Rusia nu declară mobilizare generală deși a suferit pierderi grele pe frontul din Ucraina în cele peste șase luni care au trecut de la lansarea invaziei. În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește despre „stabilizarea” zonelor care au fost eliberate în cursul recentei contra-ofensive în est și sudul țării, la Moscova, ministerul rus al Apărării anunță „regrupări” și „întăriri” de trupe în Donbas. De unde vin noile trupe și despre câți soldați ar putea fi vorba?
Reporterii Europei Libere din Kârgâzstan și Tadjikistan au aflat că sute de militari de la bazele ruse din cele două țări central-asiatice au fost trimiși pe front, în Ucraina.
Mai mulți locuitori din orașul Kant, din nordul Kârgâzstan-ului, au declarat reporterilor Europei Libere că sute de militari de la baza aeriană rusă din oraș au fost trimiși să lupte în războiul din Ucraina.
Potrivit unor martori locali, circa 300 de soldați din regiunea rusă Tuva fuseseră dislocați la baza aeriană Kant la sfârșitul lui 2021, cu doar câteva luni înainte de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.
„Dar nu i-am văzut aici de când a început războiul din Ucraina”, a declarat Europei Libere un bărbat care locuiește în apropierea bazei aeriene, la aproximativ 20 de kilometri est de capitala Bișkek. „Unul dintre recruții din Tuva mi-a spus o dată că ar putea fi trimis la război”, a adăugat bărbatul.
Din motive de securitate, reporterii Europei Libere în Kârgâzstan nu dezvăluie numele persoanelor cu care au stat de vorbă.
Un scenariu similar se repetă în Tadjikistan: mai multe surse au declarat reporterilor Europei Libere că aproximativ 1500 de militari au fost trimiși de la o mare bază militară rusă pe front în Ucraina. Este vorba despre cea mai mare bază militară pe care o are Rusia în afara granițelor.
Încă aproximativ 600 de soldați ar urma să plece pe frontul din Ucraina de la alte garnizoane militare rusești, situate în capitala tadjikă Dușanbe și în orașul sudic Bohtar, au spus aceleași sursele.
Ambele țări central-asiatice, Kârgâzstan și Tadjikistan – aliate cu Moscova – găzduiesc câte o mare bază militară rusă, care au mai multe unități răspândite în cele două țări. Se relatează că în Tadjikistan ar fi staționați aproape 7 mii de militari ruși, în Kârgâzstan numai 500, dar cifrele nu pot fi confirmate din surse oficiale.
Ambele baze militare au primit mulți recruți noi înainte de lansarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie. La vremea respectivă, la Moscova se afirma că este din cauza situației din Afganistan.
Europa Liberă a solicitat un comentariu din partea oficialilor ruși de la bazele militare respective și de la ambasadele Rusiei , dar nu a primit niciun răspuns așa că nu poate verifica independent relatările despre dislocarea militarilor ruși din cele două state central-asiatice pe frontul din Ucraina.
Live Briefing | Război în Ucraina
Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.
Dar o organizație neguvernamentală din regiunea rusă Tuva și văduva unui soldat decedat pe front au confirmat pentru Europa Liberă că un număr necunoscut de recruți din Tuva au fost într-adevăr trimiși de la Kant, din Kârgâzstan în Ucraina, iar câțiva dintre ei au fost uciși în lupte.
În cazul recruților ruși din Tadjikistan, plecarea lor pe frontul din Ucraina a fost confirmată pentru reporterii Europei Libere de mulți localnici, de proprietari de magazine și restaurante, de taximetriști, care au declarat că militarii ruși le erau clienți dar numărul lor a scăzut simțitor. Au vorbit de 1.000 mie până la 1.500 de militari care ar fi fost trimiși în Ucraina.
Pe 27 august, și doi soldați ruși din Tadjikistan au declarat Europei Libere, sub acoperirea anonimatului, că „în scurt timp, încă 600 vor pleca în Ucraina”.
Angajatul unui depozit de alimente care ține de baza militară rusă din Tadjikistan, un civil, a declarat și el Europei Libere, tot sub acoperirea anonimatului, că a livrat mult mai puține alimente în ultimul timp.
„Din câte știu, cam 1500 au fost trimiși de aici în Ucraina”, a povestit el. „Li s-a spus că sunt detașați temporar, numai pentru patru luni, după care vor reveni aici. Nu s-au întors, acum se spune că ar fi în vacanță după ce și-au încheiat misiunea în operațiunea specială din Ucraina”, a mai spus angajatul depozitului de alimente.
Serviciile occidentale de informații estimează că până la începutul lunii august, Rusia ar fi pierdut 80 de mii de militari în războiul din Ucraina – morți sau răniți. În septembrie, armata rusă a suferit multe pierderi ca urmare a contraofensivei surpriză lansată de Ucraina în nord-estul și sudul țării.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt la Kremlin-ului, Dmitri Peskov declara marți, 13 septembrie, că nu se discută o posibilă mobilizare generală.
Moscova susține că în Ucraina luptă numai soldați profesioniști, angajați cu contract. Însă au apărut în timp relatări despre mercenarii care luptă alături de armata rusă și despre recrutări în închisori.
Pe de altă parte, mulți recruți au declarat că s-au angajat în armată fără să știe că vor fi trimiși pe front în Ucraina.