Pe fondul războiului din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică (NATO) spune că își mărește sprijinul „politic și practic” pentru R. Moldova, respectându-i neutralitatea.
Așa reiese dintr-o ciornă a declarației finale a summitului NATO de la Vilnius (11-12 iulie), văzută de Europa Liberă.
În paragraful referitor la Moldova sunt repetate angajamentele mai vechi ale NATO față de Chișinău, cerându-se printre altele retragerea trupelor rusești din Transnistria și respectarea „dreptului Moldovei de a-și decide propriul viitor și cursul de politică externă fără interferențe externe”.
### Vezi și... ### Mircea Geoană despre neutralitatea R. Moldova: A fi în zona gri este o invitație la instabilitate și agresiuneDeclarația reiterează de asemenea sprijinul pentru integrarea europeană a Moldovei, ca și pentru reformele ei democratice, ca și respectul „deplin” al alianței pentru neutralitatea țării, înscrisă în constituția ei.
În declarație se mai spune, într-o trimitere la evoluțiile din regiune, că „NATO își mărește sprijinul politic și practic pentru a ajuta (Moldova) să-și consolideze reziliența și să-și apere independența politică în lumina climatului de securitate deteriorat”.
Se mai precizează că asistența practică NATO pentru Moldova se face prin mecanismul „amplificat” numit Pachetul de Construire a Capacității de Apărare, în vreme ce „Moldova face eforturi să-și consolideze securitatea și capacitățile de apărare și să-și modernizeze forțele armate”.
Moldova este reprezentată la summitul NATO de la Vilnius de ministrul de externe Nicu Popescu, care urma să participe la o reuniune cu colegii săi din țările alianței și din țările partenere, printre care se numără și R. Moldova.
### Vezi și... ### Stoltenberg: NATO caută cum să ajute Moldova în apărarea spațiului ei aerianSpre deosebire de alte foste republici sovietice ca Ucraina și Georgia, Moldova nu urmărește să se alăture alianței nord-atlantice. Ea și-a intensificat cooperarea cu NATO mai ales după venirea la putere a forțelor pro-occidentale grupate în jurul președintei Maia Sandu și după invadarea Ucrainei de către ruși, la 24 februarie 2022.
Summitul NATO de la Vilnius este dominat de chestiunea relațiilor Ucrainei cu NATO. Kievul și aliații lui, mai ales est-europeni, vor o „scurtătură” spre aderare, dar țările mai mari din alianță, în frunte cu Statele Unite, insistă că Ucraina nu este pregătită încă, și că primirea ei în absența unui acord de pace cu Rusia ar fi riscantă.