Ucraina: fostul judecător Ceaus între Serviciul de Securitate si Procuratura Anticorupție

Fostul judecător ucrainean Nicoali Ceaus, răpit în aprilie la Chișinău, și regăsit după patru luni, vineri 30 iulie, în Ucraina (foto arhivă, 2016).

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat sâmbătă, 31 iulie, că fostul judecător Nicolai Ceaus, răpit cu patru luni în urmă, în plină zi, de la Chișinpu, se află acum în custodia sa, unde primește asistența medicală necesară, după ce o perioadă îndelungată a fost lipsit de libertate.

Ceaus a reapărut subit vineri, 30 iulie, în satul Mazurivka din regiunea Vinnitsia. Flămând și aproape fără haine, s-a dus singur la primăria satului, a declarat jurnaliștilor președintele consiliului sătesc, Valery Grunkivski, relatează Radio Svoboda. De acolo a fost luat de ofițeri ai Serviciului de Securitata (SBU).

Tot Radio Svoboda relatează că fostul judecător este căutat și de Biroul Național Anticorupție, care ar fi încercat vineri să-l preia pe Ceauș, mai mult sau mai puțin cu forța, din mâinile Serviciului de Securitate. Fără succes iar acest incident nu a fost comentat până acum de SBU.

Ulterior, Serviciul de Securitate a dat numai o declarație în care precizează că „nu l-a răpit” pe Nicolai Ceaus, ci a luat numai măsuri pentru a asigura securitatea fostului judecător.

Ceaus a fost răpit pe 3 aprilie de la Chișinău, după ce-i fusese respinsă cererea de azil în R. Moldova. Era și mai este căutat în Ucraina pentru un caz de corupție din 2016, când ofițerii Biroului Național Anticorupție au găsit în grădina lui Ceaus borcane, îngropate în pământ, în care erau 150 de mii de dolar, se pare că bani din mită.

Borcan cu bani, descoperit în grădina casei jostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus, iulie 2016.

Nu este clar de ce fostul judecător, căutat pentru un caz de corupție, se află acum în custodia Serviciului de Securitate, în loc de Biroul Național Anticorupție, remarcă Radio Svoboda.