Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: „S-a dus la o asumare de răspundere în condițiile în care a fost prevenită să nu facă acest lucru!”


Fostul președinte al României, Traian Băsescu.
Fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Fostul președinte al României despre demiterea guvernului de coaliție, condus de Maia Sandu.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu este unul din puținii politicieni români cu o preocupare constantă pentru R.Moldova și relațiile acesteia cu România, fiind un militant al unificării. Fostul său partid, Mișcarea Populară ar fi vrut chiar înființarea unui minister pentru relațiile cu R.Moldova, plan la care a renunțat, când a decis totuși să voteze noul guvern liberal de la București, condus de Ludovic Orban.

La începutul lui iunie, pe fundalul crizei politice de la Chișinău, Traian Băsescu declara Europei Libere: „Singura soluție pe care eu am întrezărit-o de la început și am spus-o la Chișinău este că se va menține alianța dintre socialiști și ACUM cu condiția elaborării unui plan succint de guvernare în care să fie acceptate punctele comune, că divergențele sunt oricum destul de mari și va trebui să fie lăsate de o parte, nu pot fi acceptate nici de una, nici de alta din părți.”

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis, marți, în urma moțiunii de cenzură înaintată de socialiști și susținută, în parlament, de Partidul Democrat. Europa Liberă a discutat din nou cu Traian Băsescu despre noua criză de la Chișinău:

Interviu cu Traian Băsescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:47 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dvs. ați fost cel care ați îndemnat cele două entități politice de la Chișinău – PSRM și ACUM – să creeze o majoritate parlamentară în forul legislativ al Republicii Moldova. Iată că a fost demis Guvernul Sandu. Încotro Moldova, după această demisie?

Maia Sandu și-a făcut datoria, când a intrat în alianță cu socialiștii și a greșit fundamental acum...


Traian Băsescu: „Doamnă, cred că – și aici nu am ezitări să spun – Maia Sandu și-a făcut datoria, când a intrat în alianță cu socialiștii și a greșit fundamental acum. Nu așa trebuia să cadă Guvernul Maia Sandu cum a făcut dânsa, practic părând a fi o atitudine de frondă, de exercitare a unui orgoliu exacerbat. Adică s-a dus la o asumare de răspundere în condițiile în care a fost prevenită să nu facă acest lucru. Bun, adevărul este că atunci când s-a format Guvernul a realizat un mare obiectiv, acela de a-l scoate pe Plahotniuc de la putere, de la butoanele Republicii Moldova. A intrat în guvernare cu socialiștii, trebuia să-l elimine și pe Dodon, adică după ce Plahotniuc a renunțat la conducerea partidului, la calitatea de parlamentar, trebuia să aibă discuții cu Filip și să schimbe majoritatea parlamentară.

Nu vreau s-o suspectez că a făcut acest lucru în pregătirea viitoarei sale candidaturi la președinție, numai că până la alegerile prezidențiale mai este un an și țara trebuia condusă de o alianță care să nu fie pro-rusă...


Așa a rămas să anunțe poporul că nu mai e la guvernare, ceea ce nu e bine, pentru că avea soluția să schimbe alianța. După ce Plahotniuc a renunțat la toate funcțiile și s-a tranșat relația lui Filip cu Plahotniuc, avea toată perspectiva să schimbe alianță și să-i trimită pe socialiști în opoziție. În loc să facă acest joc politic, inteligent și necesar Republicii Moldova, a manifestat o ambiție. Nu vreau s-o suspectez că a făcut acest lucru în pregătirea viitoarei sale candidaturi la președinție, numai că până la alegerile prezidențiale mai este un an și țara trebuia condusă de o alianță care să nu fie pro-rusă.”

Europa Liberă: Tocmai dl Filip și PD au ajutat socialiștii să fie demis Cabinetul de miniștri de la Chișinău. Și, eventual, credeți că tot PD-ul ar putea să susțină un Guvern minoritar pe care și l-ar dori socialiștii?

Traian Băsescu: „Nu, doamnă, nu cred acest lucru. Eu știu PD-ul lui Filip. Filip nu est pro-rus orice i-ai face, nu este pro-moscovit. Eu cred că soluția corectă este ca dna Maia Sandu să înceapă imediat discuțiile cu Pavel Filip și să realizeze o majoritate de data asta pro-europeană în totalitate.”

Europa Liberă: Și ar avea șansă și reforma justiției și, mai cu seamă, alegerea unui procuror general, de care Maia Sandu spune că s-ar fi temut Igor Dodon?

Traian Băsescu: „Da, eu știu toată povestea. Au legat prea mult soarta politică a Guvernului de un nume, de un om, fie el și procuror general, pentru că toată responsabilitatea politicienilor pro-europeni este să mențină Republica Moldova pe direcția Uniunii Europene, pe direcția Bucureștiului, unde-or vrea, dar spre Vest să fie. Or, ceea ce a făcut dna Maia Sandu arată o oarecare ușurință. Eu am avut discuții acum o lună cu ambele părți pe tema asta.”


Europa Liberă: Și ce v-au spus ambele părți?

Traian Băsescu: „E greu să intru eu în discuții, dar îi autorizez pe ei să spună ce am discutat legat de schimbarea majorității.”

Europa Liberă: Dvs. ziceți că ar fi bine dacă s-ar crea o majoritate parlamentară ACUM – Partidul Democrat, dar credeți că Igor Dodon ar accepta un premier în eventualitatea unei majorități parlamentare PD-ACUM?

Traian Băsescu: „Păi, Igor Dodon n-ar avea ce să facă. Dacă își unesc numărul de parlamentari, alianța ACUM și partidul lui Filip sunt majoritari în Parlament. N-are ce să facă, totul este să existe dialog între cei doi lideri – Maia Sandu și Pavel Filip. Pentru că eu vă spun următorul lucru: Pavel Filip nu este pro-rus, e pro-european. S-ar rezolva o mare problemă.”

Europa Liberă: Nu cumva s-ar asigura și revenirea lui Vladimir Plahotniuc?

Traian Băsescu: „Asta vă asigur că nu. Vladimir Plahotniuc nu mai are cum să revină în politica din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Și el s-a despărțit pentru totdeauna de Partidul Democrat, nu mai are acolo, în fracțiunea PD din Parlament, simpatizanți?

Știți ce omoară Republica Moldova? Suspiciunea dintre politicieni și incapacitatea de a trece peste ranchiune personale...


Traian Băsescu: „Doamnă, știți ce omoară Republica Moldova? Suspiciunea dintre politicieni și incapacitatea de a trece peste ranchiune personale. În mod cert, Plahotniuc nu se mai întoarce; în mod cert, Pavel Filip – și eu vă spun din ce știu – Pavel Filip nu mai are legătură cu Plahotniuc și în mod cert, Maia Sandu ar avea un partener onest în Pavel Filip.”

Europa Liberă: Dar cine ar merita să ajungă premier, dacă se formează o asemenea majoritate, ACUM-PD?

Traian Băsescu: „Eu aș spune unul care nu-i șef de partid. Șefii de partid să stea să-și gestioneze activitatea partidelor în perspectiva următoarelor alegeri prezidențiale, iar împreună Filip și Maia Sandu să decidă numele unui premier.”

Europa Liberă: Și în PD se vorbea despre o curățenie în rândurile Partidului Democrat, inclusiv a fracțiunii PD din Parlament.

Traian Băsescu: „Auziți? Rezolvați întâi stabilitatea Republicii Moldova și să vă fie foarte clar că nu se poate face curățenie până când nu-i stabilitate politică și instituții funcționale. Deci, lăsați curățenia pe locul doi și să se facă un Guvern funcțional, pro-european pentru Republica Moldova. După ce faci asta, pe urmă poți să faci și curățenie.”

Europa Liberă: Dodon a spus foarte clar: ori refacerea alianței cu Maia Sandu, ori alegeri anticipate.

Eu zic că Maia Sandu să facă rapid alianță cu Pavel Filip...


Traian Băsescu: „Bun, asta zice Dodon. Eu zic că Maia Sandu să facă rapid alianță cu Pavel Filip. O să mă porcăiască toți analiștii din Republica Moldova, dar politicienii trebuie să fie pragmatici, nu poeți. Ce au ei de rezolvat acum? Guvern! Fă Guvern, dna Sandu! Fă Guvern, cât mai poți, pentru că Dodon o să ia din parlamentari - și de la ACUM, și de la Filip.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la anticipate?

Traian Băsescu: „E rău, doamnă! În primul rând, nu vor obține un scor mai bun. Nici ACUM, nici Filip nu vor obține scor mai bun. Și atunci, de ce să împingă lucrurile în alegeri, pentru că împreună le pot evita? Singurii la care le convin alegerile anticipate sunt comuniștii lui Dodon.”

Europa Liberă: Socialiștii... Dvs. ce scenariu credeți că e mai plauzibil – adâncirea crizei politice, anticipate sau totuși un deznodământ în cadrul Legislativului?

Guvern cu orice preț! Abia s-au redeschis finanțările de la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, abia s-a reluat asistența tehnică...


Traian Băsescu: „Guvern cu orice preț! Abia s-au redeschis finanțările de la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, abia s-a reluat asistența tehnică. Dacă iar împing Republica Moldova într-o criză, eu vă spun că i-aș declara dușmani ai poporului. Nu au voie să împingă Republica Moldova din nou într-o criză, iar eu vă spun obiceiurile Uniunii Europene - va aștepta un timp rezonabil, dar dacă nu se formează un Guvern, se vor închide iar și finanțările, și asistența tehnică. Și nu-i bine deloc!”

Europa Liberă: Dar ce poziție ar putea să adopte Federația Rusă, cea care împreună cu SUA și Uniunea Europeană au blagoslovit acea majoritate parlamentară din 8 iunie?

Traian Băsescu: „Cei care au blagoslovit-o au știut ce au făcut și eu mă alătur celor care au blagoslovit-o. Cea mai mare problemă a Republicii Moldova era Plahotniuc care, aduceți-vă aminte, nici nu voia să plece de la putere, nu voia să elibereze spațiile Guvernului. A fost foarte bine ce a făcut Maia Sandu atunci, a fost soluția corectă să-l îndepărteze pe Plahotniuc de la butoanele puterii. Acum au ocazia să facă o majoritate, de data asta pro-europeană, că nimeni nu poate reproșa Guvernului, fostului Guvern Filip că n-a fost un Guvern pro-european. Problema acelui Guvern a fost că a fost dominat de Plahotniuc, lucru care nu mai este posibil acum.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam de o eventuală poziție a Kremlinului. Care ar putea să fie?

Traian Băsescu: „Kremlinul va constata poziția Chișinăului. Dacă oamenii politici de la Chișinău sunt inteligenți și fac rapid alianța pro-europeană, Moscova va privi cu resemnare la ce se întâmplă la Chișinău, dacă vor lungi criza, Moscova o să bată din palme. Cu cât mai rău Republicii Moldova, cu atât mai bine pentru Moscova.”

Europa Liberă: Maia Sandu a pierdut. Igor Dodon este învingător pe moment?

Traian Băsescu: „Maia Sandu poate câștiga, făcând rapid alianță cu Pavel Filip. Eu am prevenit politicienii din Republica Moldova, politicienii din alianța ACUM că, dacă nu vor face ei alianță cu Pavel Filip, o va face Dodon.”

Europa Liberă: Pe moment, Igor Dodon e perdant sau învingător?

Vă spun eu un perdant sigur – Republica Moldova...


Traian Băsescu: „Vă spun eu un perdant sigur – Republica Moldova. Altfel mi-e greu să spun cine a câștigat, cine a pierdut, dar aici nu-i nici șah, nici meci de fotbal. E chestiune de responsabilitate politică.”

Europa Liberă: Care ar fi disponibilitatea Uniunii Europene de a colabora cu viitorul Guvern al Republicii Moldova?

Uniunea Europeană va colabora cu orice Guvern stabil...


Traian Băsescu: „Doamnă, Uniunea Europeană va colabora cu orice Guvern stabil. Deci, aici să nu-și facă iluzii dna Maia Sandu că, dacă se face o alianță Dodon cu Filip, Uniunea Europeană va întoarce spatele. Nu va întoarce nici un spate, dacă există Guvern stabil, va colabora cu Republica Moldova, Uniunea Europeană respectându-și Acordul de Asociere. Are un acord Uniunea ratificat de toate statele membre, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană atâta timp cât există un Guvern stabil, atâta timp cât Plahotniuc nu mai deține puterea în Republica Moldov, va colabora cu orice Guvern care se instalează la Chișinău.”

Europa Liberă: Și ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova?

Traian Băsescu: „Asta ar trebui s-o facă oamenii politici responsabili de acolo. Eu i-aș încuraja să creadă în faptul că este datoria Maiei Sandu să scape Republica Moldova și de Plahotniuc, și asta a făcut-o, și de dominația pro-rușilor, și o poate face acum.”

XS
SM
MD
LG