Există dovezi convingătoare că operațiunea de otrăvire a fost pusă la cale de Serviciul Federal de Securitate ( urmașul KGB-ului sovietic), iar Alexei Navalnîi, ca și susținători ai săi, au arătat cu degetul și spre Kremlin, spre Vladimir Putin, ca fiind complice la otrăvirea sa. Kremlinul a negat orice implicare, dar a și refuzat colaborarea cu echipe internaționale de anchetă. Corespondența semnată de Robert Coalson și Alia Ponomariova a fost rezumată de Oana Serafim.
Decizia liderului opoziției de a reveni în Rusia este considerată una riscantă, pentru că atât Alexsei Navalnîi, cât și fundația sa și persoane din cercul său de apropiați au fost ținta atacurilor fizice și ale unor acuzații penale. Navalnîi a anunțat vineri, 15 ianurie, că un membru al Fundației sale Anti-Corupție (FBK) a fost reținut sub acuzații de incitare la extremism. Potrivit unei postări pe Twitter, Pavel Zelenski a fost reținut în legătură un tweet trimis anul trecut, după auto-imolarea jurnalistei Irina Slavina în orașul Nijni Novgorod. În tweetul său din 2 octombrie, Zelenski a criticat autoritățile ruse, spunând că sunt răspunzătoare de moartea jurnalistei. Slavina a murit după ce și-a dat foc la 2 octombrie în fața sediului poliției din orașul ei, în urma unui raid în care poliția a căutat în apartamentul ei dovezi privind legături cu o grupare de opoziție. Înainte de a-și da foc, Slavina a postat pe Facebook declarația: „Învinuiți Federația Rusă pentru moartea mea”.
Revenirea lui Navalnîi în Rusia are loc pe fundalul unor măsuri represive ample împotriva activiștilor opoziției și ai societății civile, provocate și de viitoarele alegeri pentru Duma de stat din acest an.
Rețelele de socializare din Rusia comentează cu pasiune decizia liderului opoziției. Un utilizator a numit-o „o alegere infernala”, iar bloggerul Aleksandr Feldman a scris că luna ianuarie „continuă să fie o lună arzătoare”...făcând referire la evenimentele istoriei recente a Rusiei și la evoluțiile din întreaga lume din 2020.
### Vezi și... ### Alexei Navalnîi riscă să fie arestat la revenirea în RusiaJurnalistul opoziției Roman Popkov scrie la rândul său, făcând și o trimitere la evenimentele din capitala americană că „măcar Navalnîi ne face să ne gândim la Rusia și nu la ce se întâmplă în Statele Unite”. Un utilizator anonim, pe rețeaua Telegram scrie că, dacă Navalnîi se întoarce în Rusia înseamnă că nu a fost invitat la inaugurarea președintului ales al Statelor Unite Joe Biden, inaugurare planificată pentru 20 ianuarie. Un alt utilizator – Kirill Liaț – antreprenor și activist civic, scrie că prin revenirea lui Navalnîi în Rusia, anul 2020 ia sfârșit și începe în sfârșit anul 2021.
Comentatorul politic și critic al politicii Kremlinului Aleksadr Podrabinek nu își ascunde admirația față de gestul considerat „curajos” al lui Navalnîi. „El revine, într-un moment în care rușii cei mai inteligenți, cei care privesc către viitor fug din Rusia”. Răspunzând acestei afirmații, un alt utilizator avertizează” este un om curajos, dar curajul nu e de ajuns în Rusia”.
Putin va trebui să decidă să îl lase în pace sau să îl bage la închisoare
Pentru jurnalistul Roman Dobrokotov, care comentează pe Twitter, decizia lui Navalnîi este „o mișcare puternică” – acum Putin va trebui să decidă să îl lase în pace sau să îl bage la închisoare”. Jurnalistul amintește că Navalnîi a fost de multe ori închis, dar niciodată pe termen lung, iar decizia lui Putin de a-l lăsa în pace sau de a-l băga la închisoare va fi determinată de „reacția publică, de cum va fi primit Navalnîi”.
Comentatorul politic pro Kremlin Serghei Markov scrie că Navalnîi este în pericol de moarte, dar „nu din partea Kremlinului ,ci a oligarhilor ” și a investigațiilor sale” sau – continuă el – ” ar putea fi ucis de asemenea de patrioții radicali care sunt convinși că, omorându-l, ar salva Rusia. Sau – mai speculează comentatorul „ar putea deveni mielul de sacrificiu în tacticile aliaților săi de a provoca o revoluție colorată”. Markov însă este de acord că ” actul de curaj al lui Navalnîi merită privit cu respect”. În replică la comentariul lui Markov, un utilizator întreabă „oare cum îl vor ucide acum, dacă nici Noviciokul nu a funcționat?”
Pentru jurnalista Maria Phillimore Slonim, întoarcerea lui Navalnîi are ceva din simbolistica poveștilor populare rusești, în care eroul – recunoscut acum în întreaga lume – revine pe un cal de fier precum Ivan Tvarevici, eroul mitic cu puteri magice – adăugând și că zborul cu care liderul opoziției ruse revine la Moscova este operat de compania aeriană rusă Pobeda – adică „Victoria”.
„Basmele rusești se termină mereu cu bine, scrie jurnalista – eroul revine victorios și dușmanul său este înfrînt. Nu-i așa ?”..
O întrebare rămasă deschisă în relatarea corespondenților noștri...