Administrarea crizei sanitare în primul an de pandemie de Covid 19 a fost mai degrabă haotică, developând mai multe disfuncționalități ale diferitor instituții publice. Concluzia aparține unor specialiști care au gestionat această criză sau care încă încearcă să țină în frâu răspândirea infecției. În plus, din cauza gafelor de comunicare comise de autorități, un număr destul de mare de cetățeni nu cred în existența virusului.
Prima verigă slabă care a eșuat în gestionarea crizei este rețeaua de centre de sănătate publică sau fostele centre de medicină preventivă, crede expertul în medicina calamităților Mihai Pâsla, conf. univ. la Școala de Management în Sănătate Publică. Anume aceste instituții, existente la nivel raional până în 2016, ar fi trebuit să stăvilească extinderea focarelor de infectare încă din faze incipiente.
Doar că urmare a unei reforme negândite, după părerea mai multor specialiști, jumătate din personal a fost redus, iar infrastructura de laboratoare a fost lăsată de izbeliște. Inclusiv din cauza acestui fapt s-a produs creșterea vertiginoasă a gradului de transmitere comunitară, iar deseori la nivel local nu exista un specialist care să intervină, a spus Mihai Pâsla în cadrul dezbaterii organizate de agenția IPN.
„Reforma s-a bazat în mare măsură nu atât pe eficacitatea activității acestei agenții, dar mai mult s-a bazat pe reducerea numărului de persoane, pe economii. S-a primit așa că acea forță principală care trebuia să fie prima vioară și să asigure neadmiterea răspândirii și neadmiterea implicării sistemului medical, a tratamentului, ea nu a reușit să facă față la această situație”.
Pe deasupra, mai afirmă Mihai Pâsla, s-au suprapus și alte provocări, inclusiv mentalitatea populației. Expertul adaugă că un test negativ de Covid sau raportarea că circa 235 de mii de persoane s-au însănătoșit nu înseamnă că toate problemele au fost depășite. El asemănă efectele pandemiei cu urmările unui uragan ce a trecut printr-o localitate.
Nu înseamnă că infecția nu a lăsat urme...
Faptul că după aceea e cer senin nu înseamnă că infecția nu a lăsat urme, consecințele urmează să apară, prognozează Mihai Pâsla.
Ex-ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a gestionat cea mai mare parte din criza anul trecut, actualmente consiliera președintei parlamentului, este de părere că autoritățile au eșuat la capitolul comunicarea cu populația. Dintre lecțiile însușite expuse în cadrul dezbaterii IPN, fosta ministră enumeră investițiile din sănătate care sunt iminente, atât în dotarea instituțiilor medicale, cât și în specialiști.
„Noi am pierdut foarte mult din lupta cu pandemia din cauza dezbinării noastre, din cauza dezinformării și, cu regret, acest trend al dezinformării el continuă și acum. Și noi de fapt vedem de fapt care au fost efectele pentru gestionarea crizei pandemice și iată acum suntem exact în aceeași situație critică sub aspect de vaccinare a populației, atunci când subiectul a fost politizat, atunci când s-a vărsat orice informație în mass-media, astfel încât acum avem o rezistență la vaccinare nu doar din partea populației generale, dar și din partea sistemului medical. De aceea trebuie să fim foarte atenți la declarațiile pe care le facem”.
Trebuie să fim foarte atenți la declarațiile pe care le facem...
Cum arată azi pandemia în orașul Ștefan Vodă, o localitate din sud-estul țării care în urmă cu un an se izola printre primele într-o carantină condamnată la nivel central? Primarul Vladislav Cociu a spus Europei Libere că autoritățile centrale cum au fost luate pe nepregătite în urmă cu un an, la aceeași fază se află și în prezent. El dă exemplul achizițiilor de vaccinuri, sau mai degrabă lipsa acestora. Dar spune că șirul argumentelor poate continua.
„Noi suntem pregătiți, dar oricum haosul e mai mare. Anul trecut era o abordare mult mai serioasă, poate că era un lucru neexplorat, un lucru nou, începând de la vamă știam cu lux de amănunte, era o comunicare, știam ce persoane trebuie să stea în izolare. Acum parcă s-au mai lăsat lucrurile... și parcă suntem, știți, de-ai nimănui. Se resimte și situația politică din țară”.
Deciziile luate la Chișinău nu sunt clare...
De câteva luni autoritățile locale s-au trezit cu criza sanitară în brațe, asta deoarece cei de la centru au fost prea ezitanți în a lua decizii mai ferme, crede primarul Vladislav Cociu. Unii aleși locali au norocul să se poată consulta cu un epidemiolog arondat regiunii lor, alții improvizează, mai ales când nici deciziile luate la Chișinău nu sunt foarte clare. Chiar dacă unele lucruri s-au mai ajustat din mers, încă există elemente de discriminare, exemplul cel mai elocvent fiind obligativitatea educației online în pofida faptului că mulți copii nu au tehnica necesară, conchide primarul de la Ștefan Vodă.