Noua coaliție guvernamentală din Republica Moldova este mai unită în dorința de a impulsiona creșterea economică și a combate corupția, decât ar fi divizată de viziunile de politică externă, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, marți, la Washington, noul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu.
Blocul pro-european ACUM și Partidul pro-rusesc al Socialiștilor au format o majoritate parlamentară și un nou guvern, pe 8 iunie, îndepărtând de la guvernare Partidul Democrat, care a încercat să se mențină la putere. Orientările geopolitice divergente ale celor două formațiuni au ridicat semne de întrebare privind longevitatea noii coaliții, în contextul relațiilor problematice dintre țările occidentale și Rusia.
Your browser doesn’t support HTML5
„Ceea ce unește [partidele] este dorința de a crea condiții mai bune pentru dezvoltarea economică în Moldova și acest lucru este mai important pentru populația Republicii Moldova, decât etichetele geopolitice aplicate acestui sau altui partid”, a spus Nicu Popescu.
Fără acces pe piața europeană, economia Moldovei va muri a doua zi...
Noul ministru de externe a diminuat divergențele geopolitice între partidele de la guvernare, spunând că Blocul ACUM nu are o platformă anti-Rusia și nici Partidul Socialiștilor nu este anti-european. Potrivit lui, relațiile Moldovei cu Vestul și cu Rusia vor fi dictate în mare parte de legăturile economice. El a menționat că, în prezent, cca 60% din volumul comercial al R.Moldova revine țărilor UE și numai 10% Rusiei.
Your browser doesn’t support HTML5
„Dependența noastră comercială, poziția noastră geografică face imposibil faptul ca noi să nu fim pro-europeni – pentru orice actor politic. Fără acces pe piața europeană, economia Moldovei va muri a doua zi”, a spus ministrul de externe.
### Vezi și... ### Reforme și un „moratoriu” ideologic - propunerile UE și ale președintelui Igor DodonÎn interviul pentru Europa Liberă, șeful diplomației de la Chișinău a menționat că țările din fosta-URSS nu au avut în istoria lor majorități parlamentare stabile și că Moldova nu este o excepție. Republica Moldova a avut șase coaliții de guvernare în ultimii 10 ani. „Moldova nu este o democrație consolidată. Nu am mari așteptări privind stabilitatea politicii moldovenești în următorii 10 ani. Nu va fi o perioadă ușoară. Va fi dificil”, a spus Nicu Popescu. Dar acest lucru, a adăugat el, nu ar trebui să împiedice țara să-și sporească exporturile și să se dezvolte economic.
Ministrul de externe și-a exprimat speranța că Moldova – una din cele mai sărace țări europene – va deveni mai atractivă pentru investitori străini, dar a notat că noul guvern trebuie mai întâi să combată corupția și să îmbunătățească mediul de afaceri. „Am moștenit un sistem judiciar destul de corupt, care împiedică investitorii să se simtă confortabil”, a mai spus Nicu Popescu, în interviul pentru Europa Liberă, în timpul vizitei pe care o efectuează în Statele Unite.