Cu câteva ore înainte de a fi demis, guvernul condus de Maia Sandu a luat decizia de a abroga o hotărâre din 2002 care, practic, instituia un monopol artificial în domeniul comercializării și exportului de metal uzat, controlat de întreprinderea Metalferos, unde statul deține pachetul majoritar. Presa de la Chișinău în repetate rânduri a scris că instituția a devenit o sursă de finanțare pentru anumite partide și politicieni. De la preluarea guvernării, miniștrii din cabinetul Sandu au anunțat că vor revizui mai multe tranzacții care ar fi prejudiciat bugetul statului, inclusiv recentele privatizări ale Air Moldova și Tutun CTC. Ce soartă pot avea acum aceste hotărâri, odată căzut guvernul care le-a inițiat?
Demonopolizarea și demolarea schemelor prin care erau colectate fonduri obscure au făcut parte din promisiunile guvernului Sandu privind „deoligarhizarea” statului. Ministrul economiei Vadim Brînzan, la scurt timp după preluarea funcției, a oferit detalii despre scheme ilegale la întreprinderile de stat, printre ele Calea Ferată sau Metalferos, prin care se adunau bani pentru anumiți politicieni din arcul guvernării. Doar de la Calea Ferată se colectau lunar până la 400 de milioane lei, declarase Vadim Brînzan.
La începutul acestei luni, fostul ministru al economie și președintele Igor Dodon au avut schimb de replici caustice la tema permiselor de transport de mărfuri cu tirurile în Federația Rusă. Președintele Dodon a lăsat să se înțeleagă că Ministerul Economiei ar fi implicat în schema de comercializare a licențelor de transport. Vadim Brînzan a respins acuzația replicând că deficitul permiselor pentru transportatori a fost moștenit de la fosta guvernare a democraților, iar executivul face ordine la Agenția Națională Transport Auto.
Marți, cu numai câteva ore înainte de a fi demis, guvernul a luat hotărârea să abroge o decizie cu vechime de 17 ani prin care se încetățenise monopol pe piața comercializării și exportului de metal uzat. Vadim Brînzan a declarat în cadrul ședinței de guvern că de-a lungul anilor managerii de la întreprinderea Metalferos au fost numiți în baza intereselor politice, și nu a meritocrației.
„Metalferos cu toții cunoaștem că pe parcursul anilor a fost un pilon și un buzunar pentru cei aflați la guvernare. Astăzi, abrogând această hotărâre de guvern din 2002, noi demonopolizăm piața de exporturi și ulterior vom lucra asupra îmbunătățirii cadrului legal pentru a introduce cerințe mai stringente din punct de vedere a ecologiei și din punct de vedere a păstrării acestor deșeuri”.
Tot marți cabinetul de miniștri a adoptat o hotărâre care sparge monopolul companiei ce gestionează portul Giurgiulești asupra exportului de grâne. După votarea moțiunii de cenzură nu este limpede cum vor fi puse în aplicare cele două decizii, dar și altele aprobate anterior de guvernul Sandu.
Hotărâri deranjante au fost mult mai multe, spune jurnalistul specializat pe teme economice, Ion Preașca: inițiativa care interzice companiilor off-shore să participe la privatizarea sau luarea în concesiune a bunurilor statului, la fel și modul în care au fost stabilit parteneriatul public-privat în privința proiectului „Arena Chișinău” sau cum au fost înstrăinate Tutun CTC și Air Moldova.
S-a sperat că guvernul va face multe schimbări, dar din păcate acestea nu sunt duse la capăt...Ion Preaşca, jurnalist
„Și acum nu este clar mai departe ce va fi. Poate veni un nou guvern care va spune: noi vom reexamina aceste decizii. Așa poate fi în cazul cu privatizările, cu cetățenia. Există o incertitudine și va fi mai clar, desigur, după ce va fi numit un nou guvern și vom ști ce program va avea. S-a sperat că guvernul va face multe schimbări, dar din păcate acestea nu sunt duse la capăt, iar procesul poate fi stopat sau chiar inversat”.
Economistul Viorel Gîrbu consideră că este prematur să se afirme că toate deciziile adoptate de guvernul Sandu vor fi anulate. Și asta pentru că schimbarea regulilor de joc „peste noapte” reprezintă o practică păguboasă, dezaprobată de orice antreprenor, prin urmare, este puțin probabil ca viitorul guvern să vrea să-și șifoneze imaginea.
„Momentan, cauza care a dus la căderea guvernului Sandu ține de sectorul justiției. Cum pot evolua lucrurile la această etapă nu se cunoaște. Situația din Republica Moldova se poate agrava foarte mult sau, din contra, noul executiv, noua putere politică poate bloca în anumite aspecte reforma din sistemul judiciar, dar nu va contribui la agravarea situației din țară. Deci, poate fi o mișcare cu îmbunătățirea situației din țară, dar cu un tempo mai mic decât cel dorit de guvernul Sandu. Deci, din punctul meu de vedere, deocamdată este speculativ să considerăm că tot ce a fost aprobat de guvernul Sandu va fi abrogat”.
Experții cu care am stat de vorbă susțin că, cel mai probabil, vor fi înghețate mai ales deciziile ce au clătinat schemele de monopol și au atentat la fluxurile de bani ce alimentau inclusiv visteria unor partide politice, ocolind legea. Dincolo de aspectul strict economic, o asemenea întorsătură va transmite mediului de afaceri și partenerilor externi un semnal că lucrurile nu merg în direcția inițiată de guvernul Sandu și zădărnicită odată cu debarcarea executivului.