Măsurile abuzive ale regimului de la Tiraspol | Ministra sănătății justifică scumpirea poliței medicale

Piața Suvorov de la Tiraspol.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul replicamedia.md scrie despre date recente ale Biroului Național de Statistică, care arată că aproximativ 3 din 4 salariați (75,8%) au avut salarii mai mari de 5 mii de lei, iar fiecare a patra persoană (24,2%) a avut salariul de până la 5 mii de lei pe parcursul lunii septembrie curent. Cercetarea mai arată că din totalul salariaților, 41,8% au avut salarii mai mici de 7 mii de lei, 24,0% au avut salarii cuprinse între 7 și 10 mii de lei, 19,1% – între 10 și 15 mii de lei, iar 15,1% au avut salarii mai mari de 15 mii de lei. Circa 0,3% din salariați au avut salarii de 3.500 de lei sau mai puțin.
  • Chișinăul i-a spus reprezentantului CEDO din Consiliului Europei că Tiraspolul încearcă să autoizoleze regiunea - titrează portalul newsmaker.md, anunțând despre întrevederea șeful Biroului politici de reintegrare, Alin Gvidiani cu șefa Departamentului de Executare a Hotărârilor CEDO din cadrul Consiliului Europei, Clare Ovey. Potrivit reprezentanților biroului, s-a discutat despre „situația foarte îngrijorătoare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, provocările curente în domeniu și barierele întâmpinate în proces de către apărătorii drepturilor omului și reprezentanții autorităților publice ale Republicii Moldova”. De asemenea, notează jurnaliștii, în cadrul întrevederii au fost evidențiate și recentele abordări alarmante ale Tiraspolului care a pus în aplicare măsuri abuzive de persecutare și de pedepsire a persoanelor sub pretinsa strategie de combatere a „extremismului”.
  • Portalul agora.md scrie despre întrevederea vicepremierului Nicu Popescu cu comisarul european pentru vecinătatea și extindere, Olivér Várhelyi, în cadrul căreia s-a discutat despre progresul înregistrat de R. Moldova în îndeplinirea condiționalităților Comisiei Europene, după primirea statutului de țară candidată la aderarea la UE. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, unul din mesajele transmise de Nicu Popescu este că „integrarea europeană, prin reformele profunde, complexe și necesare solicitate de către cetățenii moldoveni este singura cale pentru o dezvoltare pașnică a regiunii noastre”.
  • Mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului Șor au protestat luni în faţa Parlamentului, în timp ce era pus la vot proiectul Legii bugetului pentru anul 2023, observă portalul anticorupție.md. Jurnaliștii scriu că pe lângă revendicările în legătură cu majorarea tarifelor la resursele energetice, protestatarii au cerut ca președintele formațiunii, penalul fugar Ilan Şor să fie desemnat în funcţia de şef al Guvernului. Protestatarii şi-au justificat solicitarea prin promisiunea făcută de Ilan Şor săptămâna trecută, „că poate salva Moldova de colaps cu investiții de 10 miliarde de euro.”
  • Jurnal.md scrie că actualmente Republica Moldova găzduiește 80 806 cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului. Datele Ministerului Afacerilor Interne prezentate luni, 12 decembrie, mai arată că de la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, și până în prezent, teritoriul R. Moldova a fost tranzitat de 645 038 de cetățeni ucraineni. În această perioadă, Biroul de migrație și azil a recepționat 11.410 cereri de azil.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Jurnaltv.md o citează pe ministra sănătății, Ala Nemerenco, care s-a referit la scumpirea poliței medicale în sumă fixă, această postare fiind printre cele mai populare în ultimele 24 de ore, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle. Cetățenii care trebuie să se asigure de sine stătător vor putea cumpăra polița medicală obligatorie cu 12.600 de lei, mărime care reiese din salariul nominal mediu pe țară prognozat pentru anul 2023 în sumă de 11.700 de lei. Potrivit ministrei, „prin ajustarea calculării primei de asigurare medicală se revine în albia legală de racordare a acesteia la salariu, eliminându-se discriminarea cetățenilor care contribuie la formarea acestor fonduri achitând 9% din salariu”.
  • Pe Instagram, a trezit interesul internauților o postare a jurnaliștilor de la moldovaorg, care prezintă istoria lui Serghei Vasilievici, un medic din Herson. Bărbatul a rezistat ocupației ruse, dar spune că a fost o muncă grea și că a existat o presiune constantă din partea autorităților rusești.