Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „O cauză importantă, precum este cea a justiției, merita să aibă un sfârșit mai fericit”


Blocul ACUM se lansează în campania pentru alegerile locale, Chișinău, 21 septembrie 2019
Blocul ACUM se lansează în campania pentru alegerile locale, Chișinău, 21 septembrie 2019
Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct



Gheorghe Cojocaru: „Noul primar de Chișinău, socialistul Ion Ceban nu-și preluase mandatul validat de Comisia Electorală, când prim-ministrul Maia Sandu și întreg guvernul ca o emanație a alianței dintre Partidul Socialiștilor și a Blocului ACUM se trezeau demiși cu votul categoric a 63 de deputați din cele două fracțiuni – socialistă și democrată. O înfrângere a adus o altă înfrângere, deși pierderea alegerilor pentru primăria capitalei de Andrei Năstase nu părea să provoace o eventuală cădere a guvernului.”

Europa Liberă: În aserțiunea Dvs. lipsește elementul că Maia Sandu a provocat această moțiune de cenzură.

Gheorghe Cojocaru: „Da, o dispută care s-a produs în contextul înfrângerii lui Năstase și care a acutizat in extremis relațiile în interiorul coaliției de guvernare ca și raporturile dintre guvern și instituția prezidențială. Cu toate acestea, căderea guvernului nu părea inevitabilă, dacă se făcea un pas înapoi și se așteptau cu mai mult calm recomandările Comisiei de la Veneția pe marginea inițiativei de asumare a răspunderii guvernamentale. O cauză importantă, precum este cea a justiției, merita să aibă un sfârșit mai fericit.”

Căderea guvernului nu părea inevitabilă, dacă se făcea un pas înapoi și se așteptau cu mai mult calm recomandările Comisiei de la Veneția...


Europa Liberă: Foștii parteneri de alianță stăteau ambii în fața prăpastiei, ca și cum se încercau de minte unii pe alții, dar iată zarurile au fost aruncate și nimeni n-a dorit să facă un pas înapoi.

Gheorghe Cojocaru: „Iar o resetare a fostei alianțe a devenit imposibilă, mai ales că socialiștii și președintele Dodon au avut pregătite din timp, după cum se vede, mai multe scenarii, în funcție de o situație sau alta. Și mai ales că întreg câmpul politic după înlăturarea Guvernului Sandu este, practic, dominat de președintele Dodon și de Partidul Socialiștilor. Președintele a dat curs unei soluții tehnocrate pe care a promovat-o imediat. Când iarna bate la ușă, un executiv tehnocrat este privit ca un răspuns la necesitatea de a depăși criza guvernamentală.”

Europa Liberă: Vom trăi și vom vedea dacă guvernul este unul realmente tehnocrat sau pretins tehnocrat, sau cu mandat politic bine mersi.

Se pare că Blocul ACUM s-a împușcat în picior cu arma din dotare...


Gheorghe Cojocaru: „Până la urmă nu contează de ce culoare e pisica, important e să prindă șoareci, mai ales că a și întrunit într-un timp record, după cum s-a văzut, sprijinul parlamentar indispensabil intrării în funcție.”

Europa Liberă: Iar testul adevărat sigur că îl va constitui iarna promisă a fi una friguroasă. Dar acum vreau să vă întreb: ce viitor va avea Blocul ACUM?

Gheorghe Cojocaru: „Iernile ca și toamnele în Moldova sunt grele, frumoase, dar și grele, iar în ceea ce privește viitorul Blocului ACUM, greu de spus, dar, după toate aceste drame trăite cu intensitate emotivă maximă, se pare că Blocul ACUM s-a împușcat în picior cu arma din dotare și va trebui să meargă pentru o vreme la lazaret.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG