Nicu Popescu la G7: „Viitorul țării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european”

Miniștrii de extere Dmitri Kuleba și Nicu Popescu, summitul G7 din Germania.

„Viitorul țării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european”, a declarat între altele ministrul de externe al R. Moldova, Nicu Popescu la reuniunea G7 din Germania, reuniune dedicată războiului din Ucraina provocat de invazia rusă și efectelor sale regionale. Participarea ministrului moldovean de externe la această reauniune, alături de omologul său din Ucraina, este o premieră pentru R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu a vorbit despre sprijinul internațional de care are nevoie R. Moldova pentru a face față provocărilor războiului din țara vecină și consencințelor sale economice. La care se adaugă criza refugiaților din Ucraina. „Proiectul european pentru Republica Moldova înseamnă un proces de transformare și modernizare a instituțiilor, consolidarea democrației, a statului de drept și respectarea drepturilor omului”, a mai spus Nicu Popescu, potrivit comunicatului Ministerului de Externe de la Chișinău.

### Vezi și... ### Ajutoare pentru Ucraina (și) din banii oligarhilor

La aceeași reuniune G7, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut ca activele ruseşti îngheţate în baza sancțiunilor internaționale să fie confiscate și folosite la reconstrucţia ţării sale. „Rusia trebuie să plătească politic, economic, dar şi financiar" pentru pagubele provocate de invazia sa, a insistat el.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului European Charles Michel s-a pronunţat în favoarea confiscării activelor ruseşti îngheţate în UE în cadrul sancţiunilor împotriva Moscovei. Ministrul german de finanţe Christian Lindner s-a declarat miercuri „deschis" ideii de a utiliza capitalurile îngheţate ale Băncii Centrale ruse pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

Situaţia privind bunurile persoanelor private şi ale companiilor este mai complicată, a atras el atenţia, întrucât exproprierile sunt supuse unor „norme de drept de care nu putem să nu ţinem cont la nivel politic".

### Vezi și... ### Război în Ucraina |Ministrul ucrainean al Apărării: suntem într-un punct de cotitură favorabil