Nicu Popescu: Nici opțiunea pentru neutralitate, nici simpla aspirație de aderare la NATO nu generează automat securitate

Ministrul de externe Nicu Popescu

Your browser doesn’t support HTML5

Ministrul de externe Nicu Popescu despre neutralitate și NATO

Într-o regiune „nesigură” și într-un context „fluid”, soluțiile „instituționale sau constituționale”, cum sunt neutralitatea sau dorința de apartenență la NATO, „nu generează automat securitatea statelor”, motiv pentru care prioritatea guvernului de la Chișinău în acest moment este „să fortificăm capacitățile noastre de apărare și acest lucru se întâmplă”, a declarat ministrul de externe Nicu Popescu într-un interviu cu Europa Liberă. „Nici un model, nici altul nu oferă garanții clare în aceste circumstanțe foarte dificile”, a mai spus ministrul de externe.

Your browser doesn’t support HTML5

Nicu Popescu: Nici neutralitatea, nici aderarea la NATO nu garantează „automat” securitatea

La sfârșitul săptămânii trecute, R. Moldova – reprezentată de Nicu Popescu – a participat pentru prima dată ca invitată la o reuniune a miniștrilor de externe din G7 (grupul principalelor șapte state industrializate), dedicată războiului din Ucraina, provocat de invazia rusă și efectelor sale pe lungă durată pentru securitatea regională. A fost prezent și ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba care a cerut din nou Occidentului mai mult sprijin militar direct pentru țara sa.

### Vezi și... ### Nicu Popescu: „Nu ne confruntăm cu o criză militară acută”

Discuția despre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, înscrisă de altfel în constituția țării, a fost abandonată de Kiev în cursul fazei incipiente a negocierilor de pace cu Rusia privind încheierea războiului.

Între timp, Finlanda și Suedia, două țări care de decenii sunt neutre, au anunțat că depun oficial cererea de aderare la NATO, sub presiunea agresiunii ruse în Ucraina.

În interviul cu Europa Liberă, ministrul de externe Nicu Popescu a explicat de ce guvernul de la Chișinău se concentrează, pentru moment, pe întărirea capacităților defensive ale țări, și mai puțin pe problema teoretică a neutralității.

„Este absolut clar că noi trăim într-o regiune foarte nesigură, insecuritatea planează asupra multor state din regiune, inclusiv unor state neutre ca Republica Moldova, dar și a unor state care și-au dorit și își doresc aderarea la NATO, bunăoară Georgia sau Ucraina. Deci, trăim într-o regiune nesigură, în care tentativele diverse de a găsi modalități constituționale sau instituționale de asigurare a securității nu sunt ușoare și nu generează automat securitatea pentru aceste state. Și vedem și faptul că în Ucraina mulți ani s-a dorit aderarea la NATO, iar acum se admite în cadrul negocierilor, care practic sunt înghețate, dar în acest schimb de mesaje și poziționări între autoritățile de la Kiev și Federația Rusă, și noțiunea de neutralitate apare destul de regulat în declarațiile partenerilor noștri de la Kiev”.

### Vezi și... ### Neutralitatea Moldovei, MIG-urile sovietice și opoziția de la Chișinău

Nicu Popescu a recunoscut că securitatea statului nu poate fi garantată cu „câteva linii de text în constituția noastră”, dar a argumentat că rolul guvernului este de a întări „capacitățile(...) de apărare, pentru a apăra acel model de politică externă, acel model de politică de securitate pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova.”

După 24 februarie, data când Rusia a lansat invazia din Ucraina, numai 13 la sută din moldoveni menționează războiul drept una din cele mai mari probleme cu care se confruntă R. Moldova iar securitatea este o preocupare pentru numai 7% (atât înainte cât și după începerea războiului din țara vecină), arată un sondaj al Institutului Republican Internațional (IRI), realizat în februarie - martie 2022 și dat publicității pe 26 aprilie 2022.

### Vezi și... ### Natalia Gavrilița: O extindere a războiului în R. Moldova ar declanșa „o implicare mult mai largă a mai multor state”