Linkuri accesibilitate

Președintele grupului petrolier rus Lukoil Vagit Alekperov a demisionat


Vagit Alekperov
Vagit Alekperov

Președintele grupului petrolier rus Lukoil Vagit Alekperov a demisionat. La începutul lunii martie, Alekperov ceruse oprirea imediată a ofensivei rusești în Ucraina, Lukoil fiind una din primele mari companii din Rusia care a avertizat împotriva consecințelor războiului. „Suntem pentru încetarea imediată a conflictului armat și sprijinim pe deplin soluționarea acestuia prin negociere și mijloace diplomatice”, a arăta într-un comunicat din 3 martie a companiei, al doilea cel mai mare concern petrolier din Rusia.

Compania Lukoil nu a dezvăluit motivele pentru care Vagit Alekperov a demisionat. În vârstă de 71 de ani, acesta conducea Lukoil din 1993 și la data de 31 martie 2022 deținea 3,12% din acțiunile companiei, la care se adaugă un alt pachet de 5,43% din acțiunile Lukoil prin intermediul unor trusturi și fonduri mutuale.

Cu o avere de 10,5 miliarde de dolari, Vagit Alekperov este al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit clasamentului întocmit de revista Forbes.
Anunțul intervine la o săptămână după ce miliardarul fusese plasat pe lista personalităților rusești sancționate de Marea Britanie și Australia.

Numeroși oligarhi și înalți oficiali ruși au fost sancționați de țările occidentale, iar averile lor a fost înghețate, însă Alekperov este primul președinte al unui grup energetic din Rusia care a demisionat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG