Neregulile de la centrele de vaccinare din Edineț și din alte raioane vor fi analizate de o comisie de experți

Imagine generică cu vaccinul Asta Zeneca

După patru săptămâni de când a început procesul de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova, peste 50% dintre lucrătorii medicali au fost vaccinaţi. 86% din toate dozele de vaccin au fost utilizate la nivel naţional, a precizat Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit IPN.

Întrebat dacă registrul electronic de vaccinare permite verificarea funcţiilor persoanelor care s-au vaccinat, Alexei Ceban a răspuns că registrul „nu a avut scopul de a defini detaliat fiecare funcție a persoanei, deoarece necesită mult timp”.

Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a vorbit despre neregulile de la Edineț și din alte centre raionale și a anunțat că fost organizată o comisie care va examina toate cazurile în care nu s-a respectat fie etapizarea procesului, fie alte nereguli.

### Vezi și... ### „Toate vaccinurile sunt sigure 100%” declară Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare

Epidemiologul ANSP Laura Ţurcan s-a referit la reacţiile adverse post-imunizare şi a precizat că, de la 2 martie, au fost înregistrate 870 de reacţii adverse. În mare parte, e vorba despre reacții uşoare: temperatură până la 38,5 grade, slăbiciuni, dureri musculare şi în articulaţii. În 31 de cazuri au fost anunțate reacții adverse moderate.

În legatura cu cazul din Hânceşti, unde un bărbat a murit după ce a fost vaccinat, Laura Ţurcan a precizat că a fost întrunită o comisie care a raportat că moartea a survenit în urma insuficienţei cardio-vasculare acute și că nu a fost găsită vreo legătura cauzală dintre vaccin şi deces.

### Vezi și... ### Luminița Guțu (epidemiolog) despre „datoria” de a te vaccina

Laura Ţurcan a mai precizat că sunt înregistrate și 78 cazuri de îmbolnăvire după vaccinare. Persoanele fie au fost vaccinate în perioada de incubaţie, când nu aveau semne de boală, fie că s-au infectat după, neavând încă formați anticopii. Epidemiologul a repetat că după prima doză de vaccin nu eşti protejat definitiv de boală, de aceea trebuie în continuare respectate toate măsurile de protecție contra COVID-19.