Noi confruntări au izbucnit la granița dintre Tadjikistan și Kârgâzstan la 16 septembrie, ambele părți acuzându-se reciproc de utilizarea armamentului greu în luptele care au ucis cel puțin trei persoane și au rănit 27 de la izbucnirea lor în urmă cu două zile.
Serviciul kîrgîz al poliției de frontieră a acuzat soldații tadjici că au deschis din nou focul asupra mai multor avanposturi ale sale la începutul zilei de 16 septembrie, într-o zonă de frontieră muntoasă disputată, forțele tadjice folosind tancuri, transportoare blindate de trupe și mortiere.
### Vezi și... ### Investigație | De unde vin soldații ruși trimiși pe frontul din UcrainaLa rândul său, Tadjikistanul a acuzat forțele kârgâze că au bombardat un avanpost și șapte localități cu „armament greu” în aceeași zonă.
Sursele RFE/RL au declarat că la ora locală 10 a.m. confruntările continuau de-a lungul mai multor secțiuni de la granița dintre Tadjikistan și Kârgâzstan .
Un civil a fost ucis și trei au fost răniți, au declarat autoritățile din orașul tadjik Isfara. Kârgâzstanul a raportat 18 răniți în cursul nopții în provincia Batken din sudul său, care se învecinează cu regiunea Sughd din nordul Tadjikistanului și în care se află o exclavă tadjică, Voruh, important punct-cheie în conflictele recente. Aceste date nu au putut fi verificate deocamdată.
Președintele Kârgâzstanului, Sadir Japarov, și președintele tadjik, Emomali Rahmon, participă la un summit regional de securitate în Uzbekistan.
Kârgâzstanul a declarat că ministrul său de externe a discutat despre confruntări cu omologul său tadjik, dar serviciul de pază a frontierei susține că cele două armistiții încheiate până acum au eșuat.
Guvernatorii provinciilor kârgâze și tadjice adiacente frontierei urmau să se întâlnească la un punct de trecere a frontierei, au declarat polițiștii de frontieră kârgâzi. Șeful serviciului de securitate de stat din Kârgâzstan este, de asemenea, în contact cu omologul său tadjik, a declarat partea kârgâză, adăugând că intensitatea focurilor de armă a scăzut.
Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de frontieră dintre Kârgâzstan și Tadjikistan nu au fost încă demarcați, ceea ce a dus la tensiuni repetate și ciocniri sângeroase sporadice de când cele două țări și-au obținut independența în urmă cu trei decenii. Ambele națiuni din Asia Centrală găzduiesc baze militare rusești și au legături strânse cu Moscova, care a cerut insistent în această săptămână încetarea ostilităților.