Noi atacuri cibernetice împotriva instituțiilor statului. Ce înseamnă scam și psihing?

Republica Moldova nu are o lege privind securitatea cibernetică

Peste 1.330 de mesaje de tip scam și phishing au fost expediate pe adresele de e-mail ale instituțiilor publice, potrivit Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), în ceea ce autoritățile numesc „un val de atacuri cibernetice”.

Ce înseamnă scam-ul?

Atacurile de tip scamn sunt un exemplu de fraudă prin care se solicită efectuarea unor plăți. Mesajele expediate de infractori prin e-mail conțin informații adevărate despre instituție și solicită achitarea plăților prin nerespectarea procedurii obișnuite/legale de autorizare a plăților, dar prin accesarea unui link.

### Vezi și... ### Am întrebat instituțiile statului cum își asigură securitatea informațională în era internetului. Ce au răspuns?

Ce înseamnă psihing-ul?

Phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale, informații bancare, numere de card sau de cont, coduri PIN etc.

Infractorii cibernetici pretind, de obicei, că sunt companii cu renume, prieteni sau cunoștințe și expediază email-uri sau SMS-uri prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți.

### Vezi și... ### Guvernul vrea o instituție nouă care să se ocupe de securitatea cibernetică: „La acest capitol, suntem varză”

Cum reacționăm la astfel de atacuri?

STISC recomandă evitarea accesării unor astfel de link-uri, precum și blocarea, raportarea expeditorului. De asemenea, verificați întotdeauna sursa reală a mesajului și respectați regulile de igienă cibernetică.

### Vezi și... ### Statul în fața atacurilor cibernetice: Fără protocoale clare, cu softuri neverificate și instruiri insuficiente

Potrivit Indicelui global de securitate cibernetică pentru 2020, R. Moldova ocupa locul 33 în Europa și locul 63 la nivel mondial, din totalul de 194 de țări.