Laureații Premiului Nobel pentru Fizică din 2023 sunt recunoscuți pentru experimentele lor, care au oferit omenirii noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor și moleculelor.
Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L'Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau își schimbă energia.
Contribuțiile laureaților au permis investigarea unor procese atât de rapide încât, până acum, erau imposibil de urmărit.
Există aplicații potențiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să se înțeleagă și să se controleze modul în care se comportă electronii într-un material. Impulsurile de attosecunde pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticarea medicală.
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger „pentru experimente cu fotoni încâlciți, stabilirea încălcării inegalităților lui Bell și pionieratul în domeniul științei informației cuantice”.
### Vezi și... ### Un francez, un american și un austriac au câștigat Nobelul pentru fizicăSuma premiului Nobel pentru 2023 este stabilită la 11 milioane de coroane suedeze (SEK) pentru fiecare premiu Nobel complet.
Decernarea Premiilor Nobel continuă miercuri, 4 octombrie, cu Premiul Nobel pentru Chimie.
Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunțat, joi, iar vineri va fi decernat de Nobelul pentru Pace.
Luni, 9 octombrie, se vor desemna laureații Nobel pentru Economie.
### Vezi și... ### Premiul Nobel merge la cercetătorii care au creat vaccinurile ARNm CovidArticol preluat de pe Europa Liberă România
Autor: Adrian Ardelean