Curtea Constituțională anulează legea anticriză asumată de Guvern

Curtea Constituțională a examinat luni, 13 aprilie, sesizarea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.

La dezbateri nu a participat şi președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, fost deputat al Partidului Socialiștilor. Poziția lui Vladimir Țurcan a fost contestată de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, după ce președintele Igor Dodon declarase, în cadrul unui video din seria „Președintele răspunde” (10 aprilie) că a discutat cu președintele Curţii Constituţionale despre motivele care au dus la suspendarea legii pentru care guvernul își asumare răspunderea.

Your browser doesn’t support HTML5

Măsurile anticriză ale guvernului și Curtea Constituțională



În opinia opoziției, intervenția lui Dodon este un amestec al politicului în afacerile justiției. Iar deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sîrbu, a adresat o solicitare de sesizare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe marginea acestui caz.

Magistraţii Curţii au admis sesizările deputaţilor din opoziţie şi au declarat neconstituţională în întregime legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Decizia a fost luată de 4 din 5 judecători care au examinat cauza. Un magistrat a făcut opinie separată.

### Vezi și... ### Legea economică asumată de guvernul Chicu a fost declarată neconstituțională


Deputaţii din opoziţie au contestat nu întreg pachetul de legi asumat de guvern, ci doar unele modificări vamale şi fiscale despre care au spus că nu ar avea nici o legătură cu starea de urgenţă şi cu măsurile de combatere a pandemiei, cum ar fi înlesnirile pentru extragerea resurselor minerale sau cele pentru magazinele duty-free. Argumentele deputaților opoziției sunt că aceste măsuri nu respectă criteriile obligatorii pentru procedura de asumare a răspunderii, cum ar fi urgenţa măsurilor, aplicarea lor imediată, celeritatea şi un domeniu unic de reglementare. Ei nu au pus la îndoială însă necesitatea acelor măsuri din pachetul de legi care chiar vin în sprijinul cetăţenilor şi a agenţilor economici, precum majorarea ajutorului de şomaj sau subvenţionarea întreprinderilor care continuă să-şi salarizeze angajaţii, măsuri care au fost readoptate de Comisia pentru situații excepționale vineri, la o zi după ce Curtea Constituţională a suspendat întregul pachet de măsuri.

Sergiu Sîrbu: „Putem înţelege urgenţa măsurilor legate de combaterea consecinţelor stării de urgenţă. Nu este însă explicabilă care este urgenţa celorlalte prevederi aprobate care ţin de politica fiscală, bugetară vamală şi altele care nu sunt urgente şi care intră în vigoare în perioade diferite de timp: 3, 6 luni şi chiar la anul.”

Deputatul socialist Vasile Bolea


Deputatul socialist Vasile Bolea, cel care a apărat poziţia majorităţii parlamentare, a spus că sesizările opoziției sunt neîntemeiate. Atât Vasile Bolea, cât şi secretarul de stat de la Ministerul Finanţelor Dorel Noroc au explicat că măsurile contestate nu au urmărit decât să sporească acumulările la bugetul de stat, să corecteze greșeli mai vechi sau să simplifice viața agenților economici loviți de criză, inclusiv după perioada de urgenţă. Contestatarii nu s-au lăsat impresionați de aceste argumente şi au insistat ca îndărătul încălcărilor pot fi bănuite interese obscure.

Argumentele Guvernului nu au convins nici magistraţii Curţii Constituţionale, iar motivele vor fi clare după ce Înalta Curtea îşi va publica decizia motivantă.

Pentru mine importantă e restabilirea şi consolidarea imaginii Curţii Constituţionale


Deși preşedintele Curţii Constituţionale, Vladimir Ţurcan, a respins drept neîntemeiate criticile pentru că ar fi deschis culisele dezbaterilor, el totuşi s-a retras din examinarea constituţionalităţii legii pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea. „Pentru mine importantă e restabilirea şi consolidarea imaginii Curţii Constituţionale”, a explicat Ţurcan. El şi-a atras critici pentru faptul că a divulgat cum a votat săptămâna trecută Înalta Curte pentru suspendarea măsurilor asumate de Guvern într-o discuţie telefonică cu şeful statului, discuţie despre care a oferit amănunte Igor Dodon în cadrul emisiunii sale săptămânale „Preşedintele răspunde”:

„L-am sunat pe domnul Ţurcan, să întreb ce s-a întâmplat. Înţeleg că patru membri ai Curţii Constituţionale au votat pentru suspendarea acestei legi. D. Ţurcan a votat împotrivă şi are o opinie separată.”

### Vezi și... ### Și PAS contestă la Curtea Constituțională elemente din pachetul anti-criză adoptat de guvern prin asumarea răspunderii


Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, autorul uneia din sesizările adresate Curţii, intenționa să ceară recuzarea lui Vladimir Ţurcan invocând independența Înaltei Curţi, separarea puterilor în stat, dar şi norma legală care justifică recuzarea magistratului, dacă acesta îşi expune public părerea despre actul contestat.

Sergiu Litvinenco


Chiar dacă nu însăși Ţurcan şi-a expus părerea despre pachetul de legi al Guvernului, părerea lui a fost făcută publică indirect de către şeful statului, a precizat Litvinenco. Într-un demers separat deputatul a cerut tragerea la răspundere disciplinară a Preşedintelui Curţii Constituţionale pe motiv că contrar legii a divulgat conținutul deliberărilor și votul magistraților care sunt secrete. Un demers similar a fost înaintat de liderului Platformei DA, Andrei Năstase.

Iar deputatul Sergiu Sârbu din grupul pro-Moldova a cerut Procuraturii Generale să-l sancționeze contravențional pe președintele Dodon pentru imixtiune în activitatea magistraţilor Curţii Constituţionale şi încercarea de a exercita presiune asupra lor.

### Vezi și... ### Măsurile anti-criză adoptate de guvern: mai multe întrebări decât răspunsuri


Câteva organizaţii neguvernamentale notorii au semnat un apel public în care constată că influențarea Curții Constituționale și acceptarea influențării de către judecătorii ei este inadmisibilă. Autorii apelului au solicitat plenului Curții Constituționale să ia o decizie cu privire la această situație și să adopte măsuri necesare pentru a preveni astfel de situații în viitor. Iar preşedintelui Igor Dodon i se cere să înceteze orice acțiuni de ingerință în activitatea Curții Constituționale.