Linkuri accesibilitate

Rusia spune că a lansat controversatul sistem de rachete hipersonice cu rază intercontinentală Avangard


Testarea rachetelor hipersonice în iulie 2018
Testarea rachetelor hipersonice în iulie 2018

Ministerul rus al apărării spune că l-a informat pe președintele Vladimir Putin că a fost pus în funcțiune controversatul sistem nou de rachete hipersonice cu rază intercontinentală Avangard. Anunțul este cel mai recent semn public al eforturilor rusești de livrare a armelor de înaltă tehnologie, pe fondul relațiilor diplomatice complicate dintre Moscova și Occident. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, i-a felicitat pe militarii din Forța de rachete strategice a Rusiei pentru „acest eveniment remarcabil”.

Acest anunț ar putea complica și mai mult eforturile de extindere a noului Tratat de reducere a armelor strategice (New Start) între Statele Unite și Rusia, care urmează să expire în februarie 2021. Noul START este singurul acord existent privind armele nucleare dintre Rusia și Statele Unite, după ce Washingtonul s-a retras din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) în august, acuzând Moscova că a dezvoltat o armă interzisă de acest acord.

Administrația președintelui american Donald Trump și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea noului START după 2021, afirmând că Rusia face eforturi pentru a dezvolta noi sisteme nucleare care nu sunt acoperite de tratat.

Sistemul Avangard a fost unul dintre mai multe sisteme avansate de arme pe care Putin le-a prezentat publicului rus în martie 2018 ca răspuns la eforturile Washingtonului de a-și consolida capacitățile de apărare împotriva rachetelor. Putin a declarat că noul sistem Avangard va fi „invulnerabil la interceptare prin orice mijloc existent și potențial de apărare împotriva rachetelor” și a comparat dezvoltarea acestuia cu descoperirile satelitului din anii '50.

Agenția rusă de știri Interfax l-a citat pe comandantul trupelor ruse de rachete strategice Serghei Karakayev cu declarația că primul regiment înarmat cu acest nou tip de armă - Avangard – este cel din regiunea Orenberg.

XS
SM
MD
LG