Negocierile PSRM-PDM: „Ei vor o schimbare la față, dar nu în esență” (VIDEO)

Vitalie Călugăreanu, Vasile Botnaru și Nicolae Negru în studioul Europei Libere de la Chișinău

Vasile Botnaru discută cu invitații săi: jurnaliștii Vitalie Călugăreanu și Nicolae Negru.

Bine v-am găsit, doamnelor și domnilor! La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul emisiunii „Punct și de la capăt”. Geniala întrebare: „De ce trag clopotele, Mitică?” are un răspuns pe potrivă. De funie, domnilor! Totu-i foarte simplu. Atunci când ne întrebăm de ce oare sună clopotele, de ce oare se trag clopotele?, cineva spune - de funie. Despre asta discutăm astăzi. Cu cine anume, aflați imediat. Ce vedem în piața politică? Da, da, piața și nu viața, pentru că în mediul politic mereu se întâmplă niște târguri, le vedem cu întârziere, dar oricum ies la suprafață. Cele mai recente evenimente ne arată că atunci când prima dată se auzea despre o posibilă coaliție dintre socialiști și democrați sau din ceea ce a mai rămas din democrați, iată că se confirmă. Și discutăm asta, în primul rând, dar și ce se vede îndărătul acestor posibile alianțe-mișcări, discutăm astăzi cu doi analiști versați - Vitalie Călugăreanu și Nicolae Negru.

Your browser doesn’t support HTML5

Negocierile PSRM-PDM: cum se împarte felia puterii

Europa Liberă: Vitalie, în primul rând, este o situație în care câștigă ambii negociatori sau, dimpotrivă, pierd ambii?

Vitalie Călugăreanu: „Și câștigă, și pierd. Pentru Igor Dodon, situația în care ar împărți această felie de putere este cumva convenabilă, pentru că asta îl va ajuta să arunce o parte din vina pentru proasta guvernare și pentru insuccesele guvernării din ultimele luni, în preajma alegerilor prezidențiale să pună această vină pe Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Deci, nu admiteți că o să fie doar succese, mai curând insuccese?

Faptul că nu vor veni bani din exterior cu siguranță va afecta bunăstarea oamenilor...


Vitalie Călugăreanu: „Eu văd deja lucrurile care se întâmplă în Republica Moldova, inclusiv pe domeniul economic, social, am văzut ce s-a întâmplat cu pensiile, această jucărie cu compensarea pensiilor de două ori pe an, care înseamnă, de fapt, dacă privim per ansamblu, o diminuare a pensiilor.”

Europa Liberă: Adică, să împartă eșecurile cu cineva?

Vitalie Călugăreanu: „Da, și plus faptul că nu vor veni bani din exterior cu siguranță se va răsfrânge și asta se va vedea în bunăstarea oamenilor. Pe de altă parte, Partidul Democrat cred că aplică în momentul acesta o stratagemă, prin această ruptură, prin această „nuntă” pe care și-o dorește, aparent, cu Partidul Socialiștilor, nu știu dacă și-o dorește la modul practic, dar vedem că se înaintează pe această pistă. Cel mai probabil, din informațiile pe care le am – această coaliție se va produce, sunt și oameni care au fost contactați pentru pozițiile de miniștri, oameni care au plecat, s-au desprins cumva de fosta guvernare democrată din perioada lui Plahotniuc, au trecut o perioadă în umbră, acum vor fi readuși în funcții de miniștri.”

Europa Liberă: Ce câștigă? De ce urcă pe eșafodul acesta?

Your browser doesn’t support HTML5

Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și invitații săi

Vitalie Călugăreanu: „Probabil, cei din Partidul Democrat încearcă să-și salveze pielea, se vede că dosarele de corupție sau faptele de corupție care s-au întâmplat în perioada fostei guvernări democratice sau sub regimul Plahotniuc, aceste dosare nu au dispărut nicăieri, ele se reactivează și, probabil, unii încearcă să-și salveze în felul acesta libertatea, intrând în combinație și ajutându-l pe Igor Dodon în această combinație politică prin care l-ar ajuta să guverneze în continuare Republica Moldova. Pe de altă parte, eu nu exclud că ar putea fi vorba și de o stratagemă, cum ziceam, coordonată nu din Republica Moldova, ci de undeva de pe la Miami și cred că ipoteza asta, cel puțin, dacă analizăm lucrurile și le punem cap la cap, până în momentul acesta ea are dreptul la viață.”

Europa Liberă: Deci, se face cu voia lui Plahotniuc această decimare a democraților?

Vitalie Călugăreanu: „Atâta timp cât din Partidul Democrat nu au ieșit personaje foarte apropiate lui Vlad Plahotniuc, cum ar fi Andronachi și Nichiforciuc, nu putem vorbi despre o spălare a Partidului Democrat.

Nu putem vorbi despre o spălare a Partidului Democrat...

Faptul că aceste două personaje au fost lăsate în Partidul Democrat și nu au fost trecute în grupul Candu, deocamdată, confirmă ipoteza despre care ziceam că, la un moment dat, Plahotniuc, prin acești indivizi, va aplica lovitura fatală împotriva lui Igor Dodon.”

Europa Liberă: Deci, vulgar ar suna în felul următor: Plahotniuc pune ouăle în coșuri diferite?

Vitalie Călugăreanu: „Absolut.”

Europa Liberă: Și nicidecum nu-l credeți pe Pavel Filip care spune că rostul acestei intrări la guvernare e să evite federalizarea Republicii Moldova?

Vitalie Călugăreanu: „Haideți să fim serioși! Pavel Filip este victima principală a acestei conjurații politice, care se produce în momentul acesta. De ce o face, eu pot doar să presupun, am văzut investigațiile care au apărut în spațiul public legate de Casa Presei, sunt dosare de care, probabil, dl Filip se teme.”

### Vezi și... ### Prețul majorității parlamentare: Democrații cer ministere cheie


Europa Liberă: Dl Negru, Dvs. ce vedeți îndărătul acestor negocieri deocamdată, că n-au bătut palma, deși spre Paști se zice că s-ar putea să avem, cel puțin, o refacere radicală a componenței cabinetului?

Nicolae Negru: „Eu am impresia că zeul politicii, dacă există, el se amuză pe socoteala Blocului ACUM și pe socoteala Partidului Democrat, băgându-i într-un „mariaj” cu socialiștii, mai întâi pe unii și pe urmă pe alții și, apropo, forțându-i să semneze cam același acord. Deci, acordul care a fost semnat dintre ACUM și Partidul Socialiștilor este pus în fața democraților și li se spune…”

Europa Liberă: Deputatul Bătrâncea așa a și spus: avem documentul gata scris.

Nicolae Negru: „Da, acele declarații, acele jurăminte făcute și de deputații Blocului ACUM, și de deputații Partidului Democrat l-au determinat pe zeul politicii să-și bată joc de politicieni, adică, într-un fel, să-i învețe minte, să-i determine înainte de a jura ceva, înainte de a spune ceva, să se gândească.”


Europa Liberă: Asta totuși e o metaforă, n-aveți în vedere un personaj anume, nu?

Nicolae Negru: „Nu, nu, nu e o metaforă…”

Europa Liberă: Am înțeles. Ca să fie clar.

Nicolae Negru: „Nu e un personaj anume, deși nu se exclude și influența unui personaj, da.”

Vitalie Călugăreanu: „Zeul de la Miami.”

Europa Liberă: O întruchipare, da.

Nicolae Negru: „Da, o întruchipare, fiindcă e prea, într-un fel teatral ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Juri, mai că nu pe Biblie, că n-o să faci alianță cu cineva și faci alianță cu cineva, pe urmă mergi la președinție cu niște gânsaci, nu gânsaci, curcani…”

Europa Liberă: Sărmanii de ei.

Nicolae Negru: „Zici că acesta-i trădător și acum, iată, acest concubinaj la început și pe urmă văd că vor să formalizeze această relație.”

Europa Liberă: Dar și pe partea cealaltă îi valabil, și socialiștii care au zis că noi nici pe aproape n-o să stăm cu ei.

Nicolae Negru: „Exact asta voiam să spun.

Noi ne uităm și ne întrebăm: cine-i împinge pe democrați în îmbrățișarea socialiștilor?

Dar e la fel de valabilă întrebarea: dar cine îi împinge pe socialiști să schimbe macazul, pe Dodon, doar Dodon zicea mai înainte că nu ne grăbim, că nu vom face alianță cu democrații? A avut și el jurămintele lui și, dintr-odată, nu trece mult timp și el schimbă de acum…”

Europa Liberă: Dar nu e o premieră, coaliția monstruoasă, sintagma asta o ținem minte.

Nicolae Negru: „Bine, nu e o premieră și mie mi se pare că e la fel de interesant să vedem ce-i determină pe democrați și ce-i determină pe socialiști să facă…”

Europa Liberă: Exact! Eu am simplificat - ce câștigă și ce pierd?

Nicolae Negru: „Ce câștigă și ce pierd... În afară de ceea ce a spus Vitalie în legătură cu democrații că, da, sunt forțați, sunt și acolo conjuncturiști, pur și simplu patologici, eu nu sunt sigur că acest Nichiforciuc și Andronachi, ei cu aceeași viteză mâine vor trece în altă tabără, unde e puterea, acolo sunt și ei, și sunt mulți deputați în Partidul Democrat, mai cu seamă de felul acesta, conjuncturiști, fripturiști, se țin cu dinții de putere.”

Europa Liberă: Fripturiști, adică șașlâcari?

Nicolae Negru: Șașlâcari, da. Iarăși, ca să fim obiectivi, trebuie să recunoaștem că Maia Sandu, Blocul ACUM nu le simplifică, nu le ușurează viața democraților, ei ar putea spune că noi am merge cu plăcere la o alianță cu Blocul ACUM, dar Blocul ACUM sau cel puțin PAS-ul vrea alegeri anticipate, ei ne propun nouă să-l dăm jos pe Chicu, să dăm jos guvernul, să-l demitem, dar nu zic: hai, băieți, să facem o nouă majoritate parlamentară. Și dacă ar exista o nouă majoritate parlamentară, chiar mi-ar fi interesant să văd cum ar organiza Dodon, că el zice că doborârea guvernului, o nouă majoritate parlamentară - asta înseamnă alegeri anticipate. Asta înseamnă încălcarea Constituției, în primul rând. Mi-ar fi interesant să văd cum ar proceda în cazul acesta Dodon. Pe de cealaltă parte, această schimbare de macaz a socialiștilor cred că iarăși nu este de bunăvoie.


Dodon n-a făcut-o fiindcă pur și simplu l-a înseninat cineva acolo de sus sau i-a telefonat cineva. I-a telefonat cineva, dar cred că de data asta nu de la Miami, dar cel care pune la cale, cel care este mentorul socialiștilor, iar mentorul socialiștilor știm că este la Kremlin, este dl Kozak. Ce a vrut dl Kozak până acum? Ca acest guvern pro-rus, care se numește tehnocrat, în frunte cu Chicu, să le creeze europenilor iluzia că avem un guvern tehnocrat, că avem un guvern pro-european sau nici cu unii, nici cu alții și să finanțeze, să acorde asistență financiară acestui guvern. Dar cei din Uniunea Europeană au zis că nu, ei au ironizat pe seama Moscovei și pe seama lui Dodon când s-a anunțat că vă dăm 500 de milioane de euro să sprijinim această nouă guvernare din Republica Moldova, dar pe urmă au cam coborât sumele și nu se știe când vor veni. Eu am impresia că această mișcare a fost gândită de Dodon, de Kozak, de cine acolo, ca într-un fel să stimuleze sau să suscite rivalitatea sau gelozia Uniunii Europene: nu luați de la Moscova, că noi repede vă dăm banii de care aveți nevoie.”

Europa Liberă: Idealul Kremlinului și idealul lui Kozak este ca să fie fortificată o guvernare pro-estică de banii europenilor. De ce să cheltuie ei banii?

Nicolae Negru: „De banii europenilor, despre asta și vorbim… De ce să cheltuie, mai ales că ei nu-i au?”

Vitalie Călugăreanu: „Mai e un detaliu interesant aici care merită a fi analizat – modul în care se va produce intrarea Partidului Democrat la guvernare în formula aceasta. Se va produce prin introducerea unor miniștri noi, agreați de democrați în Guvernul Chicu...”

Europa Liberă: Și șefi de agenții, și...

Nicolae Negru: „Tocmai la Ministerul de Externe, unde e punctul vulnerabil al acestei guvernări.”

Vitalie Călugăreanu: „...sau se va produce lucrul acesta prin înlocuirea guvernului, căderea Guvernului Chicu…”

Europa Liberă: Cu un prim-ministru democrat?

Vitalie Călugăreanu: „Cu un alt prim-ministru. Și atunci, dacă se va ajunge la demiterea guvernului și învestirea unui nou guvern PSRM-PD, eu cred că democrații vor apăsa foarte mult pe Igor Dodon.”

Ei vor o schimbare la față, dar nu în esență...


Europa Liberă: El ar ceda din resursa administrativă garantată, care se spune că el vrea s-o țină în mână pentru ca să-și asigure un al doilea mandat, dacă ar dilua guvernarea cu apariția unui prim-ministru democrat, cu un ministru de externe, se zice că ar fi Galbur?

Nicolae Negru: „Tocmai asta e, ei vor o schimbare la față, dar nu în esență.”

Europa Liberă: Pseudo-schimbare?

Nicolae Negru: „O pseudo-schimbare la față, să schimbe puțin frazeologia, retorica, să nu mai fie acest Ciocoi penibil, dar să fie cineva mai spălățel. Posibil și lui Dodon i se va spune să-și mai țină gura cu aceste inepții, gen „Europa de la Lisabona la Vladivostok”, dar eu sunt sigur că Moscova, Kozak se gândește și la alegerile prezidențiale, fiindcă Partidul Democrat ar fi un accesoriu, să spunem așa, foarte important, 260 de primari sunt o forță serioasă din punct de vedere electoral.”

Europa Liberă: Dl Negru, dar tot ce a făcut până acum Dodon în materie de PR pare să fie destul de simplist și cireașa de pe colivă, ca să nu spun de pe tort sau invers, căpșuna, îi pomelnicul acesta, o resursă de asta, destul de simplistă, foarte eficientă, da?

Vitalie Călugăreanu: „Foarte eficientă, exact.”

Europa Liberă: Și atunci, de ce el trebuie acum să facă un PR sofisticat care, dimpotrivă, șansele lui le-ar putea pune la îndoială?


Nicolae Negru: „Banii, păi, de unde bani? De unde bani? Din Uniunea Europeană pot veni bani, de la Moscova nu pot să vină, iată nici cele 200 de milioane de euro, care, până la urmă au zis că o să vină, deocamdată nu vin. Și dacă nu vin destul de repede, atunci dl Dodon o să aibă o problemă cu alegerile.”

Europa Liberă: Nici n-are cum să nu aibă.

Vitalie Călugăreanu: „Nici nu cred că banii, în cazul unei combinații oficiale PD-PSRM, banii de la Uniunea Europeană vor veni destul de repede și necondiționat. E adevărat, Partidul Democrat nu are o imagine de formațiune pro-europeană.”

Europa Liberă: Exact aici voiam să vă întreb, ca să accentuăm, un „mariaj” dintre democrați și socialiști i-ar convinge pe europeni că s-au pornit pe calea europeană înapoi?

Vitalie Călugăreanu: „Eu nu cred, pentru că noi ținem minte criticile și rezoluțiile Parlamentului European legate de modul cum au guvernat democrații în Republica Moldova sub Plahotniuc. Faptul că Plahotniuc a plecat nu înseamnă că năravurile celor din Partidul Democrat s-au schimbat peste noapte.”

### Vezi și... ### Ion Chicu: „Motive de îngrijorare există, de panică nu, cazuri pot fi”


Europa Liberă: Dar se zice că Pavel Filip face naveta la București și el vrea să găsească la București o interfață care să determine Bruxelles-ul, comisarii să se uite altfel la guvernul socialisto-democrat?

Vitalie Călugăreanu: „Pavel Filip încearcă să exploateze acest moment de ruptură care s-a produs în Partidul Democrat pentru a convinge cancelariile europene, prin București inclusiv, că Partidul Democrat s-a spălat și iată…”

Europa Liberă: S-a spălat de Plahotniuc.

Vitalie Călugăreanu: „Da, s-a spălat de Plahotniuc și de apucăturile lui Plahotniuc și că mai are loc sub drapelele Uniunii Europene, dar în realitate...”

Europa Liberă: Dar în același timp nu se dezice categoric și ireversibil de moștenirea lui Plahotniuc, chiar pus în fața acelor filmări cu curcanii, dânsul spune: atunci era o conjunctură, atunci s-a decis la consiliu și președintele partidului era Plahotniuc. Deci nu se…

Nicolae Negru: „Mie mi-a plăcut cum a zis Diacov: atunci era altă țară.”

Europa Liberă: Altă țară, da, da. Acum e alta.

Nicolae Negru: „Și da, ei doar vor, a spus-o Diacov, ei vor să „recoloreze”, cum s-a exprimat el, această guvernare. El crede că o să reprezinte sau Partidul Democrat o să reprezinte elementul care-i va convinge pe cei din Uniunea Europeană să dea bani Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar tot Diacov a spus și a confirmat Filip. Diacov cu nonșalanță zice: lista de deputați a făcut-o Plahotniuc, noi mărșăluim acum cu deputații lui Plahotniuc.

Nicolae Negru: „El chiar a plâns în legătură cu plecarea unui deputat, a zis că: nu ai ce face, rezultatele sunt știute dinainte.”

Europa Liberă: Și atunci, cum să-i creadă Bucureștiul chiar, care este frate, cum să-i creadă că ei s-au dezis de Plahotniuc, de moștenirea și de apucăturile lui?

Fără resursa financiară și fără resursa administrativă cu care s-a obișnuit e greu de trăit la nivel politic...


Vitalie Călugăreanu: „Partidul Democrat a stat câteva luni în opoziție, dacă pot să zic așa, și a înțeles că fără resursa financiară și fără resursa administrativă cu care s-a obișnuit e greu de trăit la nivel politic. Și atunci…”

Europa Liberă: Apropo, când Filip a zis că divergența principală dintre el și Candu este în privința finanțării partidului, ce o fi avut în vedere?

Vitalie Călugăreanu: „Da, e o chestie interesantă…”

Europa Liberă: Cine trebuia să finanțeze, după modelul lui Candu și cine după modelul lui Filip?

Nicolae Negru: „După modelul lui Candu știm, dar după modelul lui Pavel Filip, cine?”

Europa Liberă: Presupunem. Dar al lui Filip cum - din cotizații?

Vitalie Călugăreanu: „Mă rog, eu cred că e important în sensul acesta, al finanțării, al banilor pe care îi vor avea Partidul Democrat și cei din Partidul Socialiștilor, să urmărim cum se vor repartiza funcțiile între cele două partide. Senzația și informațiile pe care le am eu sunt că acele două partide, de fapt, împart bugetul mare sau schemele aducătoare de bani mari: Vama, Ministerul de Interne, Poliția de Frontieră, Ministerul Apărăii nu știu care este faza, de ce își doresc cei de la Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Fier vechi la „Metalferos”.

### Vezi și... ### În Capitală, miting antiguvernamental pentru alegeri anticipate și demisia guvernului


Nicolae Negru: „Sunt acolo procurări de echipamente, armament, se fac bani și acolo.”

Vitalie Călugăreanu: „S-ar putea să fie, dar e important să vedem care sunt firmele sau companiile de stat care urmează a fi privatizate și cine le va lua. E interesant să urmărim lucrurile astea.”

Europa Liberă: Mai am o întrebare principială. Deci, nu pretinde niciun organ contondent real, pentru că de fiecare dată opoziția când se băga la guvernare spunea: dați-mi măcar o procuratură; Ghimpu spunea: dați-mi măcar Ministerul Justiției. Democrații de data asta nu vor să-și asigure o protecție? Sau n-au șanse, sau ce?

Vitalie Călugăreanu: „Eu cred că ei nu vin cu slogane de genul acesta, pentru că ei deja își au asigurată…”

Europa Liberă: Și-au negociat?

Vitalie Călugăreanu: „Au asigurați oamenii lor în instituțiile pe care le-ați menționat Dvs.: procuratură, Ministerul de Interne, aceste instituții nu s-au…”

Europa Liberă: Da, dar procurorul în timpul acesta se duce la Drăguțanu, se duce la Banca Națională…

Nicolae Negru: „Ei și ce folos?”


Vitalie Călugăreanu: „În momentul acesta eu nu cred că îi deranjează foarte tare pe cei din Partidul Democrat că, de exemplu, s-au dus ieri la Drăguțanu.”

Europa Liberă: De acolo ațișoara nu o să ducă spre democrați?

Vitalie Călugăreanu: „Eu cred că o să se ducă în altă parte ațișoara în cazul dosarului lui Drăguțanu, și o să se ducă spre Șor, cred.”

Europa Liberă: Dar Șor dă semne că se simte foarte bine. El cu Candu va fi „Pro- Moldova” împreună?

Vitalie Călugăreanu: „E interesant să urmărim treaba asta, eu nu știu, n-am analizat. Eu am văzut doar declarațiile tandre pe care le-a făcut Șor, evitând criticile la adresa lui Plahotniuc și, cumva, evitând criticile la adresa lui Candu.”

Europa Liberă: Știți ce vreau eu să vă mai întreb, totuși, iată eu am încercat să-l întreb pe Pavel Filip, dânsul a evitat, evident, răspunsul. Dacă e să admitem că Dodon sau socialiștii pe bune vor să-l aducă în cătușe pe Plahotniuc și cer extrădarea, și se arată nemulțumiți că americanii ezită ș.a.m.d., dacă într-adevăr asta așa-i, atunci Pavel Filip intrând la guvernare cu Dodon are de rezolvat subiectul acesta, deci, el trebuie să-i livreze probe și să se întoarcă de trei ori spre ușa bisericii și să spună: mă lepăd, dar el nu prea se leapădă?

De unde să aibă el probe? Adică ce, Plahotniuc împărtășea ceea ce face, schemele lui?


Nicolae Negru: „Bine, dar de unde să aibă el probe? Adică ce, Plahotniuc împărtășea ceea ce face, schemele lui? S-ar putea să nu aibă probe.”

Europa Liberă: Dar cel puțin moral să…

Nicolae Negru: „Plahotniuc avea oameni cu care el colabora și cu care lucra, în care avea încredere și care cred că au rămas și avea oameni pe care pur și simplu îi aprecia din alt punct de vedere, erau loiali, îndeplineau orice li se spunea.”

Europa Liberă: Adică, Filip nu era din cercul acesta?

Nicolae Negru: „Eu cred că Filip era prețuit pentru capacitățile lui profesionale și trebuie să recunoaștem că el are anumite capacități, are o anumită experiență profesională, dar…”

Europa Liberă: Dar n-a pus piciorul în prag niciodată.

Nicolae Negru: „Dar n-a pus, tocmai de asta era prețuit. Eu cred că ceea ce vor acum, vrea Dodon, vrea Kozak, de fapt, e ca să fie schimbată această retorică, să se meargă pe punctele acelea pe care le-a spus Luc Devigne, care a fost aici, la Chișinău. Chiar și începând cu miliardul, unde e miliardul? Să se aducă ceva din acest miliard și restul ceea ce s-a spus că nu se face în Republica Moldova, dar mai cu seamă eu cred că nu e vorba atât de miliard, cât e vorba de Transnistria, e vorba de armata rusă, actuala guvernare, Dodon, Ciocoi, ei pur și simplu au preluat sintagmele, formulele pe care le folosea până acum Kremlinul. Ei, de fapt, au acceptat aflarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova atâta timp cât va dori Moscova și chiar…”

Europa Liberă: Au afânat terenul pentru…

### Vezi și... ### Gheorghe Cojocaru: Pețitorii socialiști au rezervat scaunele pentru democrații fostului premier Pavel Filip


Nicolae Negru: „Păi da, ei au pregătit terenul. Nu a spus Dodon de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite că necesitatea plecării trupelor ruse se va întâmpla atunci când se va găsi o soluție pentru rezolvarea conflictului transnistrean, o soluție finală? Același lucru l-a spus și Ciocoi și asta spunea tot timpul Moscova că, dacă noi plecăm acum, o să fie război. De aici și ceea ce a spus Ciocoi, că au oprit vărsările de sânge și îți dai seama că dacă pleacă acum trupele ruse o să fie vărsări de sânge. Și apropo, și Dodon ce a zis? Că păi, da’ ce trupe ruse acolo? Ele păzesc munițiile și asigură pacea pe Nistru, exact ceea ce spunea Moscova până acum. Și eu cred că asta a deranjat și Uniunea Europeană, și Statele Unite, și România. Să ai o bază militară de facto, pe care foarte ușor o crești la volumul care îți trebuie, eu cred că este un pericol pentru Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Și aici vine Filip și spune: „Eu mă angajez să fiu pavăză”.

Nicolae Negru: „Filip e naiv. Filip, eu am zis că el are anumite capacități…”

Europa Liberă: Dar își ia un angajament extraordinar.

Nicolae Negru: „Din naivitate. El are capacități de manager, dar de politician eu cred că e la nivelul…”


Vitalie Călugăreanu: „Și să nu excludem șantajul în ceea ce-l privește pe Pavel Filip. A apărut în mass-media că ar fi șantajat inclusiv cu afacerile pe care le au fiii săi ș.a.m.d., iar în privința aducerii lui Plahotniuc în cătușe de către Igor Dodon, eu cred că nu ar trebui să ne facem iluzii.”

Europa Liberă: De ce?

Vitalie Călugăreanu: „Igor Dodon nu-și dorește aducerea lui Plahotniuc nici măcar în cătușe în Republica Moldova, pentru că el înțelege că acesta este un pericol foarte mare pentru el personal ca om, ca cetățean, dar și ca politician.”

Nicolae Negru: „Se scufundă Plahotniuc, îl trage nu numai pe Dodon, cred că o să-i tragă pe mulți după el, așa că eu cred că nimeni nu dorește să-l aducă. Poate Stoianoglo, nu zic, dar cred că nici Stoianoglo.”

Vitalie Călugăreanu: „Da, dar am văzut declarația dlui Stoianoglo, care a spus că aducerea lui Plahotniuc, extrădarea lui Plahotniuc va fi una foarte dificilă.”

Europa Liberă: Dar formal, într-adevăr, nu-i acord de asistență juridică?

Am văzut declarația dlui Stoianoglo, care a spus că extrădarea lui Plahotniuc va fi una foarte dificilă...


Vitalie Călugăreanu: „Da. Și da, eu cred că pașii pe care i-au făcut Statele Unite până acum în ceea ce-l privește pe Plahotniuc au fost, de fapt, presiuni asupra Chișinăului pentru a declanșa această procedură odată și odată în privința lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Există și așa o versiune, că americanii n-au nevoie să negocieze cu Dodon sau cu Chișinăul. Dacă Plahotniuc într-adevăr e o piesă grea și bună de vândut – ar vinde-o direct rușilor, de ce să se complice ei cu Chișinăul?

Vitalie Călugăreanu: „Să vedem care vor fi, că nu doar rușii îl vor pe Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar rușii în primul rând au dat un semnal acum, un nou dosar...

Vitalie Călugăreanu: „Rușii în primul rând, da, mai ales că au de clarificat anumite lucruri care s-au întâmplat în perioada când Plahotniuc controla Republica Moldova, inclusiv declararea persona non grata a lui Rogozin în Republica Moldova. Eu cred că rușii îl așteaptă cu mare drag pe Plahotniuc.”

Nicolae Negru: „Da, ei sunt gingași în această privință.”

Europa Liberă: Dar Plahotniuc până acum nu a scos niciun as din mânecă, vorba unui alt politician notoriu.

Vitalie Călugăreanu: „Cum n-a scos?”

Europa Liberă: Ce as a scos? Mișcarea asta cu Candu?

### Vezi și... ### Andrian Candu: „până la sărbătorile de Paști” s-ar putea formaliza colaborarea democraților cu Partidul Socialiștilor


Vitalie Călugăreanu: „Inclusiv mișcarea cu Candu, eu cred că mai aproape de alegerile prezidențiale noi o să avem foarte multe surprize venite din partea lui.”

Europa Liberă: Dar direct de la el, inculparea lui…

Vitalie Călugăreanu: „Din fonoteca lui Vlad Plahotniuc, în mod special.”

Europa Liberă: Exact la asta mă refeream. Dacă atunci a scos filmul acela și nu a avut continuare, mie mi se pare că asta ar fi calul de bătaie al lui Plahotniuc, că el a vrut să vândă Moldova, s-o federalizeze, s-o pună la picioarele lui Putin. De ce nu continuă serialul acesta?

Vitalie Călugăreanu: „Cred că Plahotniuc o să-l lase pe Dodon fără majoritate parlamentară chiar aproape de alegerile prezidențiale, exact prin oamenii pe care i-a lăsat astăzi încă în Partidul Democrat. O nouă ruptură mare în Partidul Democrat, din punctul meu de vedere, analizând lucrurile, se va produce cu cel mult două luni înainte de alegerile prezidențiale. Și atunci, Andronachi, Nichiforciuc - oamenii care îi servesc pe cei doi - se vor rupe de Partidul Democrat, vor adera, nu vor adera, nu știm, dar Dodon nu va mai avea majoritate.”

Vor adera, nu vor adera, nu știm, dar Dodon nu va mai avea majoritate...


Europa Liberă: Eu l-am întrebat când era în platou la Pro TV dacă el îi sigur că oamenii din jurul lui îs beton și acolo dl Filip a zis că nu sunt ai mei, ca și cum sunt ai lui Plahotniuc.

Nicolae Negru: „M-aș întoarce la această întrebare, ce face Plahotniuc, de ce nu scoate…”

Europa Liberă: Ce ași mai are?

Nicolae Negru: „De ce nu-și scoate așii? Dar de ce i-ar scoate? Așii trebuie scoși în momentul potrivit. Și de ce nu am presupune că lui Plahotniuc îi convine deocamdată ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova?”

Vitalie Călugăreanu: „Absolut!”

Nicolae Negru: „Chiar această schimbare de macaz, chiar această mișcare a socialiștilor, ce spune ea? Ea spune că socialiștii nu pot face nimic, într-un fel își recunosc înfrângerea și Dodon își recunoaște înfrângerea, că nu poate face nimic fără PD, dar PD este Plahotniuc. Asta cred că e și un semnal pentru americani, poate ar fi zis, să vă uitați cum am să fac eu și mâine-poimâine această retorică cu Europa de la Lisabona până la Vladivostok, această retorică pe tematica transnistreană, retorică rusească, o să dispară, să vedeți cum o să vină ei în fața populației și o să zică că noi suntem stat european. A și spus-o Bătrâncea că noi suntem stat european din născare ca și cum. Aceste declarații în politică au foarte mare importanță. Simbolismul în politică este la fel de important ca și acțiunile, uneori simbolismul este mai important decât acțiunile, că nu ne mai mișcăm noi chiar cu pași viforoși spre Uniunea Europeană, dar zicem asta tot timpul. Și unii își fac iluzia că, uite, da, totuși ne mișcăm noi încetișor. Și dacă se va produce această schimbare a oiștii geopolitice, asta deja o să fie o victorie a lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar pe de altă parte, pardon, Popovici cu Ministerul de Educație totuși mai lansează câte o chestie de asta, cu limba română, cu istoria română.

Nicolae Negru: „Păi, dar nu-i vorba să-l schimbe? Popovici a lansat…”


Europa Liberă: Deci și aici bagheta magică?

Nicolae Negru: „...zboară. A zis Ciocoi inepțiile pe care le-a spus? O să zboare Ciocoi. Cine acolo mai este de schimbat? Vedeți că se schimbă cine? Nu se schimbă, cum ați spus, la instituțiile de forță care, ca și cum le-ar trebui democraților, se schimbă tocmai acolo unde această guvernare nu place nici europenilor și nu place nici Bucureștiului.”

Europa Liberă: Ideologic, adică?

Nicolae Negru: „Să nu neglijăm și Ucraina. Și Kievului tot nu-i place această retorică a lui Dodon, și Kievul va fi satisfăcut în legătură cu asta.”

Vitalie Călugăreanu: „Și să nu neglijăm un alt actor pe care aproape că nu l-am pomenit astăzi, dl Chicu.”

Europa Liberă: Dar nu-i în pomelnic, de asta nu l-am pomenit.

Schimbarea sau înlocuirea unor miniștri depinde de demersul prim-ministrului, nu doar de voința lui Igor Dodon...


Vitalie Călugăreanu: „Da, dar eu cred că el va avea un... și deja a lansat niște chestii, cine a vrut le-a înțeles, cine nu – nu, dar el a spus și i-a reamintit cumva lui Igor Dodon că schimbarea sau înlocuirea unor miniștri depinde de demersul prim-ministrului, nu doar de voința lui Igor Dodon. Prin urmare, eu cred că dl Chicu tot…”

Europa Liberă: Merge va-bank?

Vitalie Călugăreanu: „Nu știu, eu am văzut că la un moment dat dl Chicu a uitat să-i întindă mâna dlui Igor Dodon, de exemplu, am văzut niște declarații care pentru mine sunt interesante. Eu cel puțin încerc să urmăresc foarte atent.”

Nicolae Negru: „El nu valorează nimic, dl Chicu, decât că este consilierul sau a fost consilierul lui Dodon și Dodon face ce vrea cu el și dacă se înțeleg, el mâine zboară cu tot cu miniștrii de care se ține.”

Vitalie Călugăreanu: „Să vedem dacă dorește Igor Dodon să riște în așa măsură, încât să demită Guvernul lui Ion Chicu în momentul acesta, pentru că miza democraților va crește foarte mult în eventualitatea în care ei…”

Europa Liberă: Deci, aici vreau…

Nicolae Negru: „Dar jumătate de guvern este schimbat, asta oricum ai schimba guvernul. Eu cred că o să fie schimbați și niște miniștri, fiindcă au anumite probleme cu miniștrii.”

Vitalie Călugăreanu: „Pentru ca unii miniștri să fie schimbați, e nevoie ca Chicu să vrea să-i schimbe, iar Chicu a spus că el este satisfăcut de activitatea miniștrilor…”

Europa Liberă: Și atunci, el nu cumva întinde coarda și îl determină, așa cum spune Nicolae, pe președinte să-l arunce cu tot cu scăldătoare?

### Vezi și... ### Vadim Pistrinciuc: Este o guvernare construită pe minciună și promotorul acestei minciuni este Igor Dodon


Vitalie Călugăreanu: „Și aici ajungem la trecutul în PD sau sub guvernarea PD pe care l-a avut Ion Chicu și posibila dependență a lui Chicu de Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar el s-a fortificat într-adevăr deja atât de mult, încât are propriul capital politic și mă refer, de exemplu, la declarația foarte dură și îndrăzneață că-i va pedepsi pe judecători.

Vitalie Călugăreanu: „Din câte am înțeles, a fost o declarație coordonată cumva ca să sune concertat cu altă declarație făcută de Igor Dodon. Și în sensul acesta eu cred că, nu știu câtă atenție putem să-i oferim, ar merita să-i oferim...”

Europa Liberă: Da, dar după asta cum a împușcat din toate tunurile judecătorii…

Vitalie Călugăreanu: „Așa da, dar faptul că…”

Nicolae Negru: „Eu cred că Chicu nu și-a dat seama ce vorbește, mai degrabă, fiindcă are el aceste apucături, se întâmplă de multe ori, când dădea cu barda în FMI, în Uniunea Europeană, așa și…”

Vitalie Călugăreanu: „Haideți să ne uităm încă la un aspect: încercarea lui Ion Chicu de a fi foarte vizibil în spațiul public, mai ales în ultima perioadă. Nu cred că el face acest efort în zadar.

Nu cred că el face acest efort în zadar...


Haideți să urmărim aparițiile sau întâlnirile de rutină pe care le promovează Serviciul de presă al guvernului, nu am văzut această insistență în a comunica lucrurile pe care le face prim-ministrul niciodată până acum. Deci, Ion Chicu încearcă să se impună în spațiul public, inclusiv cu declarații populiste legate de pedepsirea judecătorilor ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Adică, fără îndoială este un alt Ion Chicu decât cel care imediat după numire a zis că până la prezidențiale, după aia mai vedem, un fel de umbră a lui Dodon. Deci, nu mai este acel Chicu?

Vitalie Călugăreanu: „Eu văd un alt om. Adevărat, eu, iarăși din informații din interior, se zice că dl Chicu este super-loial lui Igor Dodon, dar eu nu cred.”

Europa Liberă: Să vă întreb pe ultima sută de metri despre un domeniu la care sigur vă pricepeți, presa lui Dodon care a luat oameni din concernul lui Plahotniuc…

Vitalie Călugăreanu: „I-a luat cu tot cu trolli, i-a luat tot...”

Europa Liberă: Da. Acum, ce vedeți dvs. în statul major al lui Dodon, inclusiv atitudinea față de Șor, atitudinea față de Chicu, atitudinea față de Maia Sandu? Noi vedem deja o nouă strategie de comunicare sau ce mișcări tactice vă spune asta, cine e omul bun, omul rău? Înainte vreme, la concern era mai mult sau mai puțin clar, iată etichetele cum îs puse, raiderul numărul unu, acolo Maia Sandu și sirienii ș.a.m.d. Acum?

Vitalie Călugăreanu: „Cred că încă e devreme să ne dăm seama de pistele de campanie pe care are de gând să meargă Igor Dodon, dar deja unele se văd. Primul dușman electoral al lui Igor Dodon este Maia Sandu și asta se vede din buletinele de știri în mod special și din programele de analiză, talk-show-urile…”

Europa Liberă: Pentru că asta-i spun sondajele lui sau de ce?


Vitalie Călugăreanu: „Pentru că, deocamdată el nu poate să atace pe cineva de pe stânga, pentru că cei de pe stânga care i-ar ataca au suficiente materiale compromițătoare pe care ar putea să le scoată și să se răzbune, inclusiv Șor, am văzut mesajele foarte dure pe care i le trimite, dar vă asigur că aceste mesaje sunt floare la ureche pe lângă ceea ce ar mai putea spune Șor despre relațiile pe care le-a avut Igor Dodon.”

Europa Liberă: Păi da, când zice juridic demonstrabil ș.a.m.d.

Vitalie Călugăreanu: „Da, deocamdată toate tunurile în sensul acesta sunt îndreptate spre cei din Blocul ACUM sau, mă rog, spre Maia Sandu și Andrei Năstase, mai puțin spre Andrei Năstase.”

Europa Liberă: Și Filip, cum îl vedeți în presa lui Dodon? Că eu, apropo, l-am întrebat pe Filip, dar cum o să existați fără presă? Și a zis că nu-i mare treabă.

Vitalie Călugăreanu: „Da, deocamdată ei sunt interesanți pentru noi, pentru presa liberă care i-a vânat atâta timp și am tot avut întrebări la ei și ei nu au vrut să vină în studiourile de televiziune ca să le putem adresa aceste întrebări, dar acest interes al nostru față de Pavel Filip și cei…”

Europa Liberă: Îl avantajează.

Deocamdată toate tunurile în sensul acesta sunt îndreptate spre cei din Blocul ACUM...


Vitalie Călugăreanu: „Deocamdată îl avantajează, dar acest interes scade și o să scadă pe măsură ce timpul trece.”

Europa Liberă: Păi de asta și mă gândesc, dar o să trebuiască să se roage să îl lase cu un picior Dodon?

Vitalie Călugăreanu: „Nu știu, ceea ce văd deocamdată la televiziunile pro-guvernamentale sau pro-socialiste, ceea ce-l privește pe Filip e un fel de menajare, dacă pot să zic așa a celor din Partidul Democrat tocmai pentru a încropi această „nuntă”, dacă pot să zic așa.”

Europa Liberă: Uneori îi halucinant acest mix, pentru că s-ar părea că primarul de Chișinău este socialist și când colo socialiștii trag un uppercut spre Ceban, pentru că nu au cum să circule cetățenii pe strada Sihastrului. Și eu mă gândesc că, ori încă nu au, ori încă nu știu foarte exact cui să-i deseneze ținta pe frunte. Ce spuneți, dl Negru?

Nicolae Negru: „Eu cred că Dodon a făcut o greșeală că a luat echipele de la holding, care nu au făcut treabă bună, de altfel. Din punct de vedere strategic, comunicarea a fost execrabilă, cred eu. Și-a făcut Plahotniuc dușmani mai mult decât ar fi trebuit, el lucra numai pe negativ, nu lucra mai sofisticat, era așa, cu barosul, cu buzduganul mergea și dădea Maiei Sandu în cap, lui Andrei Năstase în cap.”

Europa Liberă: Și invers, adulatori câți vrei.

Nicolae Negru: „Și invers, da. Eu de ce am renunțat, de exemplu, să mă duc la ei, fiindcă, dar asta a fost prin 2015…”

### Vezi și... ### Igor Volnițchi: „În Republica Moldova prea multă atenție se acordă funcției de președinte, pe când ea în realitate este una simbolică”


Europa Liberă: La ei, la emisiunile lor adică?

Nicolae Negru: „Da, da, prin 2015 sau 2016, fiindcă, la un moment dat, au încetat, după ce am spus ceva ce nu le-a plăcut, au încetat să mă mai invite, pe urmă nu știu ce le-a venit și au început să mă invite din nou.”

Europa Liberă: Și-au dat seama că le trebuie și o voce mai…

Nicolae Negru: „Și-au dat seama că le-ar trebui și o voce critică, zic: „Nu, băieți, nu mai vin la voi!”. Ei s-au compromis atât de tare, deși nu era necesar, nu văd de ce trebuiau ei să facă lucrul acesta. Și acum…”

Europa Liberă: Deci, pe calea asta merge și Dodon?

Nicolae Negru: „Am impresia că pe aceeași cale merge și Dodon.”

Vitalie Călugăreanu: „Exact!”

Nicolae Negru: „Felul cum lovesc în Maia Sandu, de exemplu, îmi amintește că parcă nimic nu s-a schimbat, adică îmi amintește de acțiunile holdingului, au trecut cu caietele vechi încolo.”

Până acum, după ce s-a schimbat guvernarea, socialiștii veneau la fiecare emisiune a televiziunilor independente...


Vitalie Călugăreanu: „Plus refuzul de la o vreme de a mai merge la talk-show-urile celorlalte televiziuni. Până acum, după ce s-a schimbat guvernarea, socialiștii veneau la fiecare emisiune a televiziunilor independente. Acum, ca să citez cum zice purtătoarea lor de cuvânt sau Serviciul de presă: «Пропускаем, пропускаем» (absentăm), avem…”

Nicolae Negru: „Păi, exact cum procedau democrații, exact aceeași strategie.”

Europa Liberă: Democratul numărul unu, da.

Vitalie Călugăreanu: „Exact același, și senzația în context cu ce ziceați Dvs. că s-a mutat echipa de PR-iști de la Plahotniuc la Dodon, exact am impresia că aceiași oameni care-l sfătuiau pe Plahotniuc să închidă robinetul, să nu mai trimită oameni la televiziunile acestea, acum îl sfătuiesc pe Dodon să facă aceeași prostie, pentru că asta chiar e o prostie.”

Nicolae Negru: „Dar asta mai sugerează, cel puțin mie, că Dodon nu a rupt totuși legătura cu Plahotniuc. Îți dai seama, când iei oamenii lui de încredere, sfătuitorii, consilierii lui, atunci poți să te gândești că ori ești de același stil, de același tip, ori ai fost obligat să le dai de lucru la acești oameni.”

Europa Liberă: Sau... îi trimiți în mod deliberat încolo ca să fie atenți ce se întâmplă acolo și nu cumva să înceapă alte improvizații. Aici o să punem punct sau punct și virgulă, pentru că saga asta abia începe și noi neapărat o vom urmări.

Doamnelor și domnilor, aici s-a încheiat emisiunea noastră de astăzi, la care au participat Vitalie Călugăreanu și Nicolae Negru. Ne reauzim peste o săptămână. Până atunci, nu ratați niciuna dintre emisiunile Europei Libere, pe care le puteți asculta în direct dimineața și seara pe frecvențele cu care v-ați obișnuit sau, la orice oră, pe internet. Iar sâmbătă, ca de obicei, vă dă întâlnire Valentina Ursu, după care eu, Vasile Botnaru, am să vă invit s-o luăm de la capăt. Pe curând