Este pentru a doua oară când R. Moldova are un guvern minoritar instalat în lipsa unei majorități parlamentare formalizate. Primul a fost Guvernul Gaburici și a guvernat patru luni și zece zile. Cât poate dura mandatul celui învestit astăzi, cât de solid îi va fi sprijinul parlamentar, ce alianțe noi pot să apară? O discuție cu ex-ministra justiției din România și fosta europarlamentară Monica Macovei.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Republica Moldova are un nou guvern, executivul condus de Ion Chicu. A fost votat de Partidul Socialiștilor împreună cu Partidul Democrat, 62 de deputați au acordat sprijin noului cabinet de miniștri, după ce a căzut guvernul Maiei Sandu. Iar mărul discordiei se pare că a fost situația din justiție, mai cu seamă selectarea și numirea procurorului general. Cum definiți Dvs. această situație de la Chișinău?
Monica Macovei: „Lucrurile nu se opresc aici. Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos acest guvern, printr-o moțiune de cenzură. Dar eu aș porni de la motivul pentru care a căzut guvernul Maia Sandu, și anume numirea procurorului general, cam acesta a fost dezacordul dintre Maia Sandu și președintele Dodon. Da?”
Europa Liberă: Da! Și tocmai o să vă întrebăm pe Dvs. de ce este procurorul general elementul-cheie. De ce este importantă această figură, funcție?
Monica Macovei: „Așa a fost și în România și este în continuare așa, așa este și în Moldova, și în țările din regiune, fiindcă procurorul general sau un procuror-șef al unei Procuraturi Anticorupție e foarte important. Și dacă este independent și profesionist, va investiga și politicieni, așa cum s-a întâmplat în România. Știm că politicienii nu vor să fie investigați, nimeni nu vrea să fie investigat, dar politicieni au și mijloacele să se opună, să adopte legi sau să nu facă numiri care să împiedice investigarea lor. Deci, iarăși justiția independentă și imparțială este cuiul lui Pepelea în această dispută. Totu-i din cauza justiției.”
Europa Liberă: În Republica Moldova toate guvernările promit această reformă în justiție să fie scoasă la capăt. Poate fi asigurată continuitatea acestei reforme odată cu numirea acestui guvern tehnocrat la Chișinău?
Trebuia pur și simplu călcat pe sârmă, adică cu atenție fiecare pas [făcut] de către premier...
Monica Macovei: „Știu ce s-a întâmplat în Republica Moldova, dar nu știu dacă pentru aceste poziții de management, că ele sunt poziții mari de management – procuror general sau șef anticorupție – da, din cauza justiției, a căzut guvernul. E extrem de păcat, pentru că e un guvern în care s-a investit multă speranță, chiar dacă multă lume, chiar și eu, de exemplu, am crezut că va fi foarte greu, pentru că trebuia să iasă Moldova dintr-un impas și nu era bine văzută și pentru că se ducea înapoi de pe drumul pe care pornise, de pe calea integrării europene și aici trebuia pur și simplu călcat pe sârmă, adică cu atenție fiecare pas de către premier, de către Maia Sandu. Am văzut că au votat pentru căderea guvernului, deci pentru moțiunea de cenzură și parlamentari din Partidul Democrat.”
Europa Liberă: Pavel Filip, fostul premier, liderul democraților, a spus că PD s-ar fi pomenit în situația de a alege între două rele – alegeri parlamentare anticipate sau guvern minoritar – și că de asta a fost nevoit să-l sprijine. Dl Filip a spus că guvernul Sandu a intrat în istorie ca cel mai slab guvern din cei 28 de ani de independență.
Monica Macovei: „Acum lăsați-ne cu ce spune dl Filip. Aș vrea să fiu convinsă că dl Filip este total independent, că este puternic și că nu mai are nicio legătură cu Plahotniuc, și că nu este influențat de Plahotniuc, oriunde ar fi Plahotniuc sau de alți prieteni de-ai lui Plahotniuc, pentru că dacă ar fi așa, atunci s-ar fi luptat să rămână în continuare cu Maia Sandu și ar fi negociat la moțiunea de cenzură să nu treacă. Bun, poate că și Maia Sandu s-a grăbit cu asumarea răspunderii. Dacă nu ești sigur că trece, pentru că astfel de gesturi politice de asumare a răspunderii pe niște legi se fac când ești sigur că trece sau când nu mai ai încotro și când oricum te duci. Or, nu era cazul acum, poate că mai trebuia să negocieze.”
### Vezi și... ### Maia Sandu: Nu vrem să fim folosiți în calitate de fațadă frumoasă, în spatele căreia se întâmplă lucruri urâte (VIDEO)
Europa Liberă: Astăzi am auzit o declarație pe care o făcea viitorul comisar european pentru vecinătate, avertizând că, în lipsa reformelor, asistența financiară acordată Republicii Moldova ar putea să fie suspendată. Cât de duri vor fi cei de la Bruxelles pentru a convinge autoritățile Republicii Moldova că trebuie să facă reforme și doar că în baza rezultatelor reformelor vor obține asistență financiară?
Monica Macovei: „Ei pot să fie duri și să oprească aceste finanțări, că ele sunt în mai multe domenii, dar este evident că, oprind o finanțare majoră sau extinsă a Uniunii Europene, va veni finanțarea rusească. Acum, Putin își freacă mâinile de bucurie, pentru că, de fapt, el e în spatele acestei căderi a guvernului ca de regulă în spatele a cam tot sau a multe din cele ce se întâmplă în Republica Moldova. Și va finanța el Moldova. Și atunci, adio, drumul european!
Chiar dacă se numesc tehnocrați, denumirea nu are un conținut...
Sigur că în Moldova au fost și căderi, și ridicări; și căderi, și ridicări, arătând cât de greu e să te dezlipești de comunism, dar vreau să fac un comentariu pe acest nou guvern. Am înțeles că i se spune guvern tehnocrat din care 6 sunt foști consilieri ai președintelui Dodon. E greu să susții că acești oameni din care 6 sunt foști consilieri ai președintelui Dodon – socialist și pro-rus – acești oameni formează un guvern tehnocrat. Chiar dacă se numesc tehnocrați, denumirea nu are un conținut. Ca atare eu îl văd ca pe un guvern care nu va fi independent și va asculta de președintele Dodon, ceea ce înseamnă că, dacă e un guvern pro-rus în realitate, iarăși o ia Republica Moldova din punct de vedere guvernamental pe un drum rău.
Eu cred că nu trebuie să ne pierdem speranța și că lupta continuă, așa cum ei se luptă, s-au luptat să dea jos, să se lupte. Trebuie totuși să se așeze la masă Maia Sandu cu Filip și să facă un nou guvern, într-adevăr s-ar dovedi că a terminat orice relație cu Plahotniuc, cum am văzut că a declarat fostul președinte Băsescu, că l-a asigurat Filip că nu are nimic cu Plahotniuc. Bun, aceste asigurări nu sunt neapărat în politică de crezut, că ele depind de circumstanțe, dar asta-i situația, nu mai există altă soluție.
Oricum, Plahotniuc nu cred că mai apare pe scenă, problema este cât mai influențează...
Oricum, Plahotniuc nu cred că mai apare pe scenă, problema este cât mai influențează. Bun, aici are un rol și PSD-ul din România, care l-a propulsat în anii trecuți pe Plahotniuc, a dat jos și un guvern în care era și Plahotniuc, ca să obțină Plahotniuc mai multă putere. Sunt greșeli...”
Europa Liberă: Ce câștigă pe moment PD-ul că a sprijinit acest guvern, pentru că la Chișinău se fac auzite voci care spun că Igor Dodon ar fi primit acordul Kremlinului pentru a face executivul acesta împreună cu sprijinul PD-ului?
Monica Macovei: „Da, e foarte posibil. Și asta înseamnă că între PD și Kremlin există o legătură. Sau, de fapt, guvernul este al lui Dodon, pentru că 6 sunt foști consilieri ai lui Dodon și atunci, pentru că Partidul Democrat i-a susținut doar în parlament la învestire și a declarat că îi va susține punctual pe anumite proiecte dacă sunt de acord cu acele proiecte, asta nu înseamnă neapărat o înțelegere între Federația Rusă și Partidul Democrat. Deci, eu ce vreau să vă spun? Sigur, poate înseamnă o înțelegere, evident că Dodon a făcut asta cu acordul și cu sprijinul Rusiei, dar mă refer la Partidul Democrat, care poate din nou să încline balanța spre partea bună a politicii în Republica Moldova.
Partidul Democrat poate totuși să încerce să negocieze cu Maia Sandu, nu să încerce să obțină mai multă putere, că nu despre putere vorbesc, ci despre viitorul unei țări și despre viitorul oamenilor. Iertați-mă că spun unei țări. Și eu sunt pentru unire, dar în momentul acesta așa suntem, despărțiți de Prut. Deci, pentru viitorul oamenilor și viitorul Republicii Moldova.”
### Vezi și... ### Dumitru Diacov:„O să punem pe parcursul guvernării, o să punem condiții ca să respecte viziunea noastră”
Europa Liberă: Cât de credibil va fi Igor Dodon la Bruxelles, dacă după 5 luni a demis un guvern pe care l-a creat în vară?
Monica Macovei: „Nu e credibil deloc, dar n-a fost nici înainte credibil. Toată lumea știe la Bruxelles, știm de mult, avem rezoluții, declarații ș.a.m.d. că Federația Rusă încearcă și a și reușit – de ce să ne ascundem? –, din păcate, a reușit să-și recupereze economic și politic teritoriile din fostele țări-satelit, să spunem. Și cu propaganda falsă rusă, și a intervenit și în alegeri în foarte multe țări ș.a.m.d. Deci, Dodon este cunoscut în Parlamentul European și de toate instituțiile europene, de Comisie, de Comitet, de toată lumea ca un președinte pro-rus, ca și partidul său. Ca atare nu are credibilitate. Sigur se va sta de vorbă cu el, dar el n-are ce să spună, că eu de câte ori l-au auzit, nu l-am auzit spunând că se desprinde de Federația Rusă...”
Europa Liberă: El, din contra, zicea că va face o politică înțeleaptă, astfel încât relațiile și cu estul, și cu vestul să fie bune.
Monica Macovei: „Da, dar asta spun mulți. E foarte greu să faci asta. Eu înțeleg că Federația Rusă este o piață de desfacere pentru produsele moldovenești, vin, fructe ș.a. și cu care ați fost șantajați de-a lungul anilor tot timpul, că se tot închidea importul de vin și de altele din Republica Moldova, la fel și cu Georgia. Că asta face Federația Rusă - șantajează. Deci, e o piață de desfacere. Da, din acest punct de vedere trebuie să menții niște relații, având acolo interes să-ți meargă economia, dar când zici că ai decis să mergi pe drum european, pentru că lumea vrea pe drum european, atunci nu mai ai cum să mergi cu dreptul pe un drum și cu stângul pe alt drum. Aici trebuie să fii clar și faptele vorbesc, adică dacă pe bune spune vreau pe drum european, spune Dodon, dar din fapte va rezulta altceva, atunci evident că nu e credibil, și în acest moment nu e credibil. Dacă vrea să devină credibil, trebuie să se schimbe, dar nu cred. Dacă e pro-rus și pro-comunist din convingere, n-are cum să se schimbe, doar să se prefacă, dar asta se vede.”
### Vezi și... ### Un guvern al suitei prezidențiale, lăudat de democrați
Europa Liberă: Maia Sandu la despărțire a spus că a reușit să fie dat jos un regim corupt în frunte cu Plahotniuc, se va reuși să fie dat jos și un alt regim, pentru că așa înțelege ea că Igor Dodon încearcă să-și concentreze acum cât mai multă putere în mâinile sale. Această dispută nu va arunca Republica Moldova într-o criză?
Monica Macovei: „Să înțeleg că Maia Sandu a declarat că va fi dat jos și regimul Dodon?”
Europa Liberă: Da!
Monica Macovei: „Foarte bine! Asta înseamnă că va face o alianță cu PD-ul. Nu va arunca țara, că oricum țara nu este acum într-un moment bun și fericit ca să spunem că ce se întâmplă va fi rău. Dacă va reuși să refacă o coaliție cu Partidul Democrat, pentru drumul european al Republicii Moldova asta va fi foarte bine. Și apoi va face și ea o moțiune de cenzură împotriva actualului guvern. Asta este.
Bătălia pe justiție continuă, dar eu cred că ea va fi mai puțin contestată...
Bătălia pe justiție continuă, dar eu cred că ea va fi mai puțin contestată, și poate ar fi mai puțin contestată de oricare dintre părți, mă refer la Republica Moldova, președinte, premier, majoritate parlamentară etc., dacă este transparentă și dacă nimeni n-are niciun dubiu că Popescu nu e prieten cu președintele, că Ionescu propus nu e prieten cu Maia Sandu ș.a.m.d. Pentru că am înțeles că au existat suspiciuni că din cei 4, Dodon ar prefera pe 1 sau 2, care îi sunt apropiați.
Nu, așa nu! Fără apropiați, oameni pe care nu-i cunoști și care trebuie să fie și ei puternici, și profesioniști. Și asta este o problemă – să-i găsiți, pentru că există încă tendința de a simți puterea și a-ți fi teamă că dacă tu te apuci să investighezi și pe politicieni, poți să pățești ceva. Până la urmă, trebuie să-și ia profesia și destinul în mâini, care trebuie să fie unul curajos și să-și facă treaba procurorii, la fel judecătorii și să se apuce să investigheze, adică România asta a arătat: iată, noi investigăm, anchetăm pe politicieni, iată că sunt și condamnați, sunt duși și la închisoare și nu li se întâmplă nimic.”
Europa Liberă: În Republica Moldova, așa se zice că sistemul judecătoresc este rigid și chiar pe interior nu sunt foarte mulți dornici ca această reformă în justiție să aibă finalitate. Și atunci e mult mai greu, pentru că și voința politică trenează, și pe interior lucrurile nu stau bine.
Monica Macovei: „Da, ca atare schimbarea poate veni de la un factor extern numit agent al schimbării, dar acest agent al schimbării din afară, care poate fi un ministru sau un prim-ministru, acest agent al schimbării ar trebui să aibă niște piloni în sistem, deci să existe câțiva judecători și procurori în cadrul sistemului judiciar care să vrea schimbarea și care să lucreze. Este o schimbare foarte grea și da, e adevărat, oamenii nu sunt dispuși la schimbări. E mult mai comod să nu se schimbe.
În sistemul judiciar intervine și teama, teama de politic. Asta o mai vedem încă și în România...
În afară de asta, în sistemul judiciar intervine și teama, teama de politic. Asta o mai vedem încă și în România, deși sunt numiți pe viață, deși nu le poate face nimeni nimic, decât CSM-ul decide dacă e răspundere disciplinară, și aici CSM-ul foarte rar decide răspunderi disciplinare, nimeni nu se atinge de ei. Și cu toate astea, acționează uneori cu parti-pris-uri politice. Dar asta iarăși e natura lor umană, uite, o frică din astea, o frică pe care eu n-o pot justifica. Și dacă ți-i frică, până la urmă să-ți iei orice riscuri, ori vrei să faci reformă în țara ta, ori vrei să te apuci într-adevăr să schimbi lucrurile, să fie și politicienii anchetați, dacă au furat, evident. Și atunci trebuie să-ți iei niște riscuri, nu pe viață și pe moarte, dar trebuie să-ți iei niște riscuri – că o să fii criticat, că o să vrea să te mute...
Nu e mare lucru asta, adică obiectivul e mult prea mare și prea frumos, iar oamenii te vor aprecia, adică devii popular cu asta. Să sperăm că o să asistăm la o nouă moțiune de cenzură și la un nou guvern, mai trainic, cu mai multă înțelepciune acum, că s-a văzut ce s-a întâmplat. A fost un păcat să pierdem acest guvern, deci trebuia foarte înțelept de mers. OK. Mă bucur că Maia Sandu se gândește la un nou guvern. Trebuie să-l facă cu PD-ul, că n-are cu cine altcineva și să stea la masă și să discute.”