Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că în total au fost procurate gaze naturale în volum de 747,9 milioane m3.
Prețul mediu de procurare este de aproximativ 509 euro/1000 m3, sau circa 9.840 de lei / 1 000 m3, cu livrarea inclusă până la hotar.
Cantitatea de bază a gazelor în mărime circa 700,1 milioane m3 a fost achiziționată pe platforma de tranzacționare SRL „Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) Est” în perioada august – decembrie 2024.
Restul volumelor de gaze naturale de circa 47,8 milioane m3 este procurată de la SA „Energocom”, în baza Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea obligației de stocare a gazelor naturale.
De luni, 16 decembrie, R. Moldova va intra în stare de urgență, cerută de Guvern, după ce Gazprom nu a confirmat dacă va continua livrările către regiunea transnistreană și după 31 decembrie, când expiră acordul de tranzit a gazelor dintre Rusia și Ucraina. Compania rusă a condiționat livrarea pe rute alternative de plata unei presupuse datorii de 700 de milioane de dolari, cerere respinsă de R. Moldova.
Autoritățile de la Chișinău susțin că malul drept al Nistrului are garantată securitatea energetică, în vreme ce malul stâng rămâne dependent de livrările Gazprom. O eventuală sistare a acestora ar conduce, potrivit guvernului moldovean, la o criză umanitară și „colaps” economic în regiune.
O asemenea situație ar afecta și malul drept, care își asigură circa 70% din consumul de energie electrică prin Centrala de la Cuciurgan, care o livrează la tarife ieftine, întrucât curentul este produs din gazul rusesc oferit gratuit regiunii transnistrene.
Din 1 decembrie, tariful pentru un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului este de 16,74 lei. Majorarea a fost făcută de ANRE la solicitarea Moldovagaz.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te