Măsuri de relaxare în ajunul sărbătorilor pascale

Autoritățile moldovene au anunțat joi relaxarea unor restricții anti-COVID-19, ținând mai ales de adunările publice – concerte, reprezentații de teatru etc. – care vor putea fi urmărite începând din mai de un public deocamdată restrâns. S-a renunțat de asemenea la „ora marțială”, la interdicția ieșirii pe timp de noapte. Comisia pentru situații excepționale a anunțat, pe de altă parte, că Slujba de Înviere numai în aer liber se va putea ține, și cu respectarea distanței de 1,5 m între participanți.

Your browser doesn’t support HTML5

Măsuri de relaxare în ajunul sărbătorilor pascale

Comisia pentru situații excepționale şi-a revizuit o decizie anterioară, de la finele lunii martie, care admitea în interiorul bisericilor prezența unui număr redus de enoriași la o distanță de minimum 2 metri între fiecare pentru a evita aglomerațiile. Drept urmare, comisia a dispus ca începând de duminică, 25 aprilie, şi până după Paştele Blajinilor, 11 mai, slujbele religioase, inclusiv cea a Învierii, şi alte servicii divine sa fie desfășurate exclusiv în afara lăcașelor sfinte, cu respectarea tuturor normelor sanitare, inclusiv a distanțării fizice.

Decizia este binevenită pentru a asigura oprirea extinderii sau infectării cu Covid-19 printre enoriași la aceste slujbe

Anunțând această decizie, premierul interimar Aureliu Ciocoi, a precizat că măsura este absolut necesară întrucât se anticipează un flux mărit de enoriași la biserici pe durata sărbătorilor pascale. „Decizia este una binevenită pentru a asigura oprirea extinderii sau infectării cu Covid-19 printre enoriași la aceste slujbe.” Decizia comisiei, deşi e mai permisivă ca cea din anul trecut, când a fost interzisă aflarea şi în preajma lăcașului sfânt în noaptea Învierii, nu este primită cu foarte mult entuziasm de reprezentanți ai celor două mitropolii, a Moldovei și a Basarabiei, deși afirmă că se vor conforma.

Episcopul Ioan de Soroca din cadrul Mitropoliei Moldovei precizează că valorile termice nu sunt încă foarte prielnice pentru a petrece în aer liber slujba în noaptea Învierii. În plus este nevoie de pregătiri suplimentare pentru amenajarea spațiului din preajma bisericii: „Fiecare îşi va organiza, îşi va improviza altar în aer liber. Pentru unii este mai simplu, pentru unii mai dificil. Vă daţi seama în noaptea Învierii este nevoie de a ilumina spaţiul adiacent edificiului bisericii. Trebuie să ajustăm spaţiul pentru a putea sluji în aer liber, pe timp de noapte, Liturghia Pascală. Ne vom strădui însă să ne conformăm.”

### Vezi și... ### Paște în stare de urgență. Din nou 

Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliș, spune că decizia Comisiei excepționale este oarecum surprinzătoare, întrucât în cadrul consultărilor a existat inițial înțelegerea din partea autorităților că cea mai bună soluție ar fi să fie admise în continuare slujbele în incinta bisericii cu prezența unui număr limitat de enoriași.

„Atâta timp cât spaţiul permite respectarea unei distanţe de doi metri între participanţi eu cred că nu este nici un fel de problemă. În magazine unităţile de alimentare, în magazine accesul nu este restricţionat. În magazine vă garantez că nu se păstrează distanţa între cei care stau în rând să-şi cântărească produsele. Nu mi se pare echitabilă decizia respectivă, dar, în fine, nu putem să acționăm împotriva autorităţilor statului, dar va trebui să improvizăm.”

Pretorul consideră că punerea în practică a deciziei de a ţine slujbele bisericești exclusiv în aer liber este una problematică:

„Dacă, de exemplu, în noaptea Învierii o să fie o ploaie torențială. Ce facem noi? Expunem oamenii la ploaie? Nu poate fiecare biserică să facă cort afară. Poate unele biserici îşi permit, dar nu toate. Ce facem dacă plouă? Îi ferim de Covid şi-i îmbolnăvim de gripă, pneumonie, răceală?”

Andrei Bucliș mai adaugă că gestionarea fluxului de enoriaşi şi veghearea respectării de către aceştia a distanţării sociale e mult mai anevoioasă în afara bisericii, decât în interiorul ei.

### Vezi și... ### Aureliu Ciocoi, îngrijorat că folosirea aceleiași linguri pentru împărtășanie va agrava pandemia

Experta în sănătate Rodica Rusu-Gramma speră că în condiţiile actuale în care interdicții radicale nu mai pot fi aplicate, bisericile ortodoxe se vor conforma normelor impuse de comisia excepțională. Ea consideră că felul în care a fost marcat Paştele Catolic cu respectarea strictă a normelor epidemiologice poate servi drept exemplu: „Dacă biserica cu adevărat îşi va respecta promisiunea că toate ceremoniile vor fi în aer liber cu respectarea condiţiilor epidemiologice, nu aşa că le spunem că linguriţa trebuie schimbată, iar ei spun că linguriţa bisericească nu este sursă de infecţie, deci în cazul în care biserica îşi asumă să respecte condiţiile epidemiologice, asta nu va influenţa numărul de îmbolnăviri, sperăm mult.”

La modul practic, spun experţii, este greu de anticipat în ce măsură cetățenii şi slujitorii bisericilor vor respecta recomandările autorităților, mai ales că precedentul din anul trecut a arătat că sancțiunile nu au descurajat enoriaşii să vină la biserică în noaptea Învierii în pofida restricțiilor decretate de autorități.