„Moldovagaz” i-a îndemnat pe consumatori să achite la timp și chiar în avans facturile la gaz

„Moldovagaz” i-a îndemnat pe consumatori să achite la timp și chiar în avans facturile la gaz, ca să permită companiei să-și achie la rândul ei datoriile contractuale față de Gazprom, asigurând astfel furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova, transmite IPN.

Compania reamintește să Gazprom cere achitarea integrală, până la data de 20 a lunii, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

În ultimele săptămâni au apărut o serie de probleme care au perturbat alimentarea normală a clienților europeni cu gaze rusești.

Pe de o parte a fost cererea Rusiei ca gazele să fie plătire în ruble, ceea ce ar putea reprezenta pentru țările din UE o încălcare a sancțiunilor. Livrările spre Polonia și Bulgaria au fost întrerupte deja, după ce cele două țări nu s-au conformat acestei cereri.

Pe de altă partea, Ucraina a redus miercuri parțial tranzitul de gaze rusești care intră prin estul țării, invocând faptul că nu mai are controlul asupra stațiilor de compresoare. Gazul era destinat țărilor europene dar Moldovagaz a precizat imediat că pentru moment, alimentarea cu gaze a R. Moldova este normală.