Nicolae Osmochescu: „Rămâne să anunțăm alegerile repetate și să alegem primarul orașului Chișinău”

Liderii opoziţiei extraparlamentare, Andrei Năstase şi Maia Sandu, protestând în faţa Curţii Supreme de Justiţie

Fostul judecător la Curtea Constituţională despre posibilele scenarii după invalidarea scrutinului local din Chişinău.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu e de părere că procedura legală de a alege primarul municipiului Chişinău nu s-a consumat, Comisia Electorală Centrală ar trebui să anunţe alegeri repetate.

Nicolae Osmochescu

Nicolae Osmochescu: „Curtea Supremă de Justiție n-a făcut altceva decât a lăsat în vigoare hotărârea Curții de Apel, care, în fond, în așa raporturi juridice, este una penală, pentru că asta este un contencios administrativ, în fond. Dar Curtea Supremă de Justiție, totuși, a acceptat și a lăsat în vigoare hotărârea Curții de Apel. Altă cale de atac nu mai există deja, cale judiciară de atac nu mai există.”

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu fostul judecător la Curtea Constituţională Nicolae Osmochescu


Europa Liberă: În cazul acesta ar trebui Comisia Electorală Centrală, această autoritate, să decidă cum se procedează mai departe, pentru că deocamdată nu s-a consumat procesul de alegere a primarului de Chișinău.

Nicolae Osmochescu: „Absolut corect. În cazul de față, Comisia Centrală Electorală nu și-a exercitat atribuțiile și competențele sale, în opinia mea, absolut deloc. Ea a fost, așa, ca un subiect care observa tot ce se face dintr-o parte. Da, a fost plângerea depusă, a fost o adresare la prima instanță a socialiștilor, dar Comisia Electorală Centrală nu și-a spus poziția sa în nici într-o situație, nici până la decizia judiciară, nici după.”

Europa Liberă: Admiteți că ar putea să se revină la continuarea alegerilor prin scrutin repetat?

Nicolae Osmochescu: „Ar trebui să se revină la alegeri repetate, dat fiind faptul că nu este realizat dreptul fundamental constituțional al cetățeanului, dreptul de alegeri și de a fi ales, dreptul la vot și dreptul de a participa la problemele statului.”

Europa Liberă: Ridică semn de întrebare dacă persoanele care au candidat mai pot să se înscrie în cursa electorală?

Nicolae Osmochescu: „Dar de ce nu? Eu consider că ei pot, pentru că…”

Europa Liberă: Dumneavoastră considerați, dar legea ce spune?

În Codul Electoral, în Codul contravenţiilor administrative se prevăd sancțiuni cu caracter administrativ, inclusiv amendă, dar nu excluderea candidatului...

Nicolae Osmochescu: „Și legea prevede. În cazul în care unul dintre candidați sau altcineva a încălcat normele privind agitația în zilele tăcerii, adică sâmbătă și în ziua alegerilor, acolo se prevede, în Codul Electoral, în Codul contravenţiilor administrative, constrângeri, sancțiuni cu caracter administrativ, inclusiv amendă, dar nu se prevede excluderea candidatului din viitoarele posibile alegeri, nu este așa o normă.”

Europa Liberă: Ar trebui iarăși oferite două luni de zile pentru acest scrutin?

Nicolae Osmochescu: „Desigur. Orice scrutin are procedura sa de pregătire, procedura de înaintare a candidaturilor și așa mai departe. Termenii rămân aceeași care sunt stabiliți în Codul Electoral.”

Europa Liberă: A fost difuzată o declarație comună în legătură cu invalidarea alegerilor pentru funcția de primar din capitala Moldovei. Şefa diplomației Uniunii Europene și comisarului european pentru extindere spun că se așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să ia măsuri adecvate pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău, recunoscute de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor. Ce mai poate face guvernarea acum?

Nicolae Osmochescu: „Rămâne să anunțăm alegerile repetate și să alegem primarul orașului Chișinău. Atât. O altă formă de influențare întotdeauna va fi, chiar și din partea aceeași Uniunii Europene, dar pentru politicienii noștri va fi apreciată ca o impunere la intervenția în independența justiției, ceea ce, din nou, aduce la probleme foarte serioase.”

Europa Liberă: Cetățenii sunt motivați să iasă să-și mai dea votul o dată?

Nicolae Osmochescu: „Cred că da.”

Europa Liberă: Mulți din ei spun că, dacă li s-a furat votul, nu mai au încredere în justitie și în stat.

Desigur, asta a fost ultima picătură. Pentru că asta este și un element foarte puternic de nihilism juridic, chiar din partea judecătorilor care au judecat cauza...

Nicolae Osmochescu: „Desigur, asta a fost ultima picătură. Pentru că asta este și un element foarte puternic de nihilism juridic, chiar din partea judecătorilor care au judecat cauza. Nu poți ignora voința aproape la trei sute de mii de alegători pentru o singură decizie judiciară luată de un singur magistrat sau de un complex de magistrați din trei persoane, într-a doua și a treia cauză.”

Europa Liberă: Și după ce subminezi încrederea poporului în instituțiile statului ce mai e de făcut?

Nicolae Osmochescu: „E foarte greu de restabilit încrederea oamenilor, dar e posibil de restabilit, în conștiința lor; totuși, de ei depinde ceva.”

Europa Liberă: Ce căi ar exista pentru o justiție independentă, liberă de orice presiuni politice și care activează transparent, precum și alegeri credibile, transparente la toate nivelurile, care sunt pilonii oricărei democrații? Mai există această șansă, să se vorbească despre Republica Moldova cu o asemenea justiție?

Nicolae Osmochescu: „Eu, în cazul de față, nu dau vina numai pe justiție, dar dau vina, în primul și în primul rând, pe aceea ce noi numim, ne-am deprins să numim, clasa politică și toate instituțiile statului, absolut toate instituțiile statului, pentru că, întotdeauna s-a știut și se cunoaște și așa va fi până când va exista omenirea, că o mică abatere de la o normă de drept, care nu este sancționată, fie și moral sancționată, o observație, fără constrângere din partea statului, generează alta, una mai serioasă. Se desfășoară reacția în lanț și noi asta numim toleranță și democrație, dar asta nu este altceva decât impotență și anarhie, pentru că, la orice abatere de la norma de drept și de la normele și principiile justiției, trebuie să fie sancționate de instituțiile statului, atât.”

Europa Liberă: Dar, pe moment, aveți o explicație de ce toată lumea e atât de supărată anume pe justiție și critică magistrații?

Nicolae Osmochescu: „Pentru că mulți dintre magistrați sunt corupți. Cum poate să creadă un om simplu în sinceritate, că o persoană are dreptate când el funcționează doi, trei ani, cinci în sistemul judiciar și își permite sau are toate posibilitățile să-și construiască un castel cu trei etaje. Lumea toate chestiile astea le vede. Dar în justiție, în toate organele de drept, începând cu procuratura, cu poliția, judecătoriile, același SIS, avem o bună parte de oameni cinstiți, demni, care își excercită funcţiile în conformitate cu normele și principiile și morale, și de drept. Dar avem o bună parte care sunt într-adevăr corupți, asta nu este foarte greu de demonstrat.”

Europa Liberă: Cum vă explicați că nimeni, niciun judecător nu a ieșit să se dea cu părerea și să spună despre realitățile din acest domeniu? De ce nimeni nu iese să zică că nu se mai poate așa?

Nicolae Osmochescu: „Pentru că nu i-a ajuns încă cuțitul la os. Altceva e mai greu de spus, adică se poate de invocat foarte multe. Când ajunge cuțitul la os, atunci omul iese la mal și își spune deschis toate durerile, dar atunci, din păcate, vocile predomină și supraviețuiri nu sunt, în multe cazuri, și asta este foarte rău, pentru că în justiție emoțiile trebuie să existe, dar ele nu trebuie să predomine asupra principiilor și normele dreptului, nu norme juridice, dar normele dreptului, cum ar fi dreptatea, adică justiția, ceea ce numim noi egalitatea, umanitatea și așa mai departe.”

Europa Liberă: Dar factorul acesta politic rămâne a fi implicat în justiție, pentru că, dacă e să credem exponenților puterii, ei spun că cel mai mult de pe urma deciziilor magistraților are de suferit partidul de guvernare.

Posibil, sunt două variante: prima, sau instinctul corporativ, politic-corporativ, protejarea colegilor din prima şi a doua instanță, sau este și o influență directă a politicului...

Nicolae Osmochescu: „Toate partidele, într-o măsură oarecare, vor fi afectate de această decizie. De fapt, sincer să vă spun, nu găsesc o argumentare logică, pentru că, prima, aici este un pionierat, în fond, în tot dreptul electoral și constituțional, probabil, că din toate țările lumii: când în baza unor postări în rețelele de socializare, am în vedere Facebook-ul, se constată că a fost făcută propagandă și agitație electorală, necâtând la aceea că chiar însă judecătorul și pe urmă alţi trei constată că nu s-a spus pentru cine de votat, dar pur și simplu s-a apelat să iasă la vot.

Eu, de exemplu, apreciez asta nu ca o propagandă și agitare pentru a vota pentru cineva concret, dar un apel la cetățeni ca să iasă și să-și exercite dreptul său fundamental, constituțional, dar, totodată, și obligația constituțională de a vota.”

Europa Liberă: Constatarea este ca toate trei instanțe au menținut același verdict.

Nicolae Osmochescu: „Iată aici, când toate trei instanțe au obținut unul și același verdict, aici sunt câteva probleme destul de serioase, aici, posibil, sunt două variante: prima, sau instinctul corporativ, politic-corporativ, protejarea colegilor din prima şi a doua instanță, sau este și o influență directă a politicului.”