Cei doi, care au fost considerați favoriți, „au contribuit la rata fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din timpurile moderne”, a justificat juriul acordarea distincției.
În onoarea celor doi în acest an, comitetul Nobel de la Stockholm a întrerupt practica obișnuită de a onora cercetări vechi de zeci de ani.
În timp ce avansul științific premiat datează din 2005, primele aplicații practice, sub forma vaccinurilor care au folosit tehnologia ARNm au fost cele fabricate de Pfizer / BioNTech și Moderna împotriva Covid-19.
Katalin Kariko din Ungaria și Drew Weissman din Statele Unite, colegi la Universitatea din Pennsylvania, au câștigat o serie de premii pentru cercetarea lor, inclusiv prestigiosul premiu Lasker în 2021, văzut adesea ca un precursor al Nobelului.
Spre deosebire de vaccinurile tradiționale care utilizează virusul slăbit sau o piesă cheie a proteinei virusului, vaccinurile ARNm furnizează moleculele genetice care spun celulelor ce proteine să producă, ceea ce simulează o infecție și antrenează sistemul imunitar pentru momentul în care întâlnește virusul real.
Tehnologia ARNm a lui Katalin Kariko și a lui Drew Weissman este acum folosită pentru a dezvolta tratamente pentru boli precum cancerul, gripa sau insuficiența cardiacă.
Cei doi vor primi premiul Nobel, constând într-o diplomă, o medalie de aur și un cec de 1 milion de dolari, de la regele Carl XVI Gustaf, în cadrul unei ceremonii oficiale la Stockholm pe 10 decembrie.
Decernările premiilor Nobel continuă în această săptămână cu anunțarea câștigătorilor Premiului pentru Fizică, marți, și a Premiului pentru Chimie, miercuri.
Acestea vor fi urmate de mult-așteptatele premii pentru literatură, joi, și pentru pace, vineri. Premiul pentru economie încheie seria decernărilor, luni, 9 octombrie.
- Te-ar putea interesa și: Putin naționalizează tipografiile donate lui Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel
Premiile, înmânate pentru prima dată în 1901, au fost create de inventatorul și filantropul suedez Alfred Nobel în testamentul său pentru a-i sărbători pe cei care „au conferit cel mai mare beneficiu omenirii”.
Printre numele nominalizate la Nobelul pentru Literatură de joi sunt autoarea rusă Liudmila Ulitskaia, scriitorul chinez de avangardă Can Xue, autorul britanic Salman Rushdie, scriitorul caraibian-american Jamaica Kincaid și dramaturgul norvegian Jon Fosse.
Dar pentru Premiul pentru Pace, experții au avut mai mult de lucru, pe măsură ce lumea pare cuprinsă de conflicte din toate părțile.
Unii au indicat femeile iraniene care protestează de la moartea lui Mahsa Amini, arestată pentru încălcarea codului vestimentar strict impus femeilor.
Alții sugerează organizații care documentează crimele de război din Ucraina.
Articol preluat de pe Europa Liberă România
Autor: Adrian Ardelean