NASA: Primul satelit construit în R. Moldova a fost lansat în spațiu

Lansarea rachetei Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională – ISS

Satelitul TUMnanoSAT construit de Universitatea Tehnică a Moldovei a fost lansat în spațiu pe 15 iulie, fiind transportat cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX la Stația Spațială Internațională. Anunțul a fost făcut de Administrația Aeronautică și Spațială din SUA (NASA).

Când mergem în spațiu, nu mergem singuri. Suntem dedicați să aducem tuturor beneficiile spațiului. Iată de ce lansăm TUMnanoSAT – primul satelit al Moldovei – în noua noastră misiune de reaprovizionare a Stației Spațiale Internaționale. Acolo, partenerii noștri internaționali îl vor lansa pe orbita sa finală, pentru a ajuta cercetătorii din Moldova în explorarea spațiului”, a anunțat NASA pe Facebook, publicând și poze cu satelitul și echipa de la UTM.

Potrivit unui comunicat al universității, aceasta este a 25-a misiune comercială de servicii de aprovizionare către Stația Spațială Internațională (SSI) operată de SpaceX. Zborul se desfășoară în baza celui de-al doilea contract de servicii de reaprovizionare comercială a SSI cu suportul NASA. Cargo Dragon-2, care este sarcina utilă a misiunii, aduce provizii și divers echipament, inclusiv materiale critice pentru a sprijini direct investigațiile științifice și de cercetare a astronauților de la bordul SSI.

Cargoul Dragon a transportat inclusiv capsula de lansare JSSOD a Agenției Aerospaţiale din Japonia (JAXA), în care se află și nanosatelitul TUMnanoSAT către SSI, de unde astronauții urmează să-l transfere în modulul japonez Kibo. Conform unei proceduri standard, astronauții îl vor plasa pe orbită în spațiu, folosind brațul robotic. Operațiunea este planificată pentru prima jumătate a lunii august.

În iunie-august 2021, satelitul din Moldova a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei. În martie 2022, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD, iar în aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2.