După ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, holdingul norvegian Amedia a anunțat că va ieși de pe piața rusă și a predat controlul a patru dintre cele șase tipografii din țară lui Dmitri Muratov, redactorul șef al revistei Novaya Gazeta.
Amedia publica Novaia Gazeta, o instituție de investigație care a expus în mod regulat abuzurile guvernamentale și corupția. Pentru munca sa, Muratov a împărțit Premiul Nobel pentru Pace 2021 cu Maria Ressa, care a co-fondat Rappler, un site de știri critic la adresa guvernului filipinez.
Kremlinul a închis Novaia Gazeta în martie 2022, când s-au declanșat represiunile împotriva jurnaliştilor şi a disidenţei publice care critica neprovocată a Rusiei în Ucraina.
Decretul semnat de Putin pe 18 septembrie naționalizează cinci tipografii ale Amedia, inclusiv pe cele trei predate lui Muratov. Soarta celei de-a șasea tipografii este neclară.
După închiderea Novaia Gazeta, unii dintre jurnaliștii publicației au părăsit țara și au lansat o publicație cu nume similar, cu o redacție în Riga. La începutul acestui an, Tribunalul din Moscova a retras licența de funcționare a noii publicații.
Între timp, Muratov a anunțat la începutul acestei luni că părăsește temporar postul de redactor-șef al revistei Novaia Gazeta pentru a depune o contestație judecătorească împotriva includerii sale pe lista „agenților străini” a Ministerului Justiției.
Naționalizarea tipografiei Amedia este cea mai recentă dintr-o serie de confiscări de bunuri străine de către Kremlin. Sute de companii străine și-au anunțat plecarea din Rusia în urma invaziei Ucrainei, dar multe s-au luptat să găsească cumpărători pentru activele lor.
Câte firme străine au plecat din Rusia, după invazia în Ucraina?
Cifrele circulate de experții occidentali sunt diferite, pentru că se folosesc criterii diferite: firmele și-au exprimat intenția de a pleca din Rusia, și-au încetat activitatea sau și-au vândut activele.
- Potrivit unei liste a Universității Yale, SUA și a Școlii pentru Studii Economice de la Kiev (KSE) din 3.096 de companii analizate, 196 au părăsit deja Rusia.
- Alte 1.163 și-au suspendat operațiunile.
- Doi economiști din Elveția (St. Gallen/IMD), după un an de studiu, au ajuns la concluzia că mai puți de 9% din firmele străine s-au retras cu adevărat din Rusia (și-au vândut activele).
- Datele se referă numai la firme înscrise în țări din G7 și UE.
- Potrivit economiștilor elvețieni, este vorba de cel puțin 1404 firme, din care numai 120 au plecat din Rusia (8,5%)
(sursă: Politico)