Gazul azer ar putea fi de zece ori mai scump decât cel furnizat de Gazprom (Vadim Ceban/ Moldovagaz)

Moldovagaz le-a reamintit agenților economici că trebuie să-și achite la timp facturile pentru gazul consumat în ianuarie și în prima jumătate a lunii februarie, pentru ca la rândul său compania moldoveană să-și poată achita la timp datoria față de Gazprom. Într-un mesaj adresat clienților, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban reamintește că altfel, în conformitate cu prevederile noului acord pe cinci ani încheiat cu Gazprom, gigantul energetic rus poate amenința cu sistarea livrărilor de gaze.

Marți, într-un interviu pentru radio Europa Liberă, președintele Parlamentului, Igor Grosu a acuzat din nou Gazprom că anul trecut ar fi negociat cu guvernarea PAS de la Chișinău un acord care include clauze determinate de considerente „politice”, ceea ce „ne creează emoții în plus (...) la fiecare 20 ale lunii”, când trebuie achitat consumul pe luna precedentă, plus un avans pentru luna în curs.

### Vezi și... ### Igor Grosu: guvernul „are situația sub control” și va continua să ajute „populația, nu Moldovagaz”

Grosu a asigurat însă că guvernul „are situația sub control” și va continua să ajute „populația, nu Moldovagaz” – întreprindere controlată de Gazprom – să plătească facturile ridicate la gaze. Pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat retroactiv pentru ianuarie majorarea prețului la 15 lei și 18 bani (cu TVA) pentru un metru cub de gaze naturale.

Majorarea prețului la gaze a provocat un val de scumpiri, parțial compensate de guvern, o cheltuială de peste 2,5 miliarde de lei, din octombrie anul trecut, a precizat Igor Grosu.

Eroare de server

Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!

Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Din 20 ianuarie, R. Moldova se află în stare de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile. A fost necesară pentru a adopta în regim extraordinar o serie de măsuri și a face plățile la timp către furnizorul rus de gaze care amenința cu sistarea livrărilor către R. Moldova.

R. Moldova își continuă eforturile de a-și diversifica sursele de energie, motiv pentru care vicepremierul Andrei Spînu a mers în Azerbaidjan, dar și ministrul de externe Nicu Popescu.

„Am subliniat importanța strategică a coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor și rețelelor de import a gazelor naturale precum și sporirea rezilienței energetice a țării noastre. Am convenit pentru perioada următoare desfășurarea unei runde de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat” a declarat Nicu Popescu, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Coridorul sudic

Coridorul Sudic de gaze este un proiect energetic complex, care a implicat colaborarea a şapte ţări şi a 11 companii energetice, rezultând într-un sistem de transport al gazelor de 3.500 de kilometri, oferind o nouă cale de alimentare cu gaze pentru Europa.

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz – companie controlată de Gazprom – nu crede că gazele azere ar putea concura la preț cu cele furnizate de Gazprom. Într-un interviu, citat de Mold-street.md, Ceban estima că o mie de metri cubi de gaz azer, transportat prin Coridorul Sudic, ar putea să coste 200 de dolari, față de numai 20 de dolari pentru gazul rusesc, furnizat prin conductele tradiționale care trec prin Ucraina.

Vinerea trecută (4 februarie 2022), la Baku, a avut loc o nouă reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care au participat țările implicate în acest proiect, dar și țări care ar vrea să i se alăture, precum R. Moldova, reprezentată de Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.