R. Moldova a mai primit zilele trecute un lot de vaccinuri Astra Zeneca - peste 50 de mii de doze - din donația românească de 200 de mii, iar autoritățile se gândesc dacă nu e deja cazul să treacă cu vaccinarea de la medici la dascălii din școli. Listele de așteptare devin tot mai lungi, dar nici reticența multora nu dispare, așa că Europa Liberă a întrebat un medic epidemiolog cât de justificată este această reținere. Luminița Guțu, conferențiar universitar, în dialog cu Vasile Botnaru.
Europa Liberă: Întâi și-ntâi vreau să vă întreb, de unde sunt oamenii ăștia care îs porecliți negaționiști, care nu cred nici până acum, în ceasul al 12-lea, că există COVID și COVID-ul face victime? Nici măcar cifrele astea tragice nu-i conving?
Luminița Guțu: „Eu mă gândesc că, în cazul când vorbim despre orișicare informație, persoana care nu deține informația completă și deplină, respectiv n-o recunoaște și din start o refuză ca și informație. Deci, persoanele negativiste sau persoanele care refuză de a cunoaște mai profund problema, de a se implica mai profund în problemă sunt anume acele persoane care sunt puțin informate în domeniul infecției cu COVID, în domeniul prevenției, inclusiv persoanele care nu s-au ciocnit în mod direct cu problema COVID-ului.”
Europa Liberă: Acum e momentul să căutăm vinovații sau trecem vadul și după asta ne lămurim cine-i de vină pentru situația asta și, mai ales, dacă s-au făcut toate cele necesare pentru ca să nu fi ajuns aici?
Luminița Guțu: „Eu, ca lucrător medical, văd problema prioritară în afectarea populației cu infecția COVID-19 și, respectiv, la momentul de față problema prioritară este starea sănătății populației în mod general, și nu este problema de a căuta persoanele vinovate. Respectiv, părerea mea este că e foarte important acum de a redresa și ameliora situația în ceea ce ține de răspândirea infecției cu COVID în Republica Moldova și apoi să vedem care sunt celelalte probleme, probleme de alt tip decât cele medicale.”
Europa Liberă: Dar este evident că sistemul de asistență medicală nu face față și diriguitorii spun că, vezi Doamne, se întâmplă și la case mai mari. Totuși, acum cum se poate ameliora rapid și eficient situația astfel încât doctorii să nu cedeze?
Luminița Guțu: „Este un moment critic în care este necesar ca să se mobilizeze populația în întregime, populația de la mic la mare, de la persoane cu mai puține studii în domeniu până la demnitari de stat în favoarea soluționării problemei și să nu facă mari discuții. În acest sens, noi vom putea proteja și societatea, și lucrătorii medicali, iar dacă vorbim despre demnitarii de stat sau persoanele-cheie în sistemul medical este important de a prezenta exemplul propriu pentru populație, care ar spori și încrederea în ceea ce se produce și în ceea ce se face și, respectiv, vor fi și rezultate benefice în acest sens.”
Europa Liberă: Vaccinarea, problema numărul unu, când în mass-media se spune că, vezi Doamne, populația în proporție de 30 la sută ar accepta sau nu ar accepta și dacă ar accepta sută la sută ar fi suficiente vaccinuri? Există deja certitudinea că fiecare cetățean, barem cei care vor, va obține un vaccin, îi va veni rândul și când anume?
Luminița Guțu: „În situații de criză, în situații de război nu se pune întrebarea – părea mea pur subiectivă – despre dreptul omului de a se vaccina sau a nu se vaccina, dreptul omului de a selecta vaccinul. Deci, după părerea mea, repet încă o dată, este foarte important acum de a te mobiliza, de a conștientiza faptul că tu ești membru al societății, datorită ție pot fi salvate zeci de vieți omenești, respectiv fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze necesitatea vaccinării și să accepte acest mijloc sigur și inofensiv în ceea ce ține de reducerea riscului de răspândire și de creștere a numărului de cazuri și a persoanelor decedate. Noi putem preveni acest lucru.
Dacă e să vorbim despre numărul de vaccinuri necesar, este foarte bine cunoscut faptul că cel puțin 70 la sută din populație per general ar trebui să fie vaccinată pentru a stopa răspândirea și a reduce din viteza de răspândire a infecției, cel puțin 70 la sută. Eu cred că guvernul nostru, demnitarii de stat vor face tot posibilul, sunt absolut sigură că se produc anumite încercări și vor face tot posibilul pentru a acoperi 70 la sută din populație per vaccin.”
Europa Liberă: Când credeți că se va întâmpla asta?
Luminița Guțu: „Eu nu pot să spun exact când, dar în mod sigur știu că procesul a derulat, el continuă, mii de doze de vaccinuri vin în fiecare zi, dacă nu în fiecare zi, periodic, în Republica Moldova. Persoanele responsabile de domeniu sunt angajate în diferite discuții, tratative, avem unele promisiuni din partea comunității internaționale care vine cu un suport esențial și, respectiv, care este problema, căci vaccinurile noi le-am obține, chiar și dozele primite recent e important de a le valorifica. Acesta este cel mai important lucru.”
Europa Liberă: Dar cum se întâmplă că detașamentul de avangardă, doctori și tot stau pe gânduri? Dvs. spuneți că pe timp de război nu e loc de discuții, dar, iată, tocmai doctorii dau un exemplu de ezitare?
Luminița Guțu: „Îmi pare rău să recunosc, într-adevăr, mulți din colegii mei refuză sau au dubii referitoare la eficiența vaccinului, probabil dintr-un grad de informare mai redus, nu cred să fie din propria experiență, probabil că accesează mai puțin bazele de date și literatura științifică din domeniu bazată pe dovezi, posibil se conduc nu de cele mai sigure surse de informație care pot induce populația în eroare.
Până la urmă și lucrătorii medicali sunt oameni care cedează uneori tentației de a vedea niște literatură mult mai populară decât literatura bazată pe dovezi, deoarece ca să accesezi articole științifice trebuie să știi unde să le cauți și ce anume să accesezi, trebuie să cunoști limbi străine, trebuie să ai timp, să ai dorință. Sunt mai multe chestii, pe de o parte, pe de altă parte, nu pot să zic că nu au fost duse campanii de informare de către colegii mei. Eu sunt conferențiar universitar la Catedra de Epidemiologie, apropo, activez și în spital, dar sunt sigură și știu că colegii mei de la universitate au întreprins mai multe acțiuni cu privire la informarea, cel puțin, a lucrătorilor medicali referitor la vaccinare, inofensivitatea vaccinului, etapele de producere etc. Cred că cel puțin anumiți pași au fost efectuați și s-a reușit în acest sens.
Pur și simplu aș zice că trebuie să mai lucrăm; să mai lucrăm în sensul de a selecta persoane cu o putere de convingere sporită, de a aduce exemple concrete despre faptele unor persoane dacă nu notorii, cel puțin, cunoscute din sistem care s-au vaccinat și pe exemplul propriu. Eu cred că o să crească și încrederea în vaccinuri odată cu informarea în domeniu.”
Europa Liberă: Dvs. sunteți epidemiolog de meserie și ceea ce știți Dvs. din știința, din branșa medicală spune: carantinare și chiar forțare a oamenilor să rămână în carantină, izolați ș.a.m.d. Acum, când vă confruntați cu partea legislativă, cu practicile, cu o indolență chiar a oamenilor, iată, ce nu vă ajunge Dvs., epidemiologul, să puneți în aplicare ceea ce știți la sigur că trebuie să faceți atunci când e pandemie?
Luminița Guțu: „După mine, problema cea mai mare în acest sens este respectarea legislației, totuși, pentru că multe legi, dispoziții, recomandări au fost deja elaborate și, respectiv, care pot acoperi tor necesarul din măsurile antiepidemice care ar reduce din riscul de răspândire, din viteza de răspândire, ar reduce numărul cazurilor de persoane infectate și cazurile de deces. Cred eu că problema este în respectarea acestei legislații și din moment ce discutăm despre respectarea legislației, trebuie să cunoaștem și trebuie să ne dăm seama că fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil în fața legii în mod egal. Deci, legea este scrisă pentru toți și trebuie să fie respectată de către toți.”
Europa Liberă: Școala în condiții de pandemie? Dvs. pentru ce optați și cum credeți că trebuie să fie organizat învățământul, așa încât să nu fie o sursă de infectare mai departe?
Luminița Guțu: „Noi cunoaștem faptul că copiii într-o proporție mai mică fac infecția cu COVID, mai ușor parcurg această patologie, în schimb copiii pot fi purtători ai infecției, sursă de virus COVID pentru părinți, bunici, rude, persoane apropiate mai în vârstă, care până la urmă pot dezvolta forme grave. Din moment ce vorbim despre importanța copiilor ca și sursă, eu aș crede că ar trebui totuși de a acorda o atenție deosebită acestei probleme și, respectiv, după cum a zis și dl profesor Belîi, când au fost redeschise școlile după vacanță, când a fost întrebat la ce se așteaptă peste două săptămâni după ce au fost acceptați copiii cu prezență fizică la școală, d-lui a zis că în două săptămâni rudele copiilor vor ajunge în spitalele cu COVID. Și eu sunt absolut de acord cu această afirmație, optez pentru un sistem în care copiii cel puțin ar frecventa școlile după un sistem mixt, cu reducerea numărului de copii prezenți la școală, dacă nu chiar o suspendare măcar pe o perioadă scurtă de timp ceea ce ține de frecventarea școlii.”
Europa Liberă: De multe ori se creează impresia că politicienii când operează cu date statistice se sperie unii pe alții, unii spun că nu-i așa de rău, alții spun că nu-i deloc bine, folosind argumentul acesta în bătăliile lor. Dvs., ca epidemiolog, ce spuneți, unde se află Republica Moldova într-un eventual clasament al pandemiei?
Luminița Guțu: „Cu părere de rău, dacă e să privim lucrurile în mod real, Republica Moldova nu este în rândul celor mai bune state cu succes de combatere a epidemiei la nivel local. Din datele statistice și cele prezentate de Ministerul Sănătății, și cele produse în cadrul analizelor, Republica Moldova face parte din țările cu un nivel sporit de cazuri, cu o viteză vertiginoasă, mai ales în ultimul timp, de răspândire a cazurilor COVID și cu un grad redus de acoperire cu vaccinuri împotriva infecției cu COVID.”
Europa Liberă: Dar când vă uitați în clasament, ca epidemiolog, la care țări vă uitați cu invidie?
Luminița Guțu: „Sigur că la statele care au conștientizat problema infecției cu COVID, la state care au putut asigura cu vaccin populația și în topul acelor state desigur că este Israelul, care are o acoperire vaccinală de peste 60 la sută cu ambele doze, care recent a slăbit și din măsurile de restricție aplicate în această țară. Sigur că privesc lucrurile și văd cât de rapid și cât de masiv este vaccinată populația în Statele Unite ale Americii, în țările europene și sigur că mi-aș fi dorit ca și Republica Moldova să se afle în rândul statelor cu idei progresiste și care conștientizează întru totul problema infecției cu COVID.”
Europa Liberă: Nu pot să nu vă întreb, cum credeți care-i cauza, este doar sărăcia proverbială, nu ajung bani?
Luminița Guțu: „Nu cred că sărăcia este o problemă din moment ce noi am primit vaccinuri în calitate de donații, iar cuprinderea vaccinală este totuși la un grad redus. Eu cred că lipsa de conștientizare, reticența, care este bazată pe o dezinformare sau o informare redusă în domeniu, lipsa exemplelor și educarea valorilor este problema cea mai mare pentru populația noastră.”
Europa Liberă: Cum credeți, va învăța Republica Moldova lecția după această pandemie? Oare este suficient de instructivă pandemia asta, ca să se ia măsuri la o eventuală replică să fim mai pregătiți?
Luminița Guțu: „De obicei se zice că cel deștept învață din greșelile altora, n-aș fi vrut ca Republica Moldova pentru a-și face anumite concluzii să treacă prin cel mai mare dezastru pentru a avea experiență proprie și a învăța unele lecții în acest sens. Vreau să cred că, până la urmă, populația noastră va conștientiza necesitatea acțiunilor aplicate la momentul potrivit pentru a nu ajunge într-un calvar sau într-un dezastru spre care noi în ultimul timp pășim cu pași mari.”