Experții NATO știu că Rusia și-a redus considerabil arsenalul nuclear de la Războiul Rece încoace, dar Vladimir Putin încă se mai poate lăuda cu cel mai mare stoc de arme nucleare din lume.
Încă din momentul invadării Ucrainei, în luna februarie, Putin și-a pus forțele nucleare în alertă maximă, stârnind temeri că războiul din Ucraina ar putea escalada cu consecințe apocaliptice.
Your browser doesn’t support HTML5
De atunci, Putin și alți oficiali ruși au tot invocat spectrul unui război nuclear, amintind insistent Occidentului de puternicul arsenal al Rusiei.
„Cine încearcă să ne împiedice ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat”, a spus Putin în discursul său pe anul acesta adresat națiunii.
„Și asta ar conduce la astfel de consecințe cum nu s-au mai văzut niciodată în istorie”, a adăugat el într-o amenințare voalată.
Pe timp de pace, armele nucleare sunt menținute într-o stare inertă. În condiții normale, comanda și controlul asupra forțelor nucleare nu cuprinde posibilitatea de a transmite ordine de lansare a unor rachete. Putem să ne imaginăm că e ca și cum circuitele ar fi deconectate. Ordinul lui Putin de la începutul anului a pus însă sistemul în stare teoretică de funcționare, conectând firele.
Acum sistemul poate, presupunând că ar avea loc o explozie nucleară pe teritoriul Rusiei, să lanseze rachete chiar dacă Putin este incapabil, mort, dispărut sau blocat.
### Vezi și... ### NATO și acordurile nucleare: Rusia pune capăt „temporar” acordului New StartRusia a moștenit inițial aproximativ 35.000 de arme nucleare după căderea URSS și are chiar și acum cel mai mare stoc de arme nucleare ne-strategice din lume.
Potrivit datelor oficiale ale NATO, aproximativ 90% din armele nucleare ale lumii sunt deținute de Rusia și Statele Unite.
Federația Oamenilor de Știință Americani estimează că Rusia este pe primul loc, cu 6.200 de rachete nucleare. Statele Unite au 5.600, Franța are 290, iar Regatul Unit 225.
Rusia are instalate 1.456 de focoase strategice pe 527 de rachete balistice intercontinentale, bombardiere și rachete balistice lansate de submarine. Se află de astfel într-un proces de modernizare a sistemului său de infrastructură nucleară militară și a întregului arsenal.
Moscova este limitată la 1.550 de focoase strategice în temeiul tratatului de reducere a armelor START, care a fost prelungit cu cinci ani în ianuarie 2021. SUA au 1.357 de focoase pe 665 de rachete și bombardiere.
Potrivit altor estimări, Rusia dispune de alte 2.889 de focoase strategice în rezervă, America având 1.964.
Federația Oamenilor de Știință Americani estimează că stocul rusesc este format din aproximativ 4.497 de arme nucleare, iar alte 1.760 de bombe retrase așteaptă potențial montarea.
Marea Britanie are aproximativ 225 de focoase strategice. Dintre acestea, se consideră că 120 sunt implementate și alte 105 sunt în depozit. Descurajarea nucleară britanică se bazează pe cele patru submarine cu rachete balistice Trident.
### Vezi și... ### NATO și „Domul de fier” israelian al GermanieiAmplasarea exactă a depozitelor de arme nucleare e desigur un secret. Se crede că există cel puțin o duzină de site-uri naționale cu depozite subterane pentru a păstra bombele.
Cu toate acestea, imaginile din satelit dezvăluie două locuri suspecte din apropierea Moscovei.
Pe măsură ce relațiile dintre Statele Unite și Rusia au început să se deterioreze, Kremlinul a început să modernizeze un site de lângă Tver, la aproximativ 150 de km de capitală.
Cât despre capacitățile nucleare ale SUA în Europa, ele nu sunt neapărat un secret, anunțul lui Joe Biden de a instala noi sisteme de «arme tactice» în cinci țări europene membre în NATO (Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia) fiind făcut public. Este vorba de 100 de bombe B61-12 (în versiune modernizată), susceptibile de a fi montate pe avioane de tip F-15, F016 și Tornado și care vor fi instalate pe șase baze americane din Europa (în cazul Italiei fiind vorba de două baze americane, și câte una în celelalte țări menționate).
Franța nu figurează în acest tablou: conform doctrinei „gaulliste”, Franța, putere nucleară ea însăși, nu adăpostește nici o bază a NATO.
Am mai scris despre cum armele nucleare SUA sunt un permanent subiect de dispută în Germania. În privința Belgiei, țara care adăpostește cartierul general al NATO, prezența unor rachete nucleare americane „ne-desfășurate” (ogivele „desfășurate” sunt cele deja instalate pe rachete) era un secret al lui Polichinelle de mai multe decenii. Depozitul este cunoscut, el se află la baza aeriană din localitatea flamandă Kleine Brogel, iar ministerul belgian al Apărării a obținut din parte companiei Google să estompeze imaginile aeriene ale bazei de la Kleine Brogel.
### Vezi și... ### „Marea narațiune”, amenințarea nucleară și șobolanul lui PutinUltima dată când a fost invocată posibilitatea ca teroriști să încerce organizarea un atac asupra bazei nucleare din Belgia a fost în 2003, când fostul fotbalist belgian-tunisian Nizar Trabelsi a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că pregătea un atac cu un camion de explozibili asupra bazei americane de la Kleine Brogel.
În octombrie 2013, după ce și-a executat complet sentința, Trabelsi a fost extrădat în Statele Unite, dar o vreme, de la sfârșitul lui 2007 la începutul anului 2008, a funcționat o alertă maximă în Bruxelles, când autoritățile interceptaseră indiciile unui complot islamist pentru a-l elibera pe Trabelsi din închisoare.