Natalia Morari candidează la președinție pentru a transforma R. Moldova într-un „nou miracol economic”

Fosta jurnalistă, Natalia Morari, anunțându-și planurile de a candida la prezidențiale, Chișinău, 18 iulie 2024.

Fosta jurnalistă, Natalia Morari, a anunțat că intenționează să candideze ca independentă la președinție, pe 20 octombrie, spunând că vrea să transforme R. Moldova într-un „nou miracol economic”, despre care lumea va „vorbi cu admirație”.

Într-o declarație de presă făcută pe 18 iulie la Chișinău, Morari a spus că va încerca să candideze pentru că „anii trec, iar schimbările nu se văd” în R. Moldova, în timp ce „națiunea noastră este amenințată cu dispariția” din cauza emigrării.

Morari și omul de afaceri fugar, Veaceslav Platon, cu care are un copil, au cheltuit zeci de mii de dolari în ultimele luni doar pentru promovare pe Facebook, situându-se în topul unui clasament al moldovenilor care își fac reclamă pe rețele pe bani, potrivit unui raport al companiei Meta.

Morari, care și-a făcut studiile la Moscova, a căpătat notorietate acasă, în 2008, când a plecat din Rusia și nu a mai fost lăsată să intre înapoi, iar un an mai târziu a participat la organizarea protestelor din 7 aprilie, la Chișinău, care au fost marcate de violențe. L-a însoțit atunci, în fuga acestuia de la Chișinău prin Transnistria și Odesa, pe bloggerul rus Eduard Baghirov, unul din principalii suspecți în legătură cu organizarea protestelor.

Anunțându-și candidatura la prezidențiale, fosta jurnalistă care a spus că „i-a adus la putere pe cei care astăzi distrug țara noastră” este a noua potențială contra-candidată a președintei Maia Sandu, pe care o critică.

Morari nu a spus dacă va sprijini referendumul despre integrarea europeană, convocat de Sandu și parlament în aceeași zi cu prezidențialele, dar a spus că R. Moldova poate ieși din sărăcie „singură”, fără ca „alții” să „decidă pentru noi”.

Un recent sondaj de opinie publicat de Institutul Republican Internațional (IRI) sugerează că Morari s-ar bucura de încrederea a 3% din moldoveni, în calitate de persoană publică.

Fosta jurnalistă a lucrat vreme îndelungată la posturile Publika TV, iar apoi la TV8, dar a fost alungată de la ultima televiziune în septembrie 2021, după ce s-a aflat despre relația sa cu Platon. Acesta ispășea pe atunci o pedeapsă cu închisoarea pentru spălare de bani, iar Morari a făcut un interviu în închisoare cu el pentru a critica decizia de condamnare, fără să spună că au o relație.

Astăzi, se crede că Platon este la Londra, unde a fugit după eliberarea din detenție înainte de termen, în iunie 2020, prin intervenția fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, potențial candidat la prezidențiale și el (AE).

Morari a colaborat și cu Europa Liberă, din iulie 2009 până în septembrie 2021, când colaborarea a fost întreruptă după dezvăluirea relației ei cu Platon.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te