Linkuri accesibilitate

R. Moldova în căutarea vaccinurilor salvatoare


Imagine generică
Imagine generică

De vreme ce Agenția Medicamentului a înregistrat Sputnik V în R. Moldova, rezultă că specialiștii de acolo au avut suficiente argumente să o facă, spune purtătoarea de cuvânt a Președinției.

După luni de controverse și acuzații că ar practica o „geopolitică a vaccinurilor”, președinta Maia Sandu i-a cerut ambasadorului rus la Chișinău „ajutor din partea Federației Ruse pentru acces mai rapid la vaccinul Sputnik V”, conform comunicatului președinției publicat și pe pagina șefei statului pe Facebook. În declarațiile publice de până acum, făcute personal sau prin purtătoarea sa de cuvânt, președinta Sandu a insistat că vaccinurile anti-Covid-19 pot fi folosite în R. Moldova dacă sunt omologate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Sputnik V nu a fost. Și-a schimbat președinta Sandu punctul de vedere? De ce au decis autoritățile să suspende o licitație pentru achiziția de sute de mii de doze vaccin?

R. Moldova în căutarea vaccinurilor salvatoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct

Într-un răspuns oferit Europei Libere, responsabili de la Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate declară că procesul a fost „suspendat” pentru o scurtă perioadă de timp. Și asta pentru că pe platforma ce colectează ofertele au fost formulate mai multe întrebări privind licitația. În consecință, pentru a răspunde la „clarificări”, a fost extins termenul de depunere a ofertelor până pe 3 aprilie, iar dosarele vor fi deschise pe 5 aprilie. Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat că intenționează să procure, la prima licitație, 400 de mii de doze de vaccin pentru care au identificat 70 de milioane de lei.

Între timp, autoritățile poartă discuții pe diverse platforme pentru a asigura accesul la cât mai multe vaccinuri. Guvernul a anunțat că China va dona R. Moldova „un lot impunător de vaccinuri” după întâlnirea premierului interimar Aureliu Ciocoi cu ambasadorul chinez, iar președinta Maia Sandu a cerut ambasadorului Federației Ruse ajutor pentru acces rapid la vaccinul Sputnik V.

Vineri, șefa statului a fost criticată de liderul PSRM, Igor Dodon, acesta sugerând că scepticismul Maiei Sandu față de vaccinul rusesc ar fi împiedicat transmiterea în R. Moldova a unui lot de 200 de mii de doze. Deocamdată vaccinul din Federația Rusă nu este aprobat de OMS, iar un sondaj al Centrului Levada de la Moscova, realizat în luna februarie, arăta că 62 % din cei intervievați nu ar accepta să se vaccineze cu Sputnik V.

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a menționat pentru Europa Liberă că accesul cetățenilor la vaccinuri diverse și gratuite rămâne o prioritate-cheie a autorităților.

„Sputnik V este înregistrat oficial în Republica Moldova, există cetățeni care și-ar dori să se vaccineze cu el. Așadar, nu este vorba de o schimbare de poziție, ci doar de identificarea unor noi surse de vaccin, astfel oferindu-le oamenilor posibilitatea de a alege”, se arată în răspunsul Președinției.

Sorina Ștefârță a mai precizat că anterior întâlnirii Maiei Sandu cu ambasadorul Federației Ruse, discuțiile privind accesul la vaccinul Sputnik V „s-au purtat la nivel de consilieri prezidențiali”.

În ce privește declarația că în R. Moldova vor fi utilizate doar vaccinuri omologate de OMS, Sorina Ștefârță susține că aceasta a avut la bază „decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică nr. 41 din 13 ianuarie 2021. Decizia spune că „mecanismul de autorizare a vaccinurilor se va baza pe autorizarea acestora de către EMA, FDA și alte agenții internaționale sau pe statutul de precalificare/ certificare OMS”. De vreme ce Agenția Medicamentului a decis să înregistreze „Sputnik V” în Republica Moldova, rezultă că specialiștii de acolo au avut suficiente argumente ca să o facă. Președinția nu a intervenit și nu intervine în activitatea acestei instituții publice”.

În opinia Alei Tocarciuc, expertă internațională în sănătate publică, politicienii ar urma să comenteze cu prudență subiectele ce se referă la pandemia de Covid-19. Și asta pentru că discuțiile politice pe teme sensibile rareori aduc beneficii.

Ala Tocarciuc
Ala Tocarciuc

„În genere, politizarea unor momente importante în situații de criză este foarte dăunătoare. În primul rând, cred că politicienii trebuie să țină cont de impactul pe termen lung al mesajelor pe care le spun. Scopul principal în această pandemie este să ieșim mai repede din ea. Unul dintre instrumentele de ieșire este vaccinarea. Deci, tot ce spunem despre vaccin trebuie să fie în primul rând corect, bazat pe știință și să fie spus cu scopul de a ieși din criză, dar nu a ne implica în dispute politice și a încurca procesului de vaccinare”.

La trei săptămâni de la începerea campaniei de vaccinare în R. Moldova s-a reușit imunizarea a peste 30 de mii de persoane, mult prea încet, atrag atenția experții în sănătate, pentru a crea în timp util o imunitate colectivă.

XS
SM
MD
LG