Nicolae Negru: Au lăsat datoria Transnistriei la o parte, altfel nu mai semnau contract de livrare a gazelor

Centrala de la Cuciurgan

„Era previzibil că gigantul de stat Gazprom va ceda, căci altfel cum avea să-i asigure cu gaze pe transnistreni. Iar autoritățile de la Tiraspol nu păreau alarmate de perspectiva unei ierni friguroase, este opinia editorialistului Nicolae Negru. El crede că Republica Moldova a făcut deja o concesie serioasă în raport cu Federația Rusă, atunci când ANRE a amânat până la 1 ianuarie 2022 punerea în aplicare a „Regulilor pieței energiei electrice”. Totodată, Nicolae Negru nu exclude că poate fi vorba și de alte cedări.

Nicolae Negru

Nicolae Negru: „Nu cred eu că nu s-a discutat despre Transnistria, cred că s-au înțeles să nu vorbească despre ea, fiindcă sunt anumite probleme și au zis să le lase la o parte, să nu le atingă, fiindcă dacă le ating, atunci nu mai semnează niciun contract. Asta cred eu și, probabil, dacă ceva nu este în protocol, e ceva în contract acolo scris, despre care noi nu știm, pentru că contractul e secret, așa au zis, că e secret comercial.”

Your browser doesn’t support HTML5

Valentina Ursu în dialog cu comentatorul politic Nicolae Negru

Europa Liberă: Dar în ce condiții totuși regiunea transnistreană va fi asigurată cu gaze din partea Federației Ruse, dacă Republica Moldova a refuzat și n-a semnat niciun angajament cu referire la regiunea transnistreană?

Nicolae Negru: „Păi are nevoie Rusia să întrebe de noi? Gazele trec pe acolo, ei își iau cât doresc și ceea ce mai rămâne vine la noi, așa că cred că s-a discutat lucrul acesta. Repet, cred că ceva este în contract scris, vom afla poate cu timpul, deocamdată nu știm nimic.”

### Vezi și... ### „Moscova prin Gazprom tolera corupția la Moldovagaz” sau cum s-au acumulat datoriile

Europa Liberă: Cum vi se pare mai departe deznodământul acestei probleme? Autoritățile de la Chișinău vor continua să procure energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, iar Cuciurganul are și el nevoie de gaze naturale?

Nicolae Negru: „Cuciurganul va fi asigurat cu gaze naturale. Așa a vorbit vicepremierul Spînu la conferința de presă, că volumul de gaze ajunge la 3 miliarde de metri cubi. E evident că, dacă Republica Moldova are nevoie, să zicem, de 1 miliard și 300 de milioane de metri cubi, restul îi revin regiunii transnistrene. Prin urmare, Transnistria figurează în contract, dacă volumul este calculat de 3 miliarde de metri cubi, numai că nu s-a scris nimic despre ea în acest protocol pe care l-a semnat Spînu cu Miller. Asta trebuie să facă presa acum și noi toți cei care aparținem presei – să aflăm ce prevede acest contract și dacă s-a discutat cum vor să rezolve autoritățile de la Chișinău această gravă problemă, 8 miliarde de dolari Republica Moldova, de fapt, oficial este datoare Gazprom-ului.”

### Vezi și... ### Acordul cu Gazprom amână cu un an punerea în aplicare a Pachetului al treilea energetic

Europa Liberă: Autoritățile au negat de fiecare dată că această datorie ar trebui să cadă pe umerii întregii Republici Moldova.

Nicolae Negru: „Bine, ei au negat, e adevărat că au negat, dar formal atunci când se încheie contract, ele intră în același contract, această sumă oricum i se atribuie Republicii Moldova. E adevărat, cei de la Tiraspol au zis că în anumite condiții ei și-ar putea-o asuma, adică s-o întoarcă, dar e ridicol, desigur. Eu cred că Rusia folosește aceasta ca o pârghie suplimentară ca să apese atunci când va găsi ea de cuviință. Dar desigur că nici un președinte, nici un prim-ministru nu-și va asuma această enormă sumă. E o sumă mare și pentru Gazprom, trebuie să spunem.”

Europa Liberă: Credeți că Gazprom vrea ca Moldova să amâne implementarea Pachetului energetic al III-lea?

Implementarea acestui Pachet energetic III e o chestiune politică, în primul rând, e o chestiune de voință politică...

Nicolae Negru: „Cu siguranță vrea. Ea a și obținut această amânare a pachetului, cel puțin în partea referitoare la Moldovagaz, dar dacă aceste reforme nu se ating de Moldovagaz, atunci despre ce putem noi să vorbim? Ceea ce a vrut, a obținut Gazprom-ul, nu se știe dacă numai pe perioada până în anul 2022, adică în anul 2022 cu siguranță nu vom avea, așa cum reiese din protocol. Posibil că există ceva și în acest contract și vom vedea, dacă vom afla conținutul contractului, dar, chiar dacă zice dl Spînu că nu s-au făcut concesii politice sau nu a fost vorba despre politică, implementarea acestui Pachet energetic III e o chestiune politică, în primul rând, e o chestiune de voință politică.”

Europa Liberă: Dar Uniunea Europeană ar trebui, ar putea să reacționeze, dacă află că se mai prelungește această perioadă de implementare a Pachetului energetic al III-lea?

Nicolae Negru: „Bine, dar ANRE în comunicatul său spune că s-a discutat cu Secretariatul Comunității Energetice, prin urmare există un acord în această privință, nu știm doar termenul, numai de două luni, așa cum se spune în comunicat, sau e de un an și ceva. Acum eu înțeleg că e vorba de un an și ceva, adică până la sfârșitul anului 2022 nu vom avea această implementare. Am putea presupune că s-a vorbit și cu Bruxelles-ul în această privință.”

Europa Liberă: Și atunci, Comunitatea Energetică a Uniunii Europene ar fi de acord cu autoritățile sau ar fi dat undă verde autorităților Republicii Moldova pentru a semna acest contract cu Gazprom-ul?

Nicolae Negru: „Eu cred că au dat undă verde, fiindcă condițiile sunt foarte complicate și condițiile pe piața gazelor la fel sunt complicate. Pe urmă, dacă nu ar fi dat undă verde, atunci Uniunea Europeană trebuia să-și asume, adică, în fond, să suporte cheltuielile pe care le-ar fi suportat Republica Moldova în cazul în care acest contract dintre Moldovagaz și Gazprom nu ar fi fost încheiat. Cred că e o concesie făcută nu numai de Chișinău, e făcută de Chișinău, e adevărat, dar cu participarea Bruxelles-ului.”

Europa Liberă: Credeți că e cu putință să fie găsite și folosite alternativele la importul de resurse energetice pentru Republica Moldova?

Nicolae Negru: „Și acum se poate, dar va trebui să plătim foarte mult, adică prețul la bursă este foarte mare, este insuportabil pentru Republica Moldova, dar conjunctura de piață se poate schimba și atunci Republica Moldova poate profita de faptul că poate accesa gaze alternative și poate să-și facă rezerve, poate să cumpere la un preț mai mic și să-și facă rezerve. Faptul existenței acestei posibilități desigur că a influențat și decizia, și poziția Gazprom-ului, poziția Federației Ruse. Dacă am fi rămas la etapa anului 2006 sau la etapa anilor ‘90, când nu exista această conductă Iași-Chișinău, când erau altele relațiile dintre Rusia și Ucraina, Ucraina de fapt mergea, să zicem așa, în siajul politicii ruse, acum situația s-a schimbat. Eu cred că Gazprom-ul nu avea să discute prea mult cu Chișinăul, cu Republica Moldova și avea să închidă gazul, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat tocmai de aceea că oricât de scump ar fi fost, dar Chișinăul a avut această posibilitate să acceseze gaze naturale din alte surse. Deci, această posibilitate a împiedicat Gazprom-ul să ne închidă gazul, nu faptul că s-ar fi gândit la bunăstarea populației sau la confortul cetățenilor ruși din Republica Moldova sau de peste Nistru.”

### Vezi și... ### Maia Sandu: „Criza gazelor a luat sfârșit” (Kommersant)

Europa Liberă: Credeți că de la București pot veni semnale către Chișinău precum că va exista această posibilitate de a fi livrate gaze prin conducta Iași-Chișinău?

Nicolae Negru: „Cred că va veni și acest moment, mai ales când vor fi extrase gazele din Marea Neagră. Și atunci, România va fi interesată să propună, dacă va avea surplus de gaze, va fi interesată să propună aceste gaze și atunci desigur că piața Republicii Moldova va fi luată în calcul. Cred că lipsa de reacție la semnarea acestui contract ar spune că și Bucureștiul este de acord cu acest contract al Chișinăului cu Gazprom-ul, fiindcă România acum nu poate asigura cu gaze Republica Moldova, cel puțin la prețul pe care îl poate oferi Gazprom-ul. Ar exista o posibilitate dacă România ar încheia cu Gazprom-ul un contract la prețuri mai mici și la volume mai mari decât cele necesare și surplusul să ni-l furnizeze nouă, Republicii Moldova, mai bine zis.”

Europa Liberă: Ce s-ar întâmpla cu regiunea transnistreană dacă apar aceste alternative pentru asigurarea Republicii Moldova cu resurse energetice în afară de Gazprom?

Nicolae Negru: „Tiraspolul s-ar pomeni într-o situație complicată. E adevărat că va depinde și de Ucraina, fiindcă conducta trece prin regiunea Odesa și, înainte de a intra pe partea dreaptă a Nistrului, atinge și partea ceea de peste Nistru. Și atunci, ei pot umbla la această conductă, adică pot lua gaz de acolo, pot fura, să spunem direct, pot fura gazele care circulă, dar dacă vine prin alte conducte, atunci Transnistria rămâne fără gaze. Și dacă nu sunt bune relațiile cu Ucraina, Ucraina poate bloca această livrare de gaze către regiunea transnistreană, dacă nu ar exista o înțelegere între Rusia și Republica Moldova, între Moldovagaz și Gazprom, adică Transnistria se poate pomeni într-o situație dificilă, dacă se strică relațiile între Gazprom și Republica Moldova și dacă se strică relațiile între Tiraspol și Chișinău.”