Procuratura Generală l-a dat în urmărire internațională prin Interpol pe scriitorul rus Eduard Baghirov, care a evadat din arestul la domiciliu pe 18 octombrie. Baghirov a plecat din Moldova în Rusia, la câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare, unde fusese anchetat trei luni pentru presupusa sa implicare în tulburările din aprilie 2009. El a descris evadarea sa Transnistria în interviuri acordate unei televiziuni moldovenești. Liliana Barbăroșie a aflat de la procurori că procesul în instanțele de la Chișinău va continua în absența acuzatului.
Cazul Eduard Baghirov
Adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, spune că Baghirov va fi cercetat în continuare, iar între timp autorităţile vor încerca să-l captureze, pentru aceasta fiind anunţat în căutare prin Interpol: „Procesul penal permite expedierea cauzei în judecată fără prezenţa fizică a lui. Dacă se pronunţă sentinţă şi aceasta este o sentinţă de condamnare, atunci se anunţă în căutare şi este căutat până este găsit. În toate statele lumii cu care Republica Moldova are convenţii. Numai dacă nu va ieşi din Rusia nu va putea fi căutat.“
Andrei Pântea mai spune că bloggerul rus a evadat după ce făcut cunoştinţă cu dosarul, ceea ce-i face pe procurori să creadă că s-a speriat de consistenţa probelor: „A văzut probabil că sunt probe la care nu s-a aşteptat să existe, a înţeles ce îl aşteaptă şi …”
Evadarea lui Baghirov a fost joi şi vineri subiect de dezbateri în Parlament. La întrebările deputaţilor au fost chemaţi să răspundă Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, SIS-ul şi Departamentul de Grăniceri. Şefii acestor instituţii le-au spus parlamentarilor că au fost înştiinţaţi prea târziu de către judecători despre eliberarea lui Baghirov, după ce acesta ar fi evadat, şi, prin urmare, nu au putut urmări ca acest lucru să nu se întâmple.
Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, cei care au cerut de fapt audierile în cazul Baghirov, crede că acesta nu a evadat, ci a fost lăsat s-o facă: „Special s-a schimbat arest la domiciliu ca să se ducă acasă. Cineva a sunat judecătorul şi a dat comandă să se elibereze.”
Şi preşedintele Parlamentului, democratul Marian Lupu, despre care de altfel bloggerul rus a spus nu o dată că ar fi comandat arestarea şi cercetarea sa, crede că Baghirov a fost ajutat să fugă: „Ceea ce a fost băgat în gura lui Baghirov nu aparţine lui. Este o piesă dintr-un joc mai mare. Dar această evadare s-a produs. Sunt mai mult ca sigur că nu s-a produs fără asistenţa cuiva de aici şi din afară. Cu concursul probabil al unor servicii speciale ale altor ţări.”
Joi seară, la Moscova, Eduard Baghirov a apărut într-un interviu televizat cu declaraţii extrem de dispreţuitoare la adresa instituţiilor de stat moldoveneşti. Baghirov a mai declarat că s-a salvat prin mită şi că ar fi fost însoţit în timpul evadării de o jurnalistă a postului de televiziune Publika, postul care a difuzat şi primul interviu cu bloggerul rus după evadarea de pe teritoriul Republicii Molodova.
L-am întrebat pe vice-procurorul general dacă aceste amănunte invocate de Baghirov incriminează cumva jurnaliştii de la acest post TV, aşa cum sugera în plenul Parlamentului un deputat PL, Valeriu Saharneanu: „Noi nu luăm în seamă chiar tot ce spune Baghirov. El este un manipulator, conform acuzării chiar. Dar vom verifica şi această informaţie.”
Vice-procurorul Andrei Pântea susţine, însă, că o jurnalistă de la acest post de televiziune, Natalia Morari, figurează în dosarul procuraturii pe numele lui Baghirov: „A fost o sursă de informaţii pentru dumnealui. O sursă de cunoaştere a opiniei publice, a stării de spirit din societate. A fost şi va mai fi audiată. Într-o declaraţie oficială difuzată ieri, Publika TV a respins orice acuzaţie de implicare în evadarea lui Eduard Baghirov.