Linkuri accesibilitate

Ajutoare pentru Ucraina (și) din banii oligarhilor


 Iahtul „Lady M", deținut de oligarhul rus Alexei Mordașov, andocat în portul Imperia, confiscat de poliția italiană
Iahtul „Lady M", deținut de oligarhul rus Alexei Mordașov, andocat în portul Imperia, confiscat de poliția italiană
Ajutoare pentru Ucraina din banii oligarhilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer a spus că pachetul de ajutorare pentru Ucraina, în valoare de 33 de miliarde de dolari, va include și prevederi ca statul american să confiște și să vândă bunuri aparținând unor oligarhi ruși sancționați, pentru a oferi fondurile respective țării invadate de Rusia.

Statele Unite și țări aliate identifică astfel de bunuri și resurse aparținând oligarhilor și aplică sancțiuni, pentru a influența acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina și reduce influența acestuia în Rusia.

„Ucraina are nevoie de tot sprijinul care poate fi acordat și noi avem nevoie de toate fondurile pe care le putem mobiliza, pentru a satisface aceste nevoi” – a spus senatorul de New York, adăugând că a venit vremea ca oligarhii ruși să fie făcuți răspunzători pentru averile ilicite pe care le-au acumulat. Cele spuse de liderul democrat din Senat coincid cu o inițiativă a administrației Biden care a sugerat ca guvernul federal să confiște bunuri și proprietăți obținute de la oligarhi, pe fondul rolului jucat de aceștia în invadarea Ucrainei și să folosească fondurile rezultate pentru ajutor militar și umanitar pentru țara atacată.

Schummer a spus „Acești oligarhi apropiați de Putin sunt extrem de bogați și au achiziționat bunuri și proprietăți, care se află în Statele Unite”. El a continuat „Despre asta vorbim – iahturi sau case de lux, adăugând că pe lista posibilităților se află artă cumpărată de oligarhi și avioane sau elicoptere particulare.

Peste 12 iahturi proprietatea unor oligarhi ruși au fost oprite pentru a fi preluate de guverne din întreaga lume, de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Națiunile Unite au spus că nu există nicio îndoiala că Rusia folosește alimente ca o armă de război în Ucraina, în timp ce publicația The Economist arată că economia ucraineană se va reduce cu 47% în 2022, ca urmare a invaziei ruse.

Administratorul Agenției Americane de Dezvoltare Internațională, Samantha Power a declarat că creșterea penuriei alimentare, la scară planetară se numără printre consecințele războiului din Ucraina.

XS
SM
MD
LG