Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi anunță că se întoarce în Rusia


Alexei Navalnîi, unul din cei mai vocali critici ai Kremlinului, a anunțat că se întoarce în Rusia la sfârșitul săptămânii, după cinci luni de tratament în Germania, ca urmare a tentativei de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok. Navalnîi a fost otrăvit în timpul unei călătorii în Siberia, la sfârșitul lunii august.

Într-o postare pe Twitter, Navalnîi a precizat că nici un moment nu a vrut să plece din Rusia și că se întoarce acasă duminică, 17 ianuarie.

După ce a fost transportat, în comă indusă, în Germania, trei laboratoare independente și Organizația Internațională pentru Interzicerea Armelor Chimice au confirmat că fusese victima unei tentative de otrăvire cu Noviciok. Autoritățile ruse au susținut mereu că în analizele făcute în primele ore, nu s-a găsit nici o urmă de Noviciok și au refuzat ulterior să deschidă o anchetă. Navalnîi susține că tentativa de otrăvire a fost pusă la cale de Kremlin, iar Uniunea Europeană, după ce otrăvirea fusese confirmată de laboratoarele independente, a impus Rusiei o serie de sancțiuni.

La întoarcerea în Rusia, Navalnîi ar putea fi condamnat la închisoare, pentru că, potrivit autorităților, ar fi încălcat prevederile unei condamnări cu suspendare de trei ani și jumătate, într-un dosar de fraudă financiară din 2014. Condamnarea respectivă expira pe 30 decembrie 2020, dar înainte de această dată Navalnîi fusese somat de un tribunal din Moscova să se întoarcă în Rusia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG