Niciodată toamna nu fu mai... de aur!

Emilian Galaicu-Păun la vernisajul expoziției „Revelații în culoare” a maestrului Andrei Negură, Galeria Brâncuși, Chișinău, 22 septembrie 2022.

...și asta grație artistului plastic Andrei Negură (n. 16 august 1956 în satul Echimăuţi, raionul Rezina); absolvent al Colegiului Republican de Arte Plastice Al. Plămădeală din Chișinău (1975), își continuă studiile la Academia de Textile A.N. Kosyghin din Moscova (1978–1980), apoi la Academia de Arte Decorative din Budapesta, Ungaria (1980–1985). Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova; membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România; membru AIAP-UNESCO, Franţa; membru al Asociaţiei Art Collegium International ș.a.), a cărui expoziție Rervelații în culoare tocmai s-a vernisat, joi 22 septembrie, la Galeria Brâncuși din Chișinău, în prezența unui public select. Vorbitori: poetul Ion Hadârcă, criticul de artă Constantin Spânu, compozitorul Constantin Rusnac; moderator – Florina Breazu, noul președinte al UAP.

Maestrul Andrei Negură la vernisajul expoziției „Revelații în culoare”, Galeria Brâncuși, Chișinău, 22 septembrie 2022.

Andrei Negură este un adevărat Poet al culorii (Ion Hadârcă: „Pe lângă faptul ca Andrei Negură este un artist degajat în căutările sale, el este şi foarte productiv, fertil şi imprevizibil în atacarea temelor de frontieră poetică, şi în alegerea mijloacelor de expresivitate poetică a acestor stări”), unul dintre cei mai rafinați și erudiți creatori de frumos de la noi, și totodată unul dintre părinții-fondatori ai școlii de tapiserie moldovenești (Constantin Prut: „Format în exigenţele artelor decorative, Andrei Negură explorează în diverse direcţii limitele genului, pentru a atinge valorile expresivităţii”), recunoscut în țară și în lume (dovadă, premiile – numeroase – Saloanelor de Pictură din R. Moldova, România, Franța ș.a.), altfel spus o referință absolută în domeniu. Importanți critici de artă de pe mai multe meridiane au scris despre creația Domniei Sale, astfel că n-are nici un rost să repertoriez aici și acum toate acele calități distincte – “Disciplina, coerenţa, consecvenţa şi conştiinţa matură a propriului demers, disponibilitatea de a îmbrăţişa diverse genuri plastice – în care se simte liber să-şi materializeze ideile şi temele – caracterizează întreaga carieră de până acum a acestui artist” (Vladimir Bulat) – care-l individualizează printre colegii de breaslă.

Vernisajul expoziției „Revelații în culoare”, Galeria Brâncuși, Chișinău, 22 septembrie 2022.

Ajuns la vârsta bilanțurilor, fără să-și fi pierdut din elanul creator (ampla & selecta expoziție personală a artistului, înglobând peste patru decenii de activitate, dă literalmente pe din afară, asemenea unei toamne bogate de roadele pământului !), Andrei Negură este unul dintre contemporanii noștri care și-a marcat timpul; cum se face că tocmai Domnia Sa, propus de către Senatul UAP la Premiul Național al Republicii Moldova pentru 2022, a fost trecut cu vederea?!

O tempora..

Vernisajul expoziției „Revelații în culoare”, Galeria Brâncuși, Chișinău, 22 septembrie 2022.