În același mesaj, autoritățile îndeamnă cetățenii moldoveni care și-au procurat deja bilete de avion pentru revenirea în R. Moldova să contacteze companiile aeriene pentru a verifica statutul cursei. Îndemnul vine în condițiile în care unele companii aeriene și-au sistat zborurile din/înspre Israel din rațiuni de securitate.
Ministerul amintește că din 7 octombrie 2023, Israelul se află sub stare de urgență și stare de război, iar situația de securitate din zonă este în „permanentă schimbare”.
Autoritățile moldovene încurajează cetățenii să fie „responsabili, precauți, să își prioritizeze siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate”. De asemenea, se recomandă menținerea contactului cu ambasada din Israel.
Potrivit datelor oficiale ale autorităților de la Chișinău, circa 14 mii de cetățeni moldoveni au muncit sau muncesc în continuare, în baza unui contract individual de muncă, în Statul Israel.
De la ce a pornit totul
Temerile că războiul din Gaza, intrat în a 10-a lună, s-ar putea transforma într-un conflict regional mai amplu s-au intensificat în ultimele zile. Iranul și aliatul său libanez Hezbollah au amenințat cu „răzbunarea” Israelul, după ce doi importanți comandanți ai forțelor aliate Iranului au murit.
Săptămâna trecută, tensiunile din Orientul Mijlociu, în special între Israel și aliații Iranului, au atins noi nivele după ce armata israeliană a recunoscut public că l-a ucis într-un atac aerian pe un înalt comandant al grupării Hezbollah, Fuad Shukr . Totodată, la Teheran, liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în urma unui atentat cu bombă, atribuit tot Israelului.
La ședința de duminică a Guvernului israelian, premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul se află într-un război „pe mai multe fronturi” cu Iranul și aliații săi, care au amenințat în repetate rânduri cu represalii.
Noua situație îngrijorează în special vecinii Israelului. Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a efectuat duminică, 4 august, o vizită la Teheran, prima a unui înalt oficial iordanian în Iran din 2015, ca parte a eforturilor diplomatice de a evita o nouă escaladare.
După întâlnirea de la Teheran, ministrul iordanian de externe a spus într-o declarație că Iordania dorește ca regiunea Orientului Mijlociu „să fie pașnică, sigură și stabilă” și să vadă „sfârșitul tensiunilor”.
Safadi a cerut, de asemenea, încetarea războiului din Gaza și continuarea negocierilor pentru recunoașterea statului palestinian.
Cu toate acestea, Wall Street Journal scrie că Iranul a respins încercările SUA și a altor țări arabe de a detensiona situația din Orientul Mijlociu. Oficialii iranieni ar fi transmis că vor lansa un atac asupra Israelului, chiar dacă asta „ar declanșa un război”.
Noi atacuri și victime în Gaza
Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de gruparea Hamas, a raportat că cel puțin 25 de persoane au fost ucise și alte 19 rănite, după ce sâmbătă, 4 august, un atac al Israelului a lovit două școli din Gaza City. Armata israeliană a acuzat că în zonă se aflau centre de comandă ale grupării Hamas.
Anterior, loviturile israeliene au ucis cel puțin 18 persoane. Unul a lovit o tabără de corturi pentru mii de palestinieni strămutați în curtea Spitalului Martirilor Al-Aqsa, omorând patru persoane, inclusiv o femeie, a declarat Ministerul Sănătății. Armata israeliană a declarat că a vizat un militant palestinian în timpul loviturii, care, potrivit acesteia, a provocat explozii secundare, "indicând prezența armamentului în zonă".
De la începutul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza au fost uciși aproape 40 de mii de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, ale cărui bilanțuri nu fac distincția între civili și combatanți, scrie AP. Raidurile aeriene și operațiunile terestre ale armatei israeliene au provocat distrugeri în masă și strămutarea internă a marii majorități a populației de 2,3 milioane de locuitori din Fâșia Gaza.
SUA avertizează că un atac iranian ar putea avea loc luni
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, le-a spus duminică, 4 august, omologilor din țările G7 că Washingtonul crede că un atac iranian asupra Israelului ar putea începe în următoarele 24 până la 48 de ore, a transmis Axios, care a făcut referire la informații obținute pe surse.
- Te-ar putea interesa și: Expert în Orientul Mijlociu: Iranul va riposta moderat, doar pentru a demonstra că are cu ce
Blinken a spus că SUA nu cunoaște momentul exact în care va avea loc atacul iranian planificat, dar crede că acesta ar putea începe chiar luni. Țările G7 au emis un comunicat duminică în care au îndemnat la „reținere și dezescaladare” în Orientul Mijlociu invocând temeri privind declanșarea „unui conflict mai mare în regiune”.
Șeful diplomației americane a transmis că Israelul și SUA se pregătesc pentru orice scenariu posibil și a amintit de atacul Iranului din aprilie 2024. Atunci, Teheranul a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Israelului, ca ripostă asupra atacării consulatului său din Damasc, Siria. În acel atac au murit mai mulți comandanți militari iranieni.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te