Moscova nu crede în râsete

Kremlinul nu știe de șagă. A aflat-o pe pielea sa Sașa Dolgopolov, un comedian rus care a îndrăznit să glumească despre cele sfinte: despre religie și despre Putin. În februarie 2019, de pe scena unui bar din Sankt-Petersburg, Dolgopolov a glumit că pe Iisus ar fi trebuit să-l cheme Bogdan, cel dat de Dumnezeu, sau că oamenii din Rusia se împart în două tabere: cei care-l iubesc pe Putin și cei care pot citi, scrie și gândi logic.

Your browser doesn’t support HTML5

Moscova nu crede în zâmbete


Vreo două luni mai târziu, înregistrarea showului a fost încărcată pe Youtube, iar după ce a adunat mai multe de două milioane de vizualizări, poliția a cerut de la barul cu pricina informații despre comedianul cu glume deranjante pentru Kremlin. Motivul oficial însă nu au fost glumele despre Putin, dar cele despre religie.

În Rusia, să ofensezi sentimentele credincioșilor poate fi o crimă penală. O lege în acest sens a fost adoptată după showul activistelor de la Pussy Riot din 2012, când au intrat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova și s-au rugat Maicii Domnului să izbăvească Rusia de Putin.

Comedianul Dolgopolov spune că religia e folosită ca un instrument de persecuție ideologică. „Ceea ce mă întristează mai tare e ce se întâmplă cu religia în societatea noastră în ultimul timp. Ateii sunt discriminați. Legea privind protecția sentimentelor credincioșilor este o legea cu totul nedreaptă. În practică, înseamnă asuprirea oamenilor după criterii ideologice. Ce se întâmplă de fapt? Dacă ești credincios, poți să trimiți după bare pe oricine nu-ți place.”

Numărul celor care au ajuns la închisoare în baza acestei legi nu e foarte mare, dar mulți au primit sentințe cu suspendare și amenzi. Așa a pățit-o și Ruslan Sokolovski, care a fost condamnat pentru că a jucat Pokemon Go într-o biserică. Alt caz vestit e cel al Mariei Motuznaia, care a nimerit în vizorul poliției pentru că a publicat niște glume pe internet, una dintre care arăta un preot la o masă plină cu bucate, însoțită de comentariul „Și voi visați să fiți afaceriști în copilărie?”. După ce i-a fost percheziționat apartamentul, Motuznaia a postat pe Twitter fraza cu care a devenit celebră „Bună, mă cheamă Mașa, am 23 de ani și sunt o extremistă”. În 2018, Mașa a emigrat din Rusia.

Marina Bocearova, colega mea bursieră de la Radio Svoboda, e autoarea unui articol despre noile tehnici de cenzură ale Kremlinului, unde arată că ofensarea sentimentelor religioase este, alături de insultarea autorităților, incitarea la ură, reabilitarea nazismului și încurajarea separatismului, una din căile prin care un cetățean rus poate fi ajunge în lista federală de extremiști și teroriști.

„Acolo sunt acum 9500 de oameni. Un an în urmă erau cu 1500 mai puțini. De îndată ce un om e acuzat în baza unuia din aceste articole anti-extremiste, el ajunge pe lista neagră a Rosfinmonitoring, serviciul de monitorizare financiară, și banca îi blochează deodată conturile. Ba îi mai poate bloca și conturile membrilor familiei. Pe lângă faptul că rămâne fără bani, nu poate să se angajeze. Angajatorii sunt speriați - omul e în lista teroriștilor și extremiștilor! A doua problemă e că după ce ești achitat, Rosfinmonitoring trebuie să te scoată din această listă într-un termen destul de scurt, dar ei nu fac asta. Dacă ai nimerit acolo, e greu să ieși”.

Bocearova mai spune că această legislație anti-extremistă este, de fapt, folosită pentru a suprima opiniile critice și dezacordul față de Kremlin. Comedianul Dolgopolov e de aceeași părere și spune că interesul poliției în glumele sale nu a fost o surpriză:

„Uitându-mă la ce se întâmplă în ultimul timp, bănuiam că pot păți așa ceva. În linii mari, cred că eram pregătit, dar oricum e foarte neplăcut și foarte stresant. Evident e frustrant. Eu ies pe scenă, spun glume, nu plănuiam să fiu prigonit”.

Aceste cuvinte sunt dintr-un interviu pentru CurrentTime, înregistrat pe 22 ianuarie, într-un bar din Moscova, unde Dolgopolov urma să iasă pe scenă în aceeași seară. După ce un bărbat în haine civile a mers la administratorul barului și l-a întrebat despre Dolgopolov, comedianul și echipa sa s-au simțit în pericol și au plecat. Mai târziu, avocatul său a anunțat că tânărul comedian a părăsit Federația Rusă. Într-un video pe canalul său de Youtube, Dolgopolov își îndeamnă fanii „Plecați, cât încă nu e prea târziu”.