NATO dislocă Forța Aliată de Reacție Rapidă în România: peste 10.000 de militari din 9 țări aliate

10.000 de militari din state membre NATO au început deplasarea către România, Bulgaria și Grecia pentru a participa la exercițiul Steadfast Dart 2025.

Aproape 15.000 de militari români și aliați din NATO se vor pregăti în perioada februarie-iunie în șapte poligoane din România. În luna mai, Grupul de Luptă al NATO din România va atinge capacitatea de brigadă, adică va avea peste 5.000 de militari NATO.

Primul mare exercițiu militar al NATO din estul Alianței, care începe chiar în această lună, este Steadfast Dart 2025.

Este exercițiul prin care NATO va testa capacitatea Forței de Reacție Rapidă de a se deplasa într-un timp scurt în estul Alianței Nord-Atlantice pentru a putea apăra regiunea.

10.000 de militari și alte tipuri de angajați ai Armatelor din nouă state aliate vor fi dislocate în perioada februarie - martie în România, Bulgaria și Grecia, sub comanda SHAPE – Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

În Scoția, antrenamentele pentru deplasarea în România s-au încheiat deja și urmează traversarea continentului, povestește locotenentul Simon Owtram, într-un articol publicat joi, 8 ianuarie, de Armata Britanică.

„Deși a fost extrem de frig, nu a fost nici pe departe atât de rău precum va fi în România, așa că aceasta a fost o ocazie bună de a ne ușura și de a arăta rezistența mentală a soldaților pentru a trece peste antrenament”, a spus ofițerul britanic.

În zonele de munte ale României, prognoza meteorologică arată că vor fi temperaturi negative.

Din Marea Britanie vor fi dislocați în estul NATO pentru a participa la exercițiul Steadfast Dart 2025, în săptămânile care vin, 2.600 de militari și 730 de vehicule.

În total, cei 10.000 de militari NATO, inclusiv din Forțele pentru Operații Speciale, care se vor antrena în România, Bulgaria și Grecia la Steadfast Dart 2025, până în martie, o vor face pe o suprafață de cel puțin 1.000 de kilometri pătrați, potrivit NATO.

Militari din Forțele pentru Operații Speciale ale NATO se vor antrena împreună în România, Bulgaria și Grecia în februarie și martie.

4.000 dintre ei, din România, Marea Britanie, Italia, Franța, Turcia și Spania, vor avea misiuni în poligoanele Smîrdan, Cincu, Bogata și Babadag, a anunțat Ministerul român al Apărării.

În total, soldații și ofițerii NATO vor simula pregătiri pentru apărarea sud-estului Alianței cu ajutorul a 1.500 de vehicule militare, a 20 de avioane și a 17 nave, a explicat structura NATO din Italia care se ocupă de dislocarea rapidă a forțelor.

Steadfast Dart 2025 este însă doar una dintre marile misiuni care vor avea loc sub umbrela DACIA 25 în România în prima parte a anului.

Alte exerciții care vor avea loc în România în cadrul DACIA 25:

SEA SHIELD 25 – în România, planificat și condus de către Statul Major al Forțelor Navale, în aprilie-mai;

VALIANT STRIKE 25 - planificat și condus de către Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, în aprilie – mai;

SABER GUARDIAN 25 – în România, Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord, planificat de USEUCOM (Comandamentul Armatei Americane în Europa), în colaborare cu Statul Major al Apărării, în luna iunie.

Franța va avea aproximativ 5.000 de militari în România

Potrivit planurilor militare ale NATO și, implicit, ale fiecărei țări membre, orice stat al Alianței trebuie să reziste singur, în primele zile (până la zece), în cazul în care este atacat, până ce partenerii pot ajunge la el.

De aceea, după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, NATO a realizat planuri regionale de apărare a aliaților.

Aceste planuri prevăd ce aliați contribuie la apărarea colectivă, în cât timp pot ajunge unde este nevoie și cu ce echipamente.

Una dintre deciziile pe care NATO le-a luat în 2022, la summitul de la Madrid, a fost să înființeze un Grup de Luptă și în România, format din aproximativ 1.500 de militari și alte tipuri de personal.

El este condus de Franța, care a trimis primii militari în România imediat după începerea invaziei ruse în Ucraina. Majoritatea militarilor din acest grup staționează la Cincu, în județul Brașov.

Tot la summitul NATO de la Madrid, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat că, în caz de nevoie, Grupul de Luptă din România se poate mări până la nivel de brigadă.

La exercițiul DACIAN SPRING 25, care va avea loc între 5 și 26 mai, NATO va exersa în premieră dislocarea tuturor forțelor necesare ca Grupul de Luptă din România să devină o structură tip brigadă.

Forțele Franceze au în România 13 tancuri Leclerc și vor aduce altele în timpul exercițiului DACIAN SPRING 25.

Practic, capacitatea de luptă a structurii se va tripla pentru trei săptămâni.

Misiunea este planificată și condusă de Divizia Multinațională Sud-Est a NATO care are cartierul general la București.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că 4.000 de militari francezi vor veni în România pentru acest exercițiu.

„Scopul principal al exercițiilor este creșterea capacității de apărare și descurajare, îmbunătățirea coordonării și a timpilor de reacție, precum și consolidarea interoperabilității și mobilității militare”, a precizat MApN.

Instituția a explicat că militarii se vor deplasa coordonându-se între ei, inclusiv prin locații aeriene, navale și terestre, granițe, vor face trageri de luptă, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, vor simula ajutor medical.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te