Linkuri accesibilitate

Germania, încă o țară din NATO care cumpără avioane Boeing SUA în loc de Eurofighters


Secretarul general NATO Jens Stoltenberg (dreapta) și președintele Boeing International, sir Michael Arthur
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg (dreapta) și președintele Boeing International, sir Michael Arthur

Germania a anunțat că s-a decis să cumpere avioane de luptă F/A-18 de la Boeing din SUA, stricând aranjamentul multor europeni din NATO de a încerca să cumpere numai avioane Airbus Eurofighter Typhoon.

Nu doar decizia de a cumpăra american în loc de european surprinde, mai ales dacă fiind importanța financiară a unui asemenea contract (45 de avioane de luptă de tip Super Hornet), ci si faptul că avioanele Airbus abandonate parțial sunt fabricate… chiar de Germania, împreună cu Spania, Franța și Marea Britanie (dar Berlinul va cumpăra totuși și un număr de Eurofighters).

Germania, încă o țară din NATO care cumpără avioane Boeing SUA în loc de Eurofighters
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct



Ministra germană a apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a trimis oficial, joia trecută, solicitarea omologului ei american Mark Esper.

Germania nu este însă prima țară europeană din NATO care, pentru achiziții de asemenea importanță, se întoarce spre SUA în loc să cumpere doar european. Deja în 2018, Belgia a anunțat că-și va înlocui flotila de 54 de avioane de tip F-16, construite de gigantul american Lockheed, prin 34 de avioane de tip F-35, cele mai noi, construite de același fabricant din SUA.

Un avion de luptă Air Force F-16
Un avion de luptă Air Force F-16

Asta în condițiile în care în acel moment Franța și Germania făceau mari presiuni asupra guvernului Belgiei pentru a-l convinge să cumpere fie avioane Rafale franceze, fie de tip Eurofighter.

Până și Emmanuel Macron și-a anunțat atunci public dezamăgirea, spunând că „decizia Belgiei merge împotriva intereselor europene”.

Sigur, Belgia își respecta angajamentele luate în cadrul NATO de a-și mări bugetul apărării până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar nimic în acel angajament, reformulat, în urma insistențelor lui Donald Trump, de către toate țările din NATO al căror buget militar se află sub 2% din PIB, nimic acolo nu spune că membrii NATO trebuie să cumpere armament american.

Marea Britanie, Danemarca, Olanda și Italia au cumpărat la rândul lor avioane din SUA F-35.

Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer

În cazul precis al Germaniei, unde ministra apărării, o apropiată a lui Merkel, pare că a luat decizia de a solicita Washingtonului aprobarea achiziției fără să se fi consultat cu partenerii din SPD, asta riscă să ducă la o confruntare cu socialiștii din marea coaliție aflată la putere, pentru că SPD insista pe achiziționarea în principal de avioane militare de fabricație Airbus.

La asta se adaugă o serie de previzibile probleme tehnice, de compatibilitate si interoperabilitate. Conform cerințelor NATO, avioanele ar trebui să fie capabile de a purta bombe nucleare "gravitaționale" de tip B61, potrivit ziarului economic german Handelsblatt, care a anunțat primul aranjamentul cu SUA.

În cadrul NATO, vechile avioane de tip Tornado folosite de armata germană puteau transporta bombe nucleare "gravitaționale" de tip B61, iar piloții militari germani ar fi avut autorizația de a folosi acele bombe in caz de conflict (cel mai probabil cu Rusia). Nu este sigur însă că avioanele americane Boeing de tip Super Hornet pot fi modificate pentru a fi capabile de asta, în ciuda asigurărilor firmei Boeing că le poate modifica la timp.

În realitate, însă, în cazul avioanelor Eurofighter fabricate de Airbus (si deci parțial de Germania) situația ar fi fost la fel de complicată, deoarece pentru a putea fi echipate cu bombele americane, anumite detalii tehnice ar fi trebuit înmânate Pentagonului si contractorilor privați SUA.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG