Linkuri accesibilitate

Prima imagine transmisă de telescopul James Webb, o imagine a capătului Universului


Prima imagine transmisă de telescopul spațial James Webb a fost dezvăluită la 11 iulie, permițând omenirii să se apropie de zorii timpului și de marginea Universului.

Telescopul, care a costat 10 miliarde de dolari, a dezvăluit cea mai clară imagine de până acum a începutului universului, în urmă cu 13 miliarde de ani, a declarat NASA.

Imaginea, lansată oficial în cadrul unei ceremonii la Casa Albă, cu participarea președintelui Joe Biden, va fi urmată, pe 12 iulie, de dezvăluirea a încă patru fotografii galactice realizate de telescop.

Imaginea inițială, care prezintă sute de pete, dungi, spirale și vârtejuri albe, galbene, portocalii, portocalii și roșii, reprezintă doar „o mică pată din univers”, a declarat Bill Nelson, directorul NASA.

Imaginile care vor fi publicate pe 12 iulie includ o vedere a unei planete gazoase gigantice din afara sistemului nostru solar, imagini ale unei nebuloase „infirmerie” în care stelele se nasc și mor și o actualizare a unei imagini a cinci galaxii strâns grupate care se rotesc una în jurul celeilalte.

Telescopul spațial, cel mai mare și mai puternic din lume, a fost lansat în decembrie 2021 din Guyana Franceză, în America de Sud. El a ajuns în ianuarie la locul său de observație situat la aproximativ 1,6 milioane de kilometri de Pământ. După aceea, experții au început să alinieze oglinzile și au calibrat instrumentele științifice. Toate instrumentele sunt protejate de un parasolar de mărimea unui teren de tenis.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG