Nu e prima dată că prezența armelor nucleare ale SUA pe teritoriul Germaniei dă naștere la controverse și nemulțumiri. În anii 1970 aveau loc în mod regulat manifestații, în continuarea mișcării pacifiste care cuprinsese întreg Occidentul. Ce surprinde de astă dată este momentul ales, timing-ul, în perioadă de criză planetară și venind din partea unui partid de guvernământ.
Socialiștii germani, așadar, SPD, partidul asociat din Groko, Große Koalition, au anunțat că doresc retragerea armelor nucleare americane, însă în mod surprinzător ministrul de externe Heiko Maas, un important și popular politician socialist, s-a pronunțat împotriva conducerii propriului său partid și pentru menținerea armamentului nuclear american, conform angajamentelor Germaniei în cadrul NATO.
Norbert Walter-Borjans, unul din cei doi preşedinţi ai SPD, spusese în ediţia de duminică a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung că el apără „o poziţie clară împotriva staţionării în Germania şi, bineînţeles, a utilizării armelor nucleare”.
Dar și Rolf Mützenich, preşedintele grupului parlamentar SPD, a afirmat că „armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, ci dimpotrivă: e timpul ca Germania să excludă pe viitor staţionarea lor”, a spus el duminică în cotidianul Tagesspiegel.
Heiko Maas, însă, în calitatea sa de ministru de externe, a intervenit în dezbatere, amintind care sunt angajamentele țării în cadrul NATO.
În cadrul NATO, Germania trebuie să dețină avioane capabile să poarte armament nuclear, iar acele avioane, actualmente de tip Tornado, tocmai trebuie înlocuite. Pentru a înlocui Tornado, ministra apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recomandat nu doar achiziţionarea a 93 de avioane europene Eurofighter, dar şi a 45 de tipul F-18 americane, destinate acestea transportului bombelor nucleare americane. Eurofighter nu sunt concepute pentru armament nuclear.
Dar copreşedintele SPD Norbert Walter-Borjans a spus că el se opune „achiziţionării de avioane de vânătoare care să transporte bombe nucleare”.
Faptul că ministrul de externe Heiko Maaas, un socialist, a intervenit în dezbatere i-a pus capăt pentru moment, dar ea nu este rezolvată.
Locurile în Europa unde sunt stocate rachete nucleare „ne-desfășurate” SUA și bombe gravitaționale B61 sunt cunoscute: bazele militare de la Kleine-Brogel în Belgia, Büchel în Germania, Aviano și Ghedi-Torre în Italia, Volkel în Olanda și Inçirlik în Turcia.
În privința Belgiei, țara care adăpostește cartierul general al NATO, prezența unor rachete nucleare americane „ne-desfășurate” (ogivele „desfășurate” sunt cele deja instalate pe rachete) era un secret al lui Polichinelle de mai multe decenii. Depozitul este cunoscut, el se află pe baza aeriană din localitatea flamandă Kleine Brogel, iar de altfel ministerul belgian al Apărării a cerut companiei Google să estompeze imaginile aeriene ale bazei de la Kleine Brogel.
Ultima dată când a fost invocată posibilitatea ca teroriști să caute să organizeze un atac asupra bazei nucleare din Belgia a fost în 2003, când fostul fotbalist belgian-tunisian Nizar Trabelsi a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că pregătea un atac cu un camion de explozibili asupra bazei americane de la Kleine Brogel.
În octombrie 2013, după ce și-a executat complet sentința, Trabelsi a fost extrădat în Statele Unite, dar o vreme, de la sfârșitul lui 2007 la începutul anului 2008, a funcționat o alertă maximă în Bruxelles, când autoritățile interceptaseră indiciile unui complot islamist pentru a-l elibera pe Trabelsi din închisoare.