adus-o la putere pe Maia Sandu.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut deputaților să sprijine aspirațiile europene ale Moldovei: „Locul Moldovei este în familia europeană”, a spus Roberta Metsola.

Raportul prezentat în fața Parlamentului UE amintește că este pentru prima dată că „Președintele, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova împărtășesc viziunea politică a unui viitor european, susținut de reformele necesare și de lupta împotriva corupției omniprezente care a fost flagelul țării de atâta timp”.

Planul de redresare economică a Republicii Moldova, anunțat de Comisia Europeană și în valoare de până la 600 de milioane de euro, e menit pentru atenuarea efectelor devastatoare ale pandemiei de COVID-19, dar și pentru impulsionarea schimbărilor necesare pentru a face Moldova mai rezistentă la viitoarele provocări. UE continuă să ofere Republicii Moldova asistență macro-financiară, cu un nou pachet financiar de 150 de milioane EUR propus de Comisie pe 4 ianuarie 2022.

Raportul UE vorbește și despre criza gazelor, căreia Moldova trebuie să-i facă față, cu sprijin european. Este de asemenea menționată situația din Transnistria și faptul că UE are statutul de observator în cadrul negocierilor în format 5+2.

Corupția continuă să fie o plagă

Raportul atrage însă atenția și asupra corupției care continuă să fie o plagă pentru administrație și întreaga societate, dar laudă crearea Comitetului consultativ independent anti-coruptie.

Raportul mai laudă și inițiativa Moldovei, luată împreună cu Ucraina și cu o a treia țară asociată cu UE, Georgia, de a pune pe picioare o cooperare regională. În timpul summitului Parteneriatului estic, UE și-a reiterat angajamentul de a sprijini integritatea teritorială a tuturor partenerilor estici în cadrul granițelor lor recunoscute internațional, independența și suveranitatea acestora.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG