La Sankt Petersburg au avut loc noi negocieri cu Gazprom privind furnizarea de gaze naturale, în timp ce Energocom continuă să cumpere cantități simbolice de gaze din surse alternative, testând astfel capacitatea R. Moldova de a se desprinde eventual de Gazprom. Până în acest moment, R. Moldova este total dependentă de gazul cumpărat din Rusia.
Vicepremierul Andrei Spînu și președintele Moldovagaz, Vadim Ceban s-au întâlnit la Sankt Petersburg cu președintele Gazprom, Alexei Miller dar pentru moment nu se știe nimic despre rezultatul discuțiilor.
Spînu precizase luni, într-o conferință de presă la Chișinău, că va discuta prețul de livrare și datoria istorică a Moldovei, de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gazprom o vrea acum stinsă în decurs de trei ani.
În timp ce la Sankt Petersburg se negocia cu Gazprom, la Bruxelles, premierul Natalia Gavrilită s-a întâlnit cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care după discuții a anunțat că UE acordă R. Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei gazelor.
Contractul cu Gazprom expiră pe 31 octombrie iar R. Moldova ar dori fie prelungirea contractului existent, fie semnarea unui nou contract de lungă durată.
Tot miercuri, președintele rus Vladimir Putin a ordonat șefului Gazprom, Alexei Miller, să pompeze gaz în depozitele europene după ce Rusia își umple propriile instalații de depozitare, ceea ce ar putea să se întâmple de pe 8 noiembrie, relatează Reuters.
Prețul gazelor de pe piețele asiatice și europene a crescut cu 365% de la începutul anului, susține agenția citată, din cauza investițiilor puține și a creșterii cererii de gaz din cauza revigorării economiillor mondiale după COVID-19.
Concomitent, guvernul german în exercițiu accelerează procedurile administrative pentru a permite agenției germane pentru reglementare în energie să dea „undă verde” noului gazoduct Nord Stream 2, care este finalizat dar nu poate funcționa fără aceasta aprobare. Miercuri, ministerul economiei a eliberat analiza care certifică faptul că Nord Stream 2 nu reprezintă un pericol pentru securitatea energetică a Germaniei sau Uniunii Europene.